perjantaina, maaliskuuta 16, 2007

MSM:n lääkkeenomainen tutkimus

RikkiMikolle on aika usein tullut asiakkaiden kommentteja siitä, että jotkut lääkärit ovat kieltäneet potilaitaan nauttimasta orgaanista rikkiä eli MSM:ää. He ovat vedonneet siihen, että MSM ei kuulu Suomessa niiden aineiden joukkoon, jotka on tutkittu kuten lääkkeet kuuluu tutkia. Jotkut lääkärit ovat jopa väittäneet, että "Rikkiä, sehän on myrkkyä. Älä vain missään tapauksessa pistä sitä suuhusi!" MSM on eräs maapallomme vähiten myrkyllisiä aineita (LD50 = sama kuin puhtaalla juomavedellä)! Se on elintarvike, ei lääke. Se on ruokaa! Miksi elintarvike pitäisi tutkia edellä mainitulla tavalla? Onko maito, peruna, leipä tai vaikkapa puolukka tutkittu siten, kuin lääke pitää tutkia ennen sen markkinoille laskemista. Lääkkeitä myyvät vain apteekit. Hyvä niin! Ruokaa ja ravintolisiä myydään paljon vapaammin.

Miksi jotkut lääkärit kieltävät potilailtaan "myrkkynä" jonkun elintarvikkeen nauttimisen, vaikka sillä voisi olla erittäin merkittävä vaikutus tuon potilaan terveyden kannalta? Arvaan, että osittain tietämättä asioiden oikeaa laitaa, mikä tuntuu todella huolestuttavalta, kun ajatellaan heidän ammatillista pätevyyttään, heidän kemian ja biotieteiden tietämystään, osittain ehkä sen vuoksi, että muutama purkki Buranaa, Aspirinia tai Panadolia jäisi ostamatta ja siltä osin jotkut optiot saamatta. MSM:ää ei voi patentoida, mutta eipä esimerkiksi karpaloa tai mustikkaakaan, vaikka niilläkin on terveyden kannalta tärkeitä ominaisuuksia.

Suomen Lääkelaitoksen tehtävänä on muun muassa lääkkeiden ennakko- ja jälkivalvonta, lääkkeiden valmistuksen, maahantuonnin, jakelun ja myynnin valvonta ja ohjaus, lääkeinformaatio, farmakopeatyö ja muu lääkealaan liittyvä standardointi, lääketutkimus ja näihin liittyvä tilastointi. Meillä on kuitenkin yleisesti kaupan myös sellaisia elintarvikkeita, kuten kahvi ja tee, jotka sisältävät selkeitä lääkkeellisiä vaikutuksia omaavia aineosia (kofeiini), mutta niitäkään ei ole tutkittu kuten lääkkeet pitäisi tutkia. Myös jakelun, jälkivalvonnan ja muun lääkkeiden valmistukseen ja käyttöön liittyvä valvonta puuttuu näiltä jokapäiväisiltä tuotteilta, vaikka vastaavan määrän vaikuttavia aineita sisältävä uusi tuote joutuisi aivan varmasti tarkan kontrollin piiriin, jos se tulisi uutuutena nyt markkinoille.

Onneksi on sellaisiakin lääkäreitä (tämän linkin takana olevan artikkelin on laatinut lääkäri, kardiologi, ja merkit viittaavat Lappeenrannan suuntaan), tavallisia ihmisiä, jotka pystyvät ajattelemaan syvällisemmin, jotka tietävät asioista myös pintaa syvemmältä ja muodostavat mielipiteensä sen pohjalta. He eivät maalaa kauhukuvia myrkyistä silloin, kun kyse ei ole myrkystä. He suosittelevat asiakastaan myös kokeilemaan jotain sellaista, mikä ei ole koululääketieteen ohjeen mukaista, mutta saattaa silti olla tehokas apu joissakin tilanteissa. Potilaan kokonaisvaltainen hoitaminen edellyttää, että lääkäri tietää riittävästi myös ravitsemuksesta. "Olkoon Ruoka myös lääkkeesi" sanoi jo lääketieteen isä Hippokrates. Tässä yhteydessä mainostettakoon vähän ravintola Savoyta, ja onnittelut siitä, että Suomen Gastronomien Seura valitsi Savoyn Vuoden Ravintolaksi 2007.

RikkiMikko toivottaa oikein hyvää kevättä!