tiistaina, lokakuuta 21, 2014

Lihasreuma - polymyalgia rheumaticaK: Onko olemassa vaihtoehtoisia hoitoja polymyalgia rheumaticaan? Minulla on ollut se siitä lähtien, kun minulle tehtiin lonkan tekonivelleikkaus. - LK, Ridgewood, New Jersey

Q Are there any alternative treatments for polymyalgia rheumatica? I have had it since having a hip replacement. - LK, Ridgewood, New Jersey 


RikkiMikko on suomentanut tämän artikkelin ja lisännyt muutamiin selvennystä kaipaaviin sanoihin ja käsitteisiin linkkejä, joiden kautta lukija voi syventää tietämystään. Linkit näkyvät vahvennettuina ja muun tekstin väristä poikkeavina fontteina, joita klikkaamalla voit siirtyä kyseistä sanaa selventävään artikkeliin toisaalla. Usein linkki johtaa kyseessä olevasta asiasta tehtyyn tutkimukseen tai siitä tehtyyn  yhteenvetoon.

Vastaus alussa olevaan kysymykseen: Polymyalgia rheumatica eli lihasreuma on yleistilaa heikentävä sairaus, jossa kehoa tukeviin lihaksiin verta toimittavat pienet verisuonet tulehtuvat, siis niskan ja hartioiden ja lantion ja reisien lihasten suonet. Lihasreuma on tunnustettu sairaudeksi vasta vuodesta 1969 lähtien, ja sen oireet ovat epäspesifisiä, ja niihin liittyy lihasjäykkyyttä ja särkyä.

Tätä niveltulehduksen kaltaista sairautta on yleensä hoidettu steroideilla. Näin ollen, kun otetaan huomioon se seikka, että steroidit ovat hyvin voimakkaita lääkkeitä, on järkevää yrittää ensin vähemmän aggressiivisia menetelmiä.

Tärkeä seikka sillä listalla, josta lääkärisi ei tavallisesti sinulle kerro, olisi kahvin, teen ja muiden kofeiinia sisältävien tuotteiden vähentäminen. Usein lihasreumapotilailla on liikaa kalsiumia suhteessa magnesiumiin, jolloin tilanne saattaa helpottua, kun jätetään pois lehmänmaitotuotteet ja otetaan lisäravinteena magnesiumia. Sinänsä kalsium on elimistölle erittäin tärkeä aine, mutta jos magnesiumin taso on huomattavasti alle normaalin, syntyy vaikeuksia. 
Candida-hiivatulehdus voi myös olla mukana samoin jokin ruoka-intoleranssi sekä alhainen mahahappo. Monien WDDTY-panelistien, esimerkiksi tohtori Melvyn Werbachin mielestä tuloksia antaisi monitekijäinen lähestymistapa, johon kuuluu ruokavalio sekä homeopatia (BMJ 1989; 299: 365-6), hieronta (Scand Rheum J, 1986, 15: 174- 8), sähköakupunktuuri (BMJ 1992; 305: 1249-52), hypnoosi (J Rheum, 1991, 18: 72-5), osteopatia, korvalehden hoito, biofeedback ja transkutaaninen sähköhoito (TENS) voi olla paras tapa voittaa tämä epämiellyttävä tila.

Lempeät harjoitukset, kuten jooga voivat lievittää kipua ja parantaa nivelen toimintaa (J Rheumatol, 1994 21: 2341-3). Taiji voi olla tehokkaampaa kuin tavanomaiset liikuntamuodot (Am J Occup Ther, 1987, 41: 90- 5).

Lisää B-ryhmän vitamiinien saantiasi. 
Molemmat B-ryhmän vitamiinit, B5 (pantoteenihappo) ja B3 (niasiiniamidi) ovat osoittautuneet hyödylliseksi 25 mg:n vuorokausiannoksina. Nämä tulisi ottaa tasapainoisena yhdistelmävalmisteena, eikä niitä tule ottaa yötä vasten. Niasiiniamidi vähentää tulehdusta ja lisää nivelten liikkuvuutta (Inflam Res 1996; 45: 330-4).

