Kymmenen helpointa viljelykasvia? |
Eräs
nykypäivän vihreissä super-ruoka-ainessa tavattava ainesosa on punainen punajuurijauhe,
joka on valmistettu kuivatuista punajuurista ja hienonnettu jauheeksi. Vaikka
punajuuren hyödyistä ei useinkaan huudella julkisuudessa, siinä ja juurikasmehussa
on valtava määrä kasviperäisiä parantavia ravinteita.
Punajuurikas sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Punajuuresta löytyy runsaasti A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, jonka saanti suomalaisessa ruokavaliossa on vähäistä. Folaatti vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan sekä verisuonten ahtautumiseen.
Punajuurikas sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Punajuuresta löytyy runsaasti A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, jonka saanti suomalaisessa ruokavaliossa on vähäistä. Folaatti vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan sekä verisuonten ahtautumiseen.
Punajuurikas saa värinsä antioksidantteihin kuuluvista betalaiineista. Betalaiinien terveysvaikutuksia ei vielä täysin tunneta, mutta niillä saattaa olla merkitystä hapettumiseen liittyvien sairauksien estossa. Kliinisesti on todistettu punajuurella olevan rottien maksan toimintaa tukeva vaikutus. Viimeaikaiset kliiniset tutkimukset osoittavat, että punajuuri ja juurikasmehu ovat hyödyllisiä monien eri sairauksien parantamisessa.
Betalains are a class of red and yellow indole-derived pigments found in plants of the Caryophyllales, where they replace anthocyanin pigments. Betalains also occur in some higher order
fungi.[1] They are most often noticeable in the petals of
flowers, but may color the fruits, leaves, stems, and roots of plants that
contain them. They include pigments such as those found in beets.