Oboen tai fagotin (tai minkä tahansa soittimen) soittaminen voi vaikuttaa muusikon aivoihin. Soittimen soittaminen harjoittaa aivojen eri alueita, jotka osallistuvat kuullun käsittelyyn, motoriseen koordinaatioon, muistiin ja emotionaaliseen ilmaisuun, mutta myös keuhkojen toimintaan. Siten myös hapensaanti paranee; veren happisaturaatio nousee, mikä parantaa sydämen ja aivojen toimintaa.
Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että muusikoilla on parantunut aivotoiminta verrattuna muihin kuin muusikoihin. Esimerkiksi instrumentin soittaminen voi parantaa hienoja motorisia taitoja, käden ja silmän koordinaatiota ja sormien taitoa. Se vahvistaa myös aivojen vasemman ja oikean puoliskon välisiä yhteyksiä, mikä auttaa viestintätaidoissa ja ongelmanratkaisukyvyissä.
Lisäksi soittimen soittaminen vaatii voimakasta keskittymistä, mikä voi parantaa huomiokykyä ja kognitiivisia kykyjä. Sen on myös havaittu parantavan muistia ja alueellisia päättelytaitoja. Lisäksi muusikot kokevat usein lisääntynyttä emotionaalista ilmaisua ja sääntelyä, koska musiikki voi herättää voimakkaita tunteita.
Erityisesti oboen, fagotin- ja käyrätorven soittajia koskeva tutkimus on rajallista, mutta minkä tahansa instrumentin soittaminen voi johtaa samanlaisiin kognitiivisiin etuihin. Joten on kohtuullista olettaa, että oboen tai fagotin soittamisella voi olla positiivinen vaikutus muusikon aivoihin.