tiistaina, toukokuuta 09, 2023

Eurooppa päivä

                                      

Eurooppa päivää vietetään joka vuosi 9. toukokuuta, sillä se merkitsee merkittävää päivää Euroopan historiassa. Päivällä muistetaan Schumanin julistusta, jonka Ranskan ulkoministeri Robert Schuman esitti 9. toukokuuta 1950. Julistuksessa ehdotettiin Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamista, jonka tarkoituksena on estää tuhoisat sodat Euroopassa integroimalla näiden kahden olennaisen materiaalin tuotanto.


Robert Schuman

Päivän merkitys ylittää historialliset tapahtumat, ja se on tullut edustamaan yhtenäisyyttä, demokratiaa, ja rauhaa, jota Eurooppa edustaa. Päivän juhlia leimaa joukko tapahtumia ja näyttelyitä eri Euroopan maissa. Se on erinomainen tilaisuus kansalaisille kokoontua ja juhlia erilaisia kulttuurejaan ja yhteisiä arvojaan.


Euroopan päivä toimii kuitenkin myös muistutuksena haasteista, joita Euroopan unioni (EU) kohtaa tänään. Viime vuosia ovat leimanneet erilaiset sisäiset ja ulkoiset kamppailut, kuten Brexit, pakolaiskriisi, Venäjän sota Ukrainaa vastaan ja siitä johtuva taloudellinen epävakaus. 

Tämän vuoksi päivä muistuttaa siitä, että EU:n on jatkettava pyrkimyksiään yhtenäisyyden ja yhdentymisen lisäämiseksi, jotta sen jäsenmaat voivat ratkaista nämä haasteet ja rakentaa kansalaisilleen parempaa tulevaisuutta.



Eurooppa päivää vietetään paitsi Euroopassa myös ympäri maailmaa. Monet maat ovat tunnustaneet päivän merkityksen ja juhlivat sitä symbolina solidaarisuudestaan Eurooppaa ja sen arvoja kohtaan. Päivä toimii myös muistutuksena rauhasta, demokratiasta ja ihmisoikeuksista, jotka ovat yleismaailmallisia arvoja, joita on suojeltava ja edistettävä maailmanlaajuisesti .


Lopuksi todettakoon, että Eurooppa päivä edustaa Euroopan historiaa, arvoja ja tulevia pyrkimyksiä. Se on ratkaiseva muistutus Euroopan yhdentymisen eduista ja tarpeesta jatkaa työtä kohti entistä suurempaa yhtenäisyyttä ja yhteistyötä. Euroopan päivää vietettäessämme meidän on myös tunnustettava EU:n jatkuvat haasteet ja sitouduttava tekemään yhteistyötä niiden voittamiseksi.

maanantaina, toukokuuta 08, 2023

Kauniita unia vai painajaisia

UnSweet Dreams vs Nightmeres



Uni on olennainen osa jokapäiväistä elämäämme, ja on yleistä, että nukkumisaikana on erityyppisiä unia. Miellyttävät unet tai painajaismaiset unet edustavat kahta erillistä unentyyppiä, joita ihmiset kokevat. Mutta oletko koskaan miettinyt, mitä nämä kaksi unityyppiä tarkoittavat, tai miten ne tapahtuvat? Kumpaakin unen tyyppiä tukee ainutlaatuinen psykologinen ja fysiologinen mekanismi, joka vaikuttaa elämäämme eri tavoin. Tässä artikkelissa pyrin tutkimaan, mitä näiden kahden erityyppisen unen takana on, ja mikä on niiden potentiaalinen merkitys.


              Oma uneni viime yönä (su-ma 7.- 8.05. 2023)

Suloiset, iloiset unet viittaavat positiivisiin ja miellyttäviin uniin, jotka luovat lohduttavan tai nautinnollisen kokemuksen henkilölle. Nämä unet voivat tapahtua satunnaisesti, eivätkä ulkoiset tekijät vaikuta niihin. Positiivisiksi koetut unet liittyvät yleensä alitajunnan ajatuksiin ja muistoihin, jotka stimuloivat sisäisiä toiveitamme. 

Esimerkiksi henkilö voi haaveilla rentouttavasta lomasta, menestyksestä urallaan tai onnellisesta perhe-elämästä. Miellyttävien unien esiintyminen liittyy läheisesti hormonien, kuten dopamiinin ja serotoniinin vapautumiseen. Nämä hyvän olon hormonit tuottavat nautinnon tunteita, tyytyväisyyttä ja onnea, mikä nostaa henkilön yleistä mielialaa, ja se puolestaan vaikuttaa hänen kokemiensa unelmien tyyppiin. Siksi miellyttävien unien näkeminen voi lisätä ihmisen optimismia, luovuutta ja henkistä hyvinvointia.


Toisaalta painajaismaiset unet viittaavat epämiellyttäviin, kauhistuttaviin ja häiritseviin kokemuksiin, jotka herättävät pelon tunteita, ahdistusta, paniikkia ja joskus myös häpeää. (Blom, Jan Dirk: Nightmare, ISBN 978-1-4419-1222-0, sivut 357-358).

Nämä unelmat ovat yleensä elävämpiä, voimakkaampia ja kestävämpiä kuin suloiset unet. Painajaisia voivat laukaista ulkoiset ärsykkeet, kuten väkivaltaisten elokuvien tai kuvien katselu, joidenkin lääkkeiden nauttiminen, raskaan aterian ja alkoholin tai huumeiden nauttiminen, kovaäänisen hevirokin kuuntelu ennen nukkumaan menoa, kun taas jotkut painajaiset  voivat johtua sisäisistä tekijöistä, kuten stressistä, ahdistuksesta, tai traumasta. Painajaisia kokeva ihminen ilmoittaa usein heräävänsä uupuneena ja ahdistuneena, jolla voi olla merkittävä vaikutus hänen jokapäiväiseen elämäänsä. 

Tutkijat ovat havainneet, että painajaiset liittyvät aivojen amygdalaan, joka vastaa pelkoon ja muihin tunteisiin vastaamisesta. Amygdala tuottaa noradrenaliiniksi kutsutun hormonin, joka nostaa henkilön kiihottumistasoa unessa. Tämän kohonneen tilan avulla henkilön on helpompi muistaa uniensa negatiiviset puolet luomalla eräänlaisen noidankehän heidän stressi- ja ahdistustasonsa kasvaessa.


Tiivistettynä, miellyttävät unet ja painajaiset ovat kaksi erillistä unityyppiä, joita ihmiset kokevat unen aikana. Ensin mainitut unet viittaavat positiivisiin ja miellyttäviin unelmiin, jotka luovat onnellisuuden ja hyvinvoinnin tunteita. Toisaalta  painajaisten unet ovat epämiellyttäviä, kauhistuttava, ja johtavat usein pelon ja ahdistuksen tunteisiin. Molempiin uniin vaikuttavat erilaiset psykologiset ja fysiologiset mekanismit