Loading...

lauantaina, joulukuuta 31, 2005

Osa III: Juomat

Yritän koota tähän esityssarjaan mahdollisimman paljon sellaisia jokaisen helposti saavutettavia toimintatapoja, joilla voisi hallita veren sokeri- ja kolesterolitasoa – ennaltaehkäistä diabeteksen ja sydäntautien aiheuttamia ongelmia ilman lääkkeitä. Pyrin etsimään kokonaisen sarjan luontaislääketieteen menetelmiä hyväksi käyttäviä keinoja erilaisten terveydellisten ongelmien välttämiseksi. Kaikki informaatio tulee pohjautumaan tieteellisiin tutkimuksiin, ja pyrin liittämään kunkin artikkelin yhteyteen suoran linkin asianomaiseen alkuperäislähteeseen. Muussa tapauksessa mielipiteet ja mahdolliset väitteet ovat minun omiani, ja tuon sen selvästi esiin. Tämä artikkelisarja ei missään tapauksessa ole lääketieteellinen ohje tai kehotus johonkin hoitoon, tai ohje tai kehotus jonkun muun hoitotoimenpiteen lopettamiseen tai korvaamiseen niillä keinoilla, joita mahdollisesti näissä artikkeleissa tuon esiin. Nämä ovat puhtaasti mielipiteitä ja tieteellisten tutkimusraporttien referaatteja. Tarkoitus on vaikuttaa ihmisten elintapoihin ja ennaltaehkäisevään käyttäytymiseen. Lääketieteellisissä ongelmatapauksissa on aina käännyttävä lääkärin puoleen!

Osa III

Juomat

SAMPANJA, VIINI JA SIIDERI
Näihin saakka punaviini on varastanut kaiken kunnian verisuonten ja sydämen suojelun suhteen. Ei enää; tiedemiehet ovat havainneet, että sampanjassa on myös runsaasti antioksidantteja sisältäviä rypäleistä peräisin olevia yhdisteitä, jotka ehkäisevät verisuonten seinämien kovettumista. Tässä ei ole vielä kaikki; vaikka syytä ei osatakaan selittää, eräässä tuoreessa amerikkalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että niillä ihmisillä, jotka joivat pääasiassa sampanjaa, oli suurempi keuhkojen kapasiteetti kuin niillä, jotka nauttivat pääasiassa punaviiniä. Brittiläiset tutkijat, jotka analysoivat siiderin sisältämiä aineita, ovat huomanneet sen olevan yhtä terveellistä kuin kuppi vihreätä teetä. Tämä herkku, siideri on yllättäen hyvä C- ja E-vitamiinin sekä betakaroteenin lähde, jotka aineet suojelevat kehoa ikääntymiseen liittyvältä rappeutumiselta. Punaviini ja portviini pitävät verisuonesi puhtaina ja saattavat suojella syövältä. Paljon verisuonia ja sydäntä suojelevia flavonoideja sisältävä punaviini sisältää myös sienitulehduksia estävää ainetta, joka muuttuu kehossa voimakkaaksi syöpää estäväksi vaikuttajaksi.

KAHVI
Kofeiini saattaa suojella Parkinsonin taudilta ja vähentää sydänkohtauksen jälkeistä aivojen tuhoutumista, etenkin jos nautit sitä yhdessä punaviinin rinnalla. Kahdeksantuhatta miestä käsittänyt tutkimus, jonka suoritti Honolulu Heart Program, havaitsi, että riski saada Parkinsonin tauti oli matalin niillä, jotka joivat eniten kahvia. Toinen, rotilla tehty tutkimus osoitti, että jos kahvi nautittiin pian viininjuonnin jälkeen, se saattaa suojella aivokudosta infarktin aiheuttamilta vaikutuksilta.

OLUT, GUINNESS

Tuoppi Guinnessiä saattaa estää sinua tulemasta sokeaksi. Se sisältää B-vitamiinia määrän, joka vastaa muutamaa annosta vihreitä vihanneksia, ja voi parantaa seksielämääsi. Kanadalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat huomasivat, että olut, erityisesti tummat ale- ja stout- tyyppiset oluet saattavat vähentää harmaakaihitapauksia jopa puolella. Tämä johtuu siitä, että oluet ovat runsaita antioksidanttien lähteitä. Nämä näyttävät suojelevan silmiä ikääntymiseen liittyvältä vauriolta.

Tummat oluet sisältävät korkeita pitoisuuksia B-ryhmään kuuluvaa vitamiinia, folaattia – samaa vitamiinia, jota tavataan vihreissä vihanneksissa ja joka alentaa homokysteiinin tasoa veren seerumissa. Homokysteiinin katsotaan olevan aine, joka on tärkein erektiohäiriöiden aiheuttaja.

ELÄMÄNTAPA

LAISKOTTELU

Joulun ajan kunnollinen laiskottelu auttaa kehoasi uudistamaan kudoksia, korjaamaan immuunijärjestelmää ja parantamaan muistia. Fuldassa Saksassa toimivan terveysalan tutkijan, professori Peter Axtin mukaan muutaman tunnin päivittäinen löhöäminen saattaa olla jopa parempaa kuin fyysinen harjoittelu, jos haluat pidentää elämänkaartasi. ”Henkilöillä, jotka mieluummin laiskottelevat sohvalla sen sijaan että juoksisivat maratonia, tai niillä jotka ottavat keskipäivän nokoset squashin pelaamisen sijaan on parempi mahdollisuus elää korkeaan ikään,” Axt sanoo artikkelissaan ”On the Joy of Laziness”.
Hän siteeraa tutkimusta, jossa havaittiin pitkiä matkoja juoksevien viisikymppisten kuluttavan muuhun kuin juoksemiseen tarvitsemansa energian loppuun, ