lauantaina, syyskuuta 24, 2011

FaceBookista löydettyä

FaceBookissa kiertää seuraavanlainen opettava tarina, liekö ihan tositarina, en tiedä, mutta niin väittävät.
"Grillijuhlissa eräs vieras kompastui ja kaatui pehmeästi maahan. Hän vakuutti voivansa hyvin (muut olivat jo valmiita kutsumaan ambulanssin) ja vain kompastuneensa kivilaattaan koska hänellä oli uudet kengät. Ystävät auttoivat hänet ylös ja antoivat hänelle uuden lautasellisen ruokaa – hän tunsi hieman huimausta, mutta päätti jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan". 
 
"Myöhemmin hänen miehensä soitti ystäville ja sanoi että hänet oli kuljetettu sairaalaan - kello 6:00 hän kuoli. Hän oli saanut aivoverenvuodon grillijuhlissa. Jos hänen miehensä ja ystävänsä olisivat tienneet kuinka diagnosoida aivoverenvuoto, olisi hän ehkä vielä elossa". 
 
Tämän jutun lukemiseen menee vain minuutti.
 
Aivoverenvuodon tai aivohalvauksen parantaminen.
Eräs neurologi vahvistaa, että jos hänelle soitetaan ensimmäisen kolmen tunnin aikana, hän voi poistaa kokonaan aivoverenvuodon tai aivohalvauksen vaikutukset. Hän sanoo että keino tähän on tuntea oireet ja tehdä yksinkertainen diagnoosi kolmen tunnin sisällä. 
 
KUINKA TUNNISTAA AIVOHALVAUS? Usein on vaikea tunnistaa aivoverenvuodon tai aivoveritulpan oireet. Valitettavasti tiedon puute voi osoittautua kohtalokkaaksi. Uhri voi kärsiä aivovaurioista, jos auttajat eivät onnistu tunnistamaan aivohalvauksen oireita. Lääkärit ovat yksimielisiä metodista, jolla aivohalvauksen voi tunnistaa kolmella yksinkertaisella kysymyksellä: 
1. Pyydä potilasta HYMYILEMÄÄN. 
2. Pyydä potilasta NOSTAMAAN MOLEMMAT KÄTENSÄ ILMAAN. 
3. Pyydä potilasta SANOMAAN YKSINKERTAINEN LAUSE (yhtäjaksoinen) (esimerkiksi “Tänään paistaa aurinko”) 
 
Jos hänellä on vaikeuksia jossakin näistä kolmesta tehtävästä, kutsu heti lääkäri ja ambulanssi (soita 112) ja kuvaa oireet. 
 
Lääkärit, jotka ovat havainneet että maallikot voivat tunnistaa oireita kuten heikkoutta kasvolihaksissa, heikkoutta käsissä tai puhevaikuksia, vetoavat ihmisiin että he opettelisivat nämä kolme askelta. Näiden askelten käyttö voi mahdollistaa aivohalvauksen nopean diagnoosin ja hoidon sekä aivovaurioiden välttämisen. Eräs lääkäri on sanonut, että jos jokainen joka saa tämän sähköpostin lähettää sen edelleen 10 ihmiselle, ainakin yksi elämä pelastuu. OLE HYVÄ YSTÄVÄ JA JAA TÄMÄ TIETO NIIN MONELLE YSTÄVÄLLE KUIN MAHDOLLISTA, - se voi pelastaa heidän elämänsä.
 
RikkiMikon kommentti:
Tämä sama tarina kiertäää netissä useampana versiona, milloin sairauskohtauksen saanut on Ingrid, milloin joku mieshenkilö. Useimmissa versioissa tapahtumapaikalla on vietetty grillijuhlia, joiden yhteydessä joku kompastuu, ja tarina päättyy aina surullisesti uhrin kuolemaan. 
Ihan asiallista tietoa tämä kaikki maallikon opastamiseksi varmaan on; eihän noilla varmuustoimilla ketään voi varmasti vahingoittaakaan, mutta hiukan maistuu urbaanilta legendalta kuitenkin.
 
Suomen Sydänliiton sivulta löysin seuraavanlaiset ohjeet:
Aivohalvaus johtuu aivokudoksen vaurioitumisesta. Sen syynä on aivovaltimon tukos tai aivoverenvuoto. Aivoinfarktin syynä on usein valtimokovettumataudin aiheuttama ahtauma tai sydämestä tai suuresta verisuonesta lähtöisin oleva aivoihin päätyvä hyytymä.

Aivoverenvuodossa aivokudoksen sisään tai aivojen pinnalle vuotaa verta verisuonen seinämässä olevan repeytymän seurauksena. Se voi syntyä verenpainetaudin vaurioittamasta suonesta, valtimon pullistumasta (aneurysma) tai vamman seurauksena.

Aivohalvaus on hätätilanne, joka vaatii kiireellistä hoitoa. Mitä nopeammin hoito aloitetaan, sitä enemmän siitä on apua. Jo ensimmäisinä tunteina aivokudoksessa voi syntyä peruuttamattomia vaurioita. Liuotushoito auttaa osaa potilaista ja saattaa korjata.


Asiasta on kirjoitettu myös Aivoliiton sivulla, jossa selostetaan lisäksi tärkeimmät aivohalvauksen riskitekijät ja oireet:
Ensin tärkeimmät hoidettavissa
olevat riskitekijät:
• Korkea verenpaine
• Tupakointi
• Sydäntauti - Eteisvärinä
• Tyypin 2 diabetes
• Sairastettu TIA-kohtaus
• Korkea veren kolesterolipitoisuus
• Runsas alkoholinkäyttö
• Liikalihavuus ja vähäinen liikunta
• Pitkään kestänyt stressi

Sitten ne oireet:
• Toisen puolen raajojen heikkous ja/tai tunnottomuus tai holtittomuus
• Toisen suupielen roikkuminen
• Puhekyvyn häiriö
• Toimintakyvyn häiriö
• Toisen tai molempien silmien näköhäiriö tai kaksoiskuvat
• Tasapainohäiriö ja kävelyvaikeus, voimakas huimaus
• Aivoverenvuodossa joskus kova päänsärky.
Useimmiten oireet ovat kuitenkin kivuttomia

Toivottavasti edellä lainatut tekstit päätyvät antamaan jotakin tietoa tärkeästä asiasta
Lähetä kommentti