ASTAKSANTIINI
– SUPERANTIOKSIDANTTI
Vaikuttavat
aineet: Astaksantiini 4 mg, C-vitamiini 10 mg, E-vitamiini
10 mg
Vaikuttavat
aineet: Astaksantiini 4 mg, C-vitamiini 10 mg, E-vitamiini
10 mg
Astaksantiini: väriaine, joka antaa
esimerkiksi lohelle sen vaaleanpunaisen värin. Lohi saa astaksantiinia
syömästään ravinnosta. Tosin se astaksantiini, jota kasvatettaville kaloille
annetaan kalanviljelylaitoksissa, valmistetaan synteettisesti Phaffia rhodozyma
-hiivan avulla dekstroosista.
Haematococcus pluvialis - astaksantiinin lähde
FinnMSM
Oy:n maahantuoma Kala Health Internationalin Astaksantiini tuotetaan
luonnonmukaisesti haematococcus
pluvialis-nimisen levän avulla. Tuote ei sisällä mitään keinotekoisia
ainesosia.
Eräiden
tutkimusten mukaan astaksantiini on täysin turvallinen pitkäaikaisessakin
käytössä ja parantaa aikuisen ihmisen kognitiivisiä toimintoja. PMID: 12804020 [PubMed - indexed for
MEDLINE]
Tutkimuksen
johtopäätös oli, että astaksantiinia runsaasti sisältävä Haematococcus
pluvialis uute parantaa kognitiivisia toimintoja hiirillä. PMID: 17721823 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Astaksantiini
on antioksidanttina jopa tuhat kertaa tehokkaampi kuin C-vitamiini.
Astaksantiini ei muutu suurinakaan annoksina pro-oksidantiksi, kuten
esimerkiksi C-vitamiini saattaa joissakin tapauksissa muuttua.
Astaksantiini suojelee silmiä ja ihoa
auringon UV-säteilyltä. Se tunkeutuu elimistön jokaiseen soluun ja sitä kautta
suojaa myös sydäntä ja verisuonistoa. Sen sanotaan ehkäisevän syöpää sekä
sydän- ja verisuonisairauksia.
Astaksantiini parantaa lihasten
voimaa ja suorituskykyä
Tutkimukset
ovat osoittaneet, että urheilijat onnistuvat paremmin, kun he ottavat sitä 4-8
mg annoksen päivässä, mikä lisää voimaa ja parantaa kestävyyttä. PMID: 21984399 [PubMed - indexed for
MEDLINE]
Vapaat radikaalit
Vapaita
radikaaleja muodostuu elintarvikkeiden aineenvaihduntaprosessin aikana, kun
ruoka muuttuu energiaksi. Vapaat radikaalit voivat myös tulla kehon
ulkopuolelta, esimerkiksi pakokaasujen ja muiden myrkyllisten yhdisteiden
kautta. Vapaat radikaalit ovat erittäin reaktiivisia hiukkasia, jotka
aiheuttavat oksidatiivisia vaurioita niiden ympäristössä. Vapaat radikaalit
voivat vaurioittaa tärkeitä biologisia molekyylejä, kuten DNA: n ja
rasvahappojen solukalvoja.
Antioksidantit suojaavat
ikääntymiseltä
Keho
tuottaa jatkuvasti antioksidantti-entsyymejä (kuten superoksididismutaasia, eli
SOD ja glutationi peroksidaasia, GSH-ASE) neutralisoimaan vapaita radikaaleja.
Lisäksi meidän jokapäiväisestä ravinnostamme imeytyy vapaiden radikaalien
puhdistusaineita, joita kutsumme hapettumisenestoaineiksi eli
antioksidanteiksi.
Tunnettuja antioksidantteja ovat vitamiinit C
ja E, ja monet vihannesten ja hedelmien terveyttä edistävät ainesosat (kuten
flavonoidit ja karotenoidit). Kun ikäännymme, elimistön kyky neutraloida vapaita
radikaaleja yleensä laskee. Antioksidanttien nauttimisesta ravintolisänä tulee
sitten entistä tärkeämpää.
Astaksantiinin kolme valmistusmenetelmää.
Tiedot ovat peräisin suomenkielisestä
Wikipediasta
1. Synteettisesti petrokemikaaleista.
Astaksantiinin synteesi ei ole julkista tietoa.
2. Viljelemällä
astaksantiinia voi tuottaa Haematococcus pluvialis
-mikrolevästä, jonka pigmenttipitoisuus (40 g/kg kuivapainosta) on
10 000 -kertainen esimerkiksi lohen lihaan verrattuna.[4][5]
3. Astaksantiinia
kalanviljelyyn tuotetaan myös dekstroosista Phaffia rhodozyma-hiivan avulla.[6]
Kala Health
Internationalin markkinoima Astaksantiini tuotetaan viljelemällä Haematococcus pluvialis
–mikrolevästä. Sen pigmenttipitoisuus on (40 g/kg kuivapainosta), eli noin
10 000-kertainen esimerkiksi lohen lihaan verrattuna.[4][5]
Toisaalla esimerkiksi
Kiinassa tuotetaan Astaksantiinia kalanviljelyyn myös Phaffia rhodozyma –hiivan, siis
fermentoinnin avulla dekstroosista (D-glukoosi).[6]