lauantaina, joulukuuta 31, 2005

Terveysvaikutteisista elintarvikkeista

RikkiMikko haluaa kantaa terveydestä tiedottamisessa kortensa kekoon sellaisen ajatuksen siivittämänä, että meillä on jo tarpeeksi kaikenlaisia kieltoja ravinnon suhteen. Valistuksessa törmää hyvin usein näihin kieltoihin, jolloin suomalainen – jääräpää kun on – saattaa ajatella aivan oman mallinsa mukaan, eivätkä hyvätkään ideat mene sen vuoksi perille. Kiellot saattavat heijastaa lievässä muodossa jopa uhkauksen, joka on jo astetta pahempi este tiedon perille menon kannalta. Olkaamme sallivia! Etsikäämme välillä sellaisia ravitsemukseen liittyviä asioita, joita voidaan suositella.


Terveysvaikutteiset elintarvikkeet:

Tavanomaisia terveellisiä elintarvikkeita, joita pidetään terveysvaikutteisina, ovat mm.:

Rasvaiset kalat(lohi, tonnikala, makrilli, sardiini ja silakka):
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=818&lang=fi
Oliivi-, pellavansiemen- ja rypsiöljy: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=536&lang=fi
Mansikka: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=447&lang=fi
Mustaherukka: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=444&lang=fi


Omena: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=28941&lang=fi
Punainen vesimeloni
Kurpitsa
Parsakaali: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11158&lang=fi
Pinaatti
Punainen paprika
Sipuli: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=335&lang=fi
Vihreä kaali: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=3295&lang=fi
Vihreät pavut
Kaura
Ruis: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=189&lang=fi
Soija: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=29241&lang=fi
Tomaatti: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=352&lang=fi

Voit tutustua asiaa käsittelevään artikkeliin osoitteessa: http://www.suomenash.fi/sivu.php?artikkeli_id=308

RikkiMikko haluaa kuitenkin vielä lisätä tähän ansiokkaaseen luetteloon valkosipulin ja hapankaalin, joiden vaikutuksista ihmisen terveyteen on tehty lukuisia tutkimuksia. Valkosipuli

http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0602/4.htm

http://www.htk.fi/public/lk/valkosip.htm

http://fi.wikipedia.org/wiki/Valkosipuli

http://cc.joensuu.fi/~spitkan/kotitalous/carlic.htm

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=393&lang=fi


Hapankaali

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=3204&lang=fi

http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu0303/7.htm

http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1997/19.joulukuu/KINKKU.HTM

Kaali

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=3200&lang=fi

Oheisista linkeistä pääsee helposti katsomaan tarkemmin, mitä kukin ruoka-aine sisältää. Nämä Finelin sivustot ovat todella perusteellisen työn tuloksena syntyneet, ja niistä voi hakea eri hakuperustein haluamiaan tietoja: "eniten"- valinta hakee tuotteet, joissa on eniten kyseistä, valitsemaasi ainetta (jos haluat tietää ruoka-aineet, joissa on eniten kolesterolia, valitse "eniten", vastaavasti "vähiten" näyttää ne elintarvikkeet, joissa on vähiten kolesterolia. Seuraavassa luettelo, jonka löydät Finelin sivuilta, mutta täydennettynä alalinkeillä, joiden avulla saat kyseiseen ryhmään kuuluvat tuotteet näkyviin kokonaisuudessaan.


Mitä ovat erityisruokavaliot?

Erityisruokavalio: gluteeniton, kolesteroliton, lakto-ovo-vegetaarinen, laktoositon, laktovegetaarinen, maidoton, rasvaton, runsaskuituinen, vegaaninen, vähäkolesterolinen, vähärasvainen, kolesteroliton


Aamiaisviljavalmisteet
Alkoholijuomat, muut
Baby hedelmä- ja marjavalmiste
Baby lasten kasvisvalmiste
Hedelmä- ja marjasalaatit
Hedelmät, tuoreet
Hillot, marmeladit
Jogurtit
Juusto, kasvirasva-
Jäätelö
Kahvi
Kahvileipä
Kalakeitot
Kananmuna
Kananmunaruoat
Kasvikset, tuoreet
Kasviskeitot
Kasvismehut
Kasvispääruoat
Kasvissalaatit
Kasvissäilykkeet
Keinotekoisesti makeutetut juomat
Keksit, pikkuleivät
Kliiniset ravintovalmisteet
Kofeiinipitoiset virvoitusjuomat
Kypsennetyt kasvikset
Leipä, ruis-
Leipä, seka- tai jyväleipä
Leipä, vehnä-
Leipärasva margariini tai rasvalevite >55 %
Leipärasva margariini, rasvalevite ja rasvaseos <55%>2%
Maitojälkiruoat


RikkiMikko on kehitellyt ruisleivän päälle tarkoitetun levitteen, jonka valmistusohje on seuraavanlainen:
Tehosekoittimen tai vastaavan murskaimen kulhoon pilkotaan ison punasipulin puolikas tai kokonainen pieni punasipuli, hapankaalia saman verran tai vähän enemmän kuin sipulia, keskikokoinen tomaatti, pari valkosipulin kynttä, ruokalusikallinen oliivi- tai rypsiöljyä, ripaus mustapippuria. Lisäksi voi sekoittaa joukkoon sieniä, (musta torvisieni on erinomainen B-vitamiinin lähde) ja/tai broilerin palasia antamaan vähän kiinteyttä tälle leivänpäällys-salaatille. Mausteita tietysti maun mukaan!

Tämä on oivallinen leivän levite, jolla voi mainiosti korvata perinteiset levitteet. Haluan korostaa, että tässä levitteessä ei ole transrasvoja, joiden katsotaan olevan terveyden kannalta jopa vaarallisempia kuin tyydyttyneet rasvat, kuten voi. Kun haluaa tehdä ”voileivästä” vielä maukkaamman, voi laittaa päälle kylmäsavustetun lohiviipaleen tai graavia lohta tai siikaa. Tuoreita tomaattisiivuja ja juustoviipale sitomaan alla olevat ruoka-aineet tekevät annoksesta entistä herkullisemman.


RikkiMikko kiittää menneestä vuodesta ja toivottaa lukijoilleen Onnellista uutta vuotta!

Ei kommentteja: