lauantaina, joulukuuta 31, 2005

Terveysvaikutteisista elintarvikkeista

RikkiMikko haluaa kantaa terveydestä tiedottamisessa kortensa kekoon sellaisen ajatuksen siivittämänä, että meillä on jo tarpeeksi kaikenlaisia kieltoja ravinnon suhteen. Valistuksessa törmää hyvin usein näihin kieltoihin, jolloin suomalainen – jääräpää kun on – saattaa ajatella aivan oman mallinsa mukaan, eivätkä hyvätkään ideat mene sen vuoksi perille. Kiellot saattavat heijastaa lievässä muodossa jopa uhkauksen, joka on jo astetta pahempi este tiedon perille menon kannalta. Olkaamme sallivia! Etsikäämme välillä sellaisia ravitsemukseen liittyviä asioita, joita voidaan suositella.


Terveysvaikutteiset elintarvikkeet:

Tavanomaisia terveellisiä elintarvikkeita, joita pidetään terveysvaikutteisina, ovat mm.:

Rasvaiset kalat(lohi, tonnikala, makrilli, sardiini ja silakka):
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=818&lang=fi
Oliivi-, pellavansiemen- ja rypsiöljy: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=536&lang=fi
Mansikka: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=447&lang=fi
Mustaherukka: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=444&lang=fi


Omena: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=28941&lang=fi
Punainen vesimeloni
Kurpitsa
Parsakaali: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11158&lang=fi
Pinaatti
Punainen paprika
Sipuli: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=335&lang=fi
Vihreä kaali: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=3295&lang=fi
Vihreät pavut
Kaura
Ruis: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=189&lang=fi
Soija: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=29241&lang=fi
Tomaatti: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=352&lang=fi

Voit tutustua asiaa käsittelevään artikkeliin osoitteessa: http://www.suomenash.fi/sivu.php?artikkeli_id=308

RikkiMikko haluaa kuitenkin vielä lisätä tähän ansiokkaaseen luetteloon valkosipulin ja hapankaalin, joiden vaikutuksista ihmisen terveyteen on tehty lukuisia tutkimuksia. Valkosipuli

http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0602/4.htm

http://www.htk.fi/public/lk/valkosip.htm

http://fi.wikipedia.org/wiki/Valkosipuli

http://cc.joensuu.fi/~spitkan/kotitalous/carlic.htm

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=393&lang=fi


Hapankaali

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=3204&lang=fi

http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0303/7.htm

http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1997/19.joulukuu/KINKKU.HTM

Kaali

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=3200&lang=fi

Oheisista linkeistä pääsee helposti katsomaan tarkemmin, mitä kukin ruoka-aine sisältää. Nämä Finelin sivustot ovat todella perusteellisen työn tuloksena syntyneet, ja niistä voi hakea eri hakuperustein haluamiaan tietoja: "eniten"- valinta hakee tuotteet, joissa on eniten kyseistä, valitsemaasi ainetta (jos haluat tietää ruoka-aineet, joissa on eniten kolesterolia, valitse "eniten", vastaavasti "vähiten" näyttää ne elintarvikkeet, joissa on vähiten kolesterolia. Seuraavassa luettelo, jonka löydät Finelin sivuilta, mutta täydennettynä alalinkeillä, joiden avulla saat kyseiseen ryhmään kuuluvat tuotteet näkyviin kokonaisuudessaan.


Mitä ovat erityisruokavaliot?

Erityisruokavalio: gluteeniton, kolesteroliton, lakto-ovo-vegetaarinen, laktoositon, laktovegetaarinen, maidoton, rasvaton, runsaskuituinen, vegaaninen, vähäkolesterolinen, vähärasvainen, kolesteroliton


Aamiaisviljavalmisteet
Alkoholijuomat, muut
Baby hedelmä- ja marjavalmiste
Baby lasten kasvisvalmiste
Hedelmä- ja marjasalaatit
Hedelmät, tuoreet
Hillot, marmeladit
Jogurtit
Juusto, kasvirasva-
Jäätelö
Kahvi
Kahvileipä
Kalakeitot
Kananmuna
Kananmunaruoat
Kasvikset, tuoreet
Kasviskeitot
Kasvismehut
Kasvispääruoat
Kasvissalaatit
Kasvissäilykkeet
Keinotekoisesti makeutetut juomat
Keksit, pikkuleivät
Kliiniset ravintovalmisteet
Kofeiinipitoiset virvoitusjuomat
Kypsennetyt kasvikset
Leipä, ruis-
Leipä, seka- tai jyväleipä
Leipä, vehnä-
Leipärasva margariini tai rasvalevite >55 %
Leipärasva margariini, rasvalevite ja rasvaseos <55%>2%
Maitojälkiruoat


RikkiMikko on kehitellyt ruisleivän päälle tarkoitetun levitteen, jonka valmistusohje on seuraavanlainen:
Tehosekoittimen tai vastaavan murskaimen kulhoon pilkotaan ison punasipulin puolikas tai kokonainen pieni punasipuli, hapankaalia saman verran tai vähän enemmän kuin sipulia, keskikokoinen tomaatti, pari valkosipulin kynttä, ruokalusikallinen oliivi- tai rypsiöljyä, ripaus mustapippuria. Lisäksi voi sekoittaa joukkoon sieniä, (musta torvisieni on erinomainen B-vitamiinin lähde) ja/tai broilerin palasia antamaan vähän kiinteyttä tälle leivänpäällys-salaatille. Mausteita tietysti maun mukaan!

Tämä on oivallinen leivän levite, jolla voi mainiosti korvata perinteiset levitteet. Haluan korostaa, että tässä levitteessä ei ole transrasvoja, joiden katsotaan olevan terveyden kannalta jopa vaarallisempia kuin tyydyttyneet rasvat, kuten voi. Kun haluaa tehdä ”voileivästä” vielä maukkaamman, voi laittaa päälle kylmäsavustetun lohiviipaleen tai graavia lohta tai siikaa. Tuoreita tomaattisiivuja ja juustoviipale sitomaan alla olevat ruoka-aineet tekevät annoksesta entistä herkullisemman.


RikkiMikko kiittää menneestä vuodesta ja toivottaa lukijoilleen Onnellista uutta vuotta!

Osa III: Juomat

Yritän koota tähän esityssarjaan mahdollisimman paljon sellaisia jokaisen helposti saavutettavia toimintatapoja, joilla voisi hallita veren sokeri- ja kolesterolitasoa – ennaltaehkäistä diabeteksen ja sydäntautien aiheuttamia ongelmia ilman lääkkeitä. Pyrin etsimään kokonaisen sarjan luontaislääketieteen menetelmiä hyväksi käyttäviä keinoja erilaisten terveydellisten ongelmien välttämiseksi. Kaikki informaatio tulee pohjautumaan tieteellisiin tutkimuksiin, ja pyrin liittämään kunkin artikkelin yhteyteen suoran linkin asianomaiseen alkuperäislähteeseen. Muussa tapauksessa mielipiteet ja mahdolliset väitteet ovat minun omiani, ja tuon sen selvästi esiin. Tämä artikkelisarja ei missään tapauksessa ole lääketieteellinen ohje tai kehotus johonkin hoitoon, tai ohje tai kehotus jonkun muun hoitotoimenpiteen lopettamiseen tai korvaamiseen niillä keinoilla, joita mahdollisesti näissä artikkeleissa tuon esiin. Nämä ovat puhtaasti mielipiteitä ja tieteellisten tutkimusraporttien referaatteja. Tarkoitus on vaikuttaa ihmisten elintapoihin ja ennaltaehkäisevään käyttäytymiseen. Lääketieteellisissä ongelmatapauksissa on aina käännyttävä lääkärin puoleen!

Osa III

Juomat

SAMPANJA, VIINI JA SIIDERI
Näihin saakka punaviini on varastanut kaiken kunnian verisuonten ja sydämen suojelun suhteen. Ei enää; tiedemiehet ovat havainneet, että sampanjassa on myös runsaasti antioksidantteja sisältäviä rypäleistä peräisin olevia yhdisteitä, jotka ehkäisevät verisuonten seinämien kovettumista. Tässä ei ole vielä kaikki; vaikka syytä ei osatakaan selittää, eräässä tuoreessa amerikkalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että niillä ihmisillä, jotka joivat pääasiassa sampanjaa, oli suurempi keuhkojen kapasiteetti kuin niillä, jotka nauttivat pääasiassa punaviiniä. Brittiläiset tutkijat, jotka analysoivat siiderin sisältämiä aineita, ovat huomanneet sen olevan yhtä terveellistä kuin kuppi vihreätä teetä. Tämä herkku, siideri on yllättäen hyvä C- ja E-vitamiinin sekä betakaroteenin lähde, jotka aineet suojelevat kehoa ikääntymiseen liittyvältä rappeutumiselta. Punaviini ja portviini pitävät verisuonesi puhtaina ja saattavat suojella syövältä. Paljon verisuonia ja sydäntä suojelevia flavonoideja sisältävä punaviini sisältää myös sienitulehduksia estävää ainetta, joka muuttuu kehossa voimakkaaksi syöpää estäväksi vaikuttajaksi.

KAHVI
Kofeiini saattaa suojella Parkinsonin taudilta ja vähentää sydänkohtauksen jälkeistä aivojen tuhoutumista, etenkin jos nautit sitä yhdessä punaviinin rinnalla. Kahdeksantuhatta miestä käsittänyt tutkimus, jonka suoritti Honolulu Heart Program, havaitsi, että riski saada Parkinsonin tauti oli matalin niillä, jotka joivat eniten kahvia. Toinen, rotilla tehty tutkimus osoitti, että jos kahvi nautittiin pian viininjuonnin jälkeen, se saattaa suojella aivokudosta infarktin aiheuttamilta vaikutuksilta.

OLUT, GUINNESS

Tuoppi Guinnessiä saattaa estää sinua tulemasta sokeaksi. Se sisältää B-vitamiinia määrän, joka vastaa muutamaa annosta vihreitä vihanneksia, ja voi parantaa seksielämääsi. Kanadalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat huomasivat, että olut, erityisesti tummat ale- ja stout- tyyppiset oluet saattavat vähentää harmaakaihitapauksia jopa puolella. Tämä johtuu siitä, että oluet ovat runsaita antioksidanttien lähteitä. Nämä näyttävät suojelevan silmiä ikääntymiseen liittyvältä vauriolta.

Tummat oluet sisältävät korkeita pitoisuuksia B-ryhmään kuuluvaa vitamiinia, folaattia – samaa vitamiinia, jota tavataan vihreissä vihanneksissa ja joka alentaa homokysteiinin tasoa veren seerumissa. Homokysteiinin katsotaan olevan aine, joka on tärkein erektiohäiriöiden aiheuttaja.

ELÄMÄNTAPA

LAISKOTTELU

Joulun ajan kunnollinen laiskottelu auttaa kehoasi uudistamaan kudoksia, korjaamaan immuunijärjestelmää ja parantamaan muistia. Fuldassa Saksassa toimivan terveysalan tutkijan, professori Peter Axtin mukaan muutaman tunnin päivittäinen löhöäminen saattaa olla jopa parempaa kuin fyysinen harjoittelu, jos haluat pidentää elämänkaartasi. ”Henkilöillä, jotka mieluummin laiskottelevat sohvalla sen sijaan että juoksisivat maratonia, tai niillä jotka ottavat keskipäivän nokoset squashin pelaamisen sijaan on parempi mahdollisuus elää korkeaan ikään,” Axt sanoo artikkelissaan ”On the Joy of Laziness”.
Hän siteeraa tutkimusta, jossa havaittiin pitkiä matkoja juoksevien viisikymppisten kuluttavan muuhun kuin juoksemiseen tarvitsemansa energian loppuun, ja he kärsivät muita useammin muistin menettämisestä. ”Rankka harjoittelu rasittaa kehoa ja saattaa herkistää sairauksille,” sanoo professori.

Axtin argumentointi pohjaa amerikkalaiseen tutkimukseen, joka osoittaa, että stressi voi vähentää immuunijärjestelmän tehoa jopa 40 % ja johtaa suolen ärtymiseen ja migreeniin.

YLENSYÖNTI

Joulun juhlinta saattaa lihottaa ja tehdä sinut kykenemättömäksi liikkumaan, mutta sinun on nähtävä asian valoisa puoli – se saattaa auttaa kääntämään kelloa takaisin päin. Suomalaistutkijat ovat vahvistaneet, että juhlinnan jälkeinen lepäily ja uneliaisuus käynnistää endorfiinien ja kasvuhormonin (HGH) erityksen aallon, joka on solujen uusiutumisen ja korjaantumisen perustana. HGH:n lisääntyminen saattaa olla niin suuri, että se edistää sellaisten kudosten nuortumista, jotka muutoin eivät uusiutuisi ollenkaan.

HYVÄKSY ITSESI
Älä tunne syyllisyyttä ahmimisesta. ”Tutkijat ovat havainneet, että ne henkilöt, jotka ovat alttiimpia syyllistämään ja paheksumaan itseään, ovat myös alttiimpia vilustumaan, saamaan huulirokahtuman, selkäkivun, ovat alttiimpia ahdistumaan ja masentumaan,” sanoo Caroline Meyer, Lontoossa vaikuttava elämäntaidon valmentaja.

”Toisaalta niillä henkilöillä, jotka ’näkevät itsessään hyvää’ muistuttaen itseään siitä kuinka rakastettavia, kauniita tai menestyviä he ovat, on vahvempi immuniteetti, ja he harvemmin kärsivät ahdistukseen tai masentuneisuuteen liittyvistä ongelmista.”
Niille henkilöille, jotka kärsivät joulun ajan syyllisyydestä tai masennuksesta, Meyer suosittelee pistäytymistä aamuisin peilin eteen ja toteamaan siinä: ”Minä pidän sinusta” tai jotain vastaavaa kohteliaisuutta omalle peilikuvalleen. Sitä mukaa kuin itsetuntosi nousee, kohenee myös mielialasi ja immuniteettisi.



http://enjoyment.independent.co.uk/food_and_drink/features/article334263.ece

torstaina, joulukuuta 29, 2005

Totuus jouluruokiin liittyvistä myyteistä



Yritän koota tähän esityssarjaan mahdollisimman paljon sellaisia jokaisen helposti saavutettavia toimintatapoja, joilla voisi hallita veren sokeri- ja kolesterolitasoa – ennaltaehkäistä diabeteksen ja sydäntautien aiheuttamia ongelmia ilman lääkkeitä. Pyrin etsimään kokonaisen sarjan luontaislääketieteen menetelmiä hyväksi käyttäviä keinoja erilaisten terveydellisten ongelmien välttämiseksi. Kaikki informaatio tulee pohjautumaan tieteellisiin tutkimuksiin, ja pyrin liittämään kunkin artikkelin yhteyteen suoran linkin asianomaiseen alkuperäislähteeseen. Muussa tapauksessa mielipiteet ja mahdolliset väitteet ovat minun omiani, ja tuon sen selvästi esiin.Tämä artikkelisarja ei missään tapauksessa ole lääketieteellinen ohje tai kehotus johonkin hoitoon, tai ohje tai kehotus jonkun muun hoitotoimenpiteen lopettamiseen tai korvaamiseen niillä keinoilla, joita mahdollisesti näissä artikkeleissa tuon esiin. Nämä ovat puhtaasti mielipiteitä ja tieteellisten tutkimusraporttien referaatteja. Tarkoitus on vaikuttaa ihmisten elintapoihin ja ennaltaehkäisevään käyttäytymiseen. Lääketieteellisissä ongelmatapauksissa on aina käännyttävä lääkärin puoleen!













Osa II

Tämä on toinen osa sarjasta, jossa kerrotaan ruoka-aineiden vaikutuksista terveyteen. Kannattaa muistaa vanha totuus, että "ei ole niin vaarallista, jos ahmii joulun ja uudenvuoden välisenä aikana, kuin jos ahmii koko uudenvuoden ja joulun välisen ajan!" Kolmannessa osassa pohditaan juomien osuutta joulun ajan ruokavaliossa.


Jouluruokien ahmiminen onkin hyväksi sinulle


Juominen, ylensyönti ja jopa laiskottelu – juhlahemmottelu voi oikeastaan edistää terveyttäsi. Niinpä avaa rauhassa kuohuviinipullo ja nauti syyllisyyttä tuntematta piirakkaa, sanoo AnastasiaStephens.
Anastasia Stephens

Lue joulunajan hyvää tekevistä nautinnoista lisää täältä / Read more about good-making pleasures of the Christmas season here:


RUOKA

Savustettu lohi

Sitä huolimatta, että lohi on rasvaista, se saattaa oikeastaan auttaa polttamaan muun jouluateriasi kaloreita. Tämä johtuu siitä, että se sisältää runsaasti tärkeitä rasvahappoja (EFA), samoin kuin erästä toista rasvahappoa nimeltään DHA. Korkeina pitoisuuksina nämä lisäävät aineenvaihdunnan tasoa ja rasvan palamista. EFA- rasvahapoilla on myös muita etuja. Lukemattomat tutkimukset ovat osoittaneet, että ne voivat lisätä hedelmällisyyttä, pitää loitolla Alzheimerin tautia ja parantaa ihon kuntoa, esimerkiksi ihottuman ollessa kyseessä. Näiden lisäksi tulevat vielä kalaöljyn vaikutukset sydämen ja verisuonten terveyden kannalta. Eräässä kokeessa USA:ssa osoitettiin, että ihmisillä, jotka söivät kaksi rasvaista kala-ateriaa viikossa, oli 40 prosenttia alhaisempi sydänkohtausriski. Toisessa, Harvard School of Public Health’in tutkimuksessa todettiin, että viisi viikoittaista kala-ateriaa syöneet naiset saivat 66 % pienemmällä todennäköisyydellä sydänkohtauksen.


KALKKUNA, ANKKA JA HANHI

Kalkkuna on vähärasvainen, joten se lisää vähemmän kiloja kuin tavallinen juhlapaisti. ”Sen runsas proteiinisisältö ei ehkä auta kehoasi rakentamaan lihaksia, mutta kylläkin tarvittavia entsyymejä, joita tarvitaan rasvan polttoon ja kehon myrkkyjen poistoon.” sanoo lontoolainen ravitsemusasiantuntija Amanda Wakeford. Eikä pidä jättää mainitsematta sen hyödyllistä vaikutusta mielialaan. Kalkkuna on eräs parhaita tryptofaanin lähteitä. Tryptofaani on eräs proteiini, jota tarvitaan mielialan kohottamiseen vaikuttavan kemikaalin, serotoninin valmistukseen. Maastrichtin yliopiston tutkijat huomasivat, että tryptofaanin alhaiset tasot olivat yhteydessä alhaiseen mielialaan ja unohteluun, kun taas korkeammat tasot havaittiin niillä, jotka olivat iloisia ja henkisesti valppaita.
Mary G. Enig

Ankka ja hanhi sisältävät enemmän rasvaa kuin kalkkuna, mutta silläkin on omat etunsa. Mary Enig, amerikkalainen biokemisti ja ravitsemustieteilijä korostaa, että ankka ja hanhi sisältävät palmitiinihappoa (heksadekaanihappo, CH3(CH2)14COOH, valkoinen, veteen liukenematon kiteinen tyydyttynyt rasvahappo; sulamispiste 63 °C. Palmitiinihappoa on melkein kaikissa varsinkin jähmeissä luonnonrasvoissa glyseridinä. Tavallinen saippua on suurelta osalta sen natriumsuolaa ja tavallinen steariini on palmitiini- ja steariinihappojen seos, suomentajan huomautus), joka on antimikrobinen aine, joka auttaa taistelemaan talviflunssaa vastaan. Molempien lihasta saadaan myös runsaasti sinkkiä, jota tarvitaan hedelmällisyyden ja immuunijärjestelmän ylläpitämiseen, rautaa, jota tarvitaan veren hapettamiseen, sekä B-vitamiineja, joita tarvitaan ruuan muuttamiseen energiaksi.

JUUSTO

Juustosta aterian jälkeen saatu apu on juuri se, minkä hampaasi tarvitsevat suojautuakseen rappeutumista vastaan. ”Kaikki runsaasti proteiineja sisältävät ruoka-aineet madaltavat suun happamuutta, missä suussa elävä bakteerikanta menestyy.” sanoo Maria Rodriques, Madridin yliopiston hammaslääketieteen professori, joka on tutkinut ruuan vaikutusta hampaisiin. "Juusto myös auttaa hampaiden mineraalisoinnissa nostamalla kalsiumtasoa hammaskiilteessä, joka on hampaan päällä oleva kova kerros”. Tämä myös auttaa vahvistamaan hampaita niitä haurastuttavilta hapoilta, joita muodostuu suussa, kun syöt hiilihydraatteja sisältävää ruokaa, esimerkiksi leipää, makeisia tai perunaa.


KERMA

Jos mikä, niin kerma yhdistetään korkeaan kolesteroliin, mutta se auttaa ihoa pysymään taipuisana, edistää henkistä selkeyttä ja pitää luut vahvoina. Sen kolesteroli on vasta sitten vaarallinen, jos LDL:n eli pahan kolesterolin taso nousee korkeammaksi kuin hyvän eli HDL:n taso. Tämä rasvainen aine auttaa kuljettamaan vitamiineja soluihin, ja sitä tarvitaan D-vitamiinin valmistamiseen. Sukupuolihormonit kuten estrogeeni, testosteroni ja progesteroni valmistetaan myös siitä. Patrick Holford, tavitsemustieteilijä ja Optimum NutritionInstituutin perustaja sanoo: ”kolesterolilla saattaa olla roolinsa ajattelussa, tietoisuudessa ja mielialan säätelyssä.”
Patrick Holford

JOULUVANUKAS JA JOULUTORTUT
Älä välitä siitä sokerista, jota ne sisältävät; niiden pääasiallinen valmistusaine on hienonnettu hedelmä – sekoitus kuivattuja hedelmiä, kuten rusinoita, omenia ja aprikooseja – jotka tuottavat tiivistetyn antioksidanttien lähteen. Joulutorttujen mausteiden, kuten kanelin on huomattu rauhoittavan ruuansulatusta auttavan säätelemään veren sokeria ja vähentämään vatsan happamuutta.
"KONJAKKIVOI" (Brandy Butter),  amerikkalaisten suosima joulun ajan jälkiruoka
Valmistusohje:
- Neljä ruokasikallista pehmeätä suolatonta voita.
- Puoli kahvikupillista pölysokeria.
- Kolme teelusikallista konjakkia.
- Puoli teelusikallista vaniljauutetta.
Yhdistä ainekset kulhossa ja sekoita sähkövatkaimella hyvin kunnes saat pehmeän "taikinan". Jäähdytä vähintään neljä tuntia jääkaapissa, jotta konjakkivoi on jähmeää. Konjakkivoin päälle voi sirotella muskottia ennen tarjoilua. 
Tämän artikkelin lainasin ja suomensin 28. joulukuuta 2005 kello 21:04:18 (UTC) sivulta:


Ole huoletta edellä mainitun herkun rasvaisista kaloreista. Mary Enig, (Katso myös: http://www.hypnopaleolaihdutus.com/trans.html) joka on kirjoittanut teoksen ”Syö rasvaa, hävitä rasvaa” (Hudson Street Press), sanoo, että voissa olevilla rasvahapoilla on kasvaimia ehkäiseviä ja immuunijärjestelmää tukevia ominaisuuksia. ”Lauriinihappo auttaa kehoa taistelemaan sairauksia vastaan monilla tavoilla, ja sitä löytyy vain voista ja kookosöljystä. 4C butyyrihapolla on sieniä tappavia ja kasvaimia estäviä ominaisuuksia ja se on ainutlaatuinen aine voissa.” Voi on myös ainut ”Wulzenfaktorin” lähde – kankeutta poistava aine.


SUKLAA


Suklaa kohentaa mielialaa, aktiivisuustasoa ja seksuaalista halukkuutta – mutta sen täytyy olla tummaa ja täyskaakaosuklaata. ”Kaakaossa olevat aineet, teobromiini (teobromiini ja fenetyyliamiini http://fi.wikipedia.org/wiki/Fenetyyliamiini) stimuloivat dopamiinin tuotantoa ja ovat voimakkaita mielialan kohottajia,” sanoo Patrick Holford, ravintotieteilijä ja teoksen Natural Highs (Piatkus,£14,99) kirjoittaja. ”Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että dopamiini käynnistää DARPP 32- nimisen aivokemikaalin erityksen. Tämä aine aktivoi niitä hormoneja, jotka saavat naisen kiinnostumaan enemmän seksistä.” Kuitenkin hän varoittaa nauttimasta halpoja suklaalaatuja, jotka ovat liiaksi makeutettuja eivätkä sisällä kylliksi kaakaota, jotta niistä olisi hyötyä.



http://enjoyment.independent.co.uk/food_and_drink/features/article334263.ece

Sarja jatkuu...