Syntyperäiset amerikkalaiset arvostavat tähkäkimikkiä käytettynä erilaisten vaivojen hoitoon. Jotkut 2000-luvun Amerikan lääkärit käyttävät yrttiä niveltulehdusten hoitoon.
Lisää terveellisten öljyjen saantia. 
Omega-3-rasvahapot (parhaan tuloksen saa krilliöljystä, joka samalla alentaa triglyseriditasoa) voivat vähentää aamujäykkyyttä (J Rheumatol, 1992 19: 1531-6) samoin ruokavalio, jossa on runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja ja vähän tyydyttyneitä rasvoja (Ann Rheum Dis, 2003, 62: 208-14, Lancet, 1985 , i: 184-7). Mustaherukansiemenöljy, joka sisältää runsaasti gammalinoleenihappoa (GLA) ja alfalinoleenihappoa (ALA), voi helpottaa tulehdusta (Br J Rheumatol, 1994, 33: 847-52). Samalla tavalla voi vaikuttaa kalaöljy. Tosin sinun täytyy ottaa päivittäin useita kapseleita välttämättömiä rasvahappoja (EFA)  saadaksesi niistä hyötyä. Krilliöljy on tehokkain omega-3:n lähde.

Toinen vaihtoehto on viherhuuli- simpukkauute (Allerg Immunol [Pariisi], 2000, 32: 272-8), joka sisältää paitsi runsaasti välttämättömiä rasvahappoja, mutta sen on myös väitetty sisältävän tehokkaasti tulehdusta estävää eikosatetraeenihappoa (ETA).
Vaikka useimmat lääkärit eivät kyseenalaista lihasreuman syytä, kannattaa harkita mahdollista osallistumista lonkkaleikkaukseen. On ollut tapauksia, joissa on todettu lonkkaleikkauksissa käytettyjen metallisten jäämien päätymisestä kehon muihin osiin. Myös ranskalaiset lääkärit ovat asettaneet kyseenalaiseksi joidenkin tekoniveloperaatioissa käytettävien materiaalien turvallisuuden, mukaan luettuna titaani ja polyeteeni, kun he havaitsivat, että metallien jäämät olivat päätyneet potilaan pernaan ja maksaan kahdeksan vuoden kuluttua leikkauksesta, mikä aiheuttaa laihtumista ja uupumusta (N Engl J Med, 1996 , 335: 133).

Tällaisen ympäristöstä tulevan uhkan tiedetään aiheuttavan autoimmuunisairauksia joissakin olosuhteissa. Jos tämä on ongelma, ennen uutta operaatiota saatat pystyä poistamaan metalliset jäämät kehon kelaatiohoidon avulla. Tämä voidaan tehdä joko tunnettujen kelatoivien aineiden avulla kuten DMSA (dimercaptosuccinic happo, HO2CCH(SH)CH(SH)CO2H), jota käytetään poistamaan elohopeaa suusta, tai voit ottaa jatkuvasti lisäravinteita, kuten MSM (methylsulphonylmethane) (OptiMSM) ja NAC (N-asetyylikysteiini), joka voi auttaa elohopean myrkyllisyyden poistamisessa. Nämä kaikki sitovat kehossa olevia metalleja kemiallisesti ja erittävät ne pois kehosta.

Jos päätät käyttää kelaatiohoitoa DMSA:n avulla, tarvitset pätevän lääkärin apua. MSM:ää ja NAC:ia. Voit ottaa niitä kumpaakin kolmen - kuuden kuukauden kuurin, yksi annos aluksi (kaksi kapselia kolme kertaa päivässä), sitten voit alentaa annostusta yhteen kertaan päivässä.

Toinen tutkimisen arvoinen alue tässä yhteydessä on ruoka-aineallergia. Dr Chris Reading Australiassa on esittänyt teorian, että suurin osa sairauksista johtuu peritystä "autoimmuunisairausmallista", jonka lähinnä laukaisee yliherkkyys  tavallisten elintarvikkeiden joitakin komponentteja kohtaan.

Suurimpia syyllisiä ovat yleensä viljatuotteet, maito, munat, naudanliha ja hiiva (tai jokin osa niissä). Koska elintarvikkeista viljatuotteet useimmiten liittyvät autoimmuunisairauksien ongelmiin, voit ensin kokeilla poistaa vehnän ruokavaliostasi. Jos tilasi paranee, syy saattaa olla vehnän tai jokin vehnässä oleva ainesosa.

Jos vaivaa tuntuu myös nivelissä, voit myös kokeilla poistaa perunat, tomaatit, munakoisot ja paprikat.
Lähetä kommentti