Tämän keskiviikon 'Päivän Terveysvinkki' valitettavasti myöhästyi.
Syynä oli se, että RikkiMikon oli paneuduttava tärkeisiin työtehtäviin;
Hollannista saapui vihdoin uusi lähetys. Koska osa tuotteista oli päässyt
loppumaan jo muutama päivä sitten, oli toimitettava kaikki rästilähetykset ensin
pois alta, ja sen jälkeen päivän normaalissa järjestyksessä saapuneet
lähetykset. Aikaa kului niin paljon, ettei uutta Päivän Terveysvinkkiä ehtinyt
millään laatia.
Sen sijaan tulkoon tämä artikkeli astaksantiinista,
superantioksidantista. Onhan tämäkin eräänlainen Päivän Terveysvinkki. Tämän punaisen aineen on sanottu olevan kolmesataa kertaa tehokkaampi antioksidantti
kuin E-vitamiini ja hapettumisen estäjänä tuhat kertaa tehokkaampi kuin C-vitamiini!
Astaksantiini: väriaine, joka antaa lohelle sen punaisen värin
Astaksantiini
on tunnettu siitä, että se tuottaa pigmenttiä, joka värjää lohen lihan vaaleanpunaiseksi.
Korkeat astaksantiinipitoisuudet lohen lihassa ovat vertaansa vailla eläinkunnassa.
Tutkijat uskovat, juuri astaksantiini tekee lohelle mahdolliseksi suorittaa raskaan
muuttoliikkeensä merestä kutualueille ylävirtaan. Kuvittele kuuden jalan
mittaisen täysikasvuisen uroskalan viikon kestävää uintia yhdeksän metriä
korkeita aaltoja vastaan, ja että se saavuttaa ylävirtaan uiden 150 km päässä
olevan kohteen? Lisääntynyt fyysinen rasitus johtaa lisääntyneeseen määrään
lihaskudosten oksidatiivisia vaurioita. Me tiedämme, että hapetusvaurioita
voidaan torjua vain keskittämällä lihaksiin mahdollisimman tehokkaita
antioksidantteja, jotta lohi pystyy suorittamaan tämän meidän mielikuvituksemme
yli menevän suorituksen.
Ei ainoastaan lohi pysty hyötymään astaksantiinista.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että urheilijat
onnistuvat paremmin, kun he
ottavat sitä 4-8 mg
annoksen päivässä, mikä lisää voimaa ja parantaa kestävyyttä.
Vapaat radikaalit
Vapaita radikaaleja muodostuu elintarvikkeiden aineenvaihduntaprosessin
aikana, kun ruoka muuttuu energiaksi.
Vapaat radikaalit voivat myös tulla kehon
ulkopuolelta, esimerkiksi pakokaasujen
ja muiden myrkyllisten yhdisteiden kautta. Vapaat radikaalit ovat erittäin reaktiivisia
hiukkasia, jotka aiheuttavat oksidatiivisia vaurioita niiden ympäristössä.
Vapaat radikaalit voivat vaurioittaa tärkeitä biologisia
molekyylejä, kuten DNA: n ja rasvahappojen solukalvoja.
Antioksidantit suojaavat ikääntymiseltä
Keho tuottaa jatkuvasti antioksidantti-entsyymejä (kuten superoksididismutaasia, eli SOD ja glutationi
peroksidaasia, GSH-ASE) neutralisoimaan vapaita radikaaleja. Lisäksi meidän
jokapäiväisestä ravinnostamme imeytyy vapaiden radikaalien puhdistusaineita, joita kutsumme hapettumisenestoaineiksi
eli antioksidanteiksi. Tunnettuja antioksidantteja ovat vitamiinit
C ja E, ja monet
vihannesten ja hedelmien
terveyttä edistävät ainesosat (kuten
flavonoidit ja karotenoidit).
Kun ikäännymme, elimistön
kyky neutraloida vapaita
radikaaleja yleensä laskee. Antioksidanttien nauttimisesta ravintolisänä tulee sitten
entistä tärkeämpää.
C-vitamiinia ja E-vitamiinia sisältävän, edullisen astaksantiinin löydät: FinnMSM Oy
C-vitamiinia ja E-vitamiinia sisältävän, edullisen astaksantiinin löydät: FinnMSM Oy
Astaxanthin: the pigment that colours salmon meat pink
Astaxanthin is known as the pigment colouring
salmon meat pink. The high concentrations of astaxanthin in salmon meat are
unmatched in the animal kingdom. Scientists believe it is the astaxanthin that enables
the salmon to perform the heavy migration from the sea to the spawning grounds
upstreams. Imagine a six feet male adult swimming for a week against nine meter
high waves, reaching its destination 150 kilometers upstreams? Increased
physical exercise leads to increased oxidative damage of muscle tissue. By
concentrating in the muscles the most powerful antioxidant we know oxidative damage is prevented, enabling
salmons to perform beyond our imagination.
Astaxanthin boosts muscle strength and performance
Not only salmons benefit from astaxanthin. Research has shown human
athletes perform better when taking 4-8 mg astaxanthin per day, leading to
increased strength and improved endurance.
Free Radicals
Free radicals are formed during the transformation of food and oxygen into
energy. Free radicals may also enter the body from outside, for instance via
exhaust gasses and other toxic compounds. Free radicals are extremely reactive
particles that cause oxidative damage to their surroundings. Important
biological molecules like DNA and fatty acids in cell membranes may be damaged
by free radicals.
Antioxidants protect against ageing
The body produces continuously antioxidant enzymes (such as superoxidedismutase
SOD en glutathion peroxidase GSH-ase) to neutralize free radicals. Besides, the
body absorps from our daily food free radical scavengers that we call
antioxidants. Well known antioxidants include the vitamins C and E, and the
many health promoting ingredients (such as flavonoids and carotenoids) in
vegetables and fruit. When we get older the body's ability to neutralize free
radicals usually declines. Taking antioxidant food supplements becomes then even
more important.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti