sunnuntaina, joulukuuta 11, 2005

Yhteenvetoa viime viikosta

Mennyt viikko oli todella puuhaa ja kaikenlaista hauskuutta täynnä. Viime viikon lopulla sain kutsun Jyväskylän ammattikorkeakoulun oppilasorkesterin konserttiin kontrabassonsoittajan sijaiseksi torstain konserttiin.

Kuinka ollakaan maanantaina tuli kutsu myös tiistaiksi eli Suomen tasavallan 88. itsenäisyyspäiväksi Keljon vanhainkotiin, jossa Trio Antti Simola, Seppo Salminen ja Antti Suoste oli vailla basistia. Tämä tilaisuus oli erittäin hieno elämys minulle, mutta varmaan myös talon henkilökunnalle ja niille vanhuksille, jotka viettävät pitkät ehtoopuolen päivänsä neljän seinän sisällä. Juhla oli hyvin järjestetty kaikin puolin: oli kaupunginvaltuutettu Pentti Närhi pitämässä upean juhlapuheen, hyvät tarjoilut, ja tilat oli koristeltu asiaan kuuluvan arvokkaasti.

Juhlapuheen ja tarjoilun jälkeen alkoi Itsenäisyyspäivän Tanssiaiset. Kaikille ladyille ei sattuneesta syystä löytynyt miespuolista partneria, mutta henkilökunnan osallistumisella tanssin sekin puoli hoitui tyylikkäästi. Tunnelma oli todella korkealla, josta kiitos täytyy lausua lämminhenkisesti ja varmasti osansa suorittaneille Antille (harmonikka) ja Sepolle (laulu ja kitara). Musiikki veti mukanaan! Tällaista talkootyötä on ilo tehdä!

Siitä tilaisuudesta sitten päätä pahkaa Vanhalle Konsalle, jossa torstain konsertin harjoitukset jo tekivät alkuaan. Kaikki teokset olivat minulle aivan uusia, mielenkiintoisia, mutta vaativia, varsinkin tällaiselle työelämästä jo loppulämmittelyyn siirtyneelle. Aluksi tuntui, ettei tästä taida tulla mitään. Miksi tulikaan luvattua? No siitä sitten Isomöttösen Niken kannustavan käden alla harjoitus hoitui joten kuten, ja kas kummaa, kroppakin kesti rasitukset, vaikka eniten pelkäsin juuri sitä, että kauan vihoitellut oikea käsi lakkaisi kenties kokonaan toimimasta. Rakas vaimonikin oli jo varoitellut minua ottamasta liikaa kuormaa kannettevakseni.

Laajavuoren Pelimannien keskiviikon harjoitus oli pakko jättää väliin AMK:n orkesteriharjoitusten vuoksi. Samoin kävi Laajavuoren Pelimannien torstain keikan, jossa minua tuurasi tyylikkäästi Otto Pöyhönen. Konsertti torstaina meni omalta kohdaltani kaikenlaisten sekoilujen merkeissä, mutta lopputulos oli kai kuitenkin olosuhteisiin nähden siedettävä, koska Mikko Voutilainen kehui sunnuntain Keskisuomalaisessa torstain konserttia myös orkesterin ja ennen kaikkea kapellimestarin osalta. Joitakin oikeitakin ääniä kai sain tulemaan, koska tuli kivaa palautetta toisilta soittajilta ja maestrolta, sellaiseksi sen ainakin koin.

Perjantaina päivällä oli sitten Laajavuoren Pelimannien esiintyminen Nordea-pankin pikkujoulussa Jyväskylän Keskusseurakuntatalossa. Oli miellyttävää tavata vanhoja ja uusia tuttavuuksia, joista mieliinpainuvimpia oli ehdottomasti oma kummisetäni, virkeä 93- vuotias Anton Salomaa sekä sympaattinen musiikkimies, emerituspiispa Yrjö Sariola, joiden kanssa ehdin vaihtaa mielipiteitä useistakin asioista. Piispa Sariola kertoi harjoittelevansa ohjelmistoa ensi kevään Yhteisvastuukeräykseen liittyvään konserttiin yhdessä Jyväskylä Sinfonian alttoviulunsoittajan, Jukka Hämäläisen (kuva alla etualalla) ja Pieksämäen kirkkoherran kanssa.
Samana iltana vielä Jyväskylän työvänopiston pikkujoulu Maakuntakirjaston tiloissa. Kivaa oli sielläkin! Opiston BigBand kajautteli tosi komeat ja hyvin treenatut Neal Heftin ja kumppaneiden sovitukset. Siinä oli meininkiä! Salonkiorkesteri oli mukana omalla ohjelmallaan.

Kaiken muun puuhastelun lomassa tällainen aikataulu on ollut virkistävä, mutta näin eläkeläisen näkövinkkelistä katsoen hiukan raskas. Tuskin tällaista jaksaisi kovin monta viikkoa yhteen menoon. Täytyy yhtyä arvoisan kollegani kunnioitetun pedagogin ja Taiteilijan, Helsingin kaupunginorkesterin pitkäaikaisen soolokontrabasistin Jorma Katraman määritelmään siitä, mikä on kontrabassonsoittajan työn sisältö: 10 % musiikkia ja 90 % roudaamista, siis basson raahaamista paikasta toiseen. Pikkolohuilun soittajalla on siinä suhteessa vähän helpompaa, mutta en valita.

Hieno asiakaspalaute on antanut tunteen siitä, että oikealla asialla ollaan. Toivotan rauhaisaa joulun odotusta ja kehotan kaikkia lukemaan edellisen postini mietelmän, jonka satuin löytämään jotain aivan muita tietoja etsiessäni osoitteesta: http://www.thefreedictionary.com/lookup.htm#sitecontent

Terveisin RikkiMikko

Ei kommentteja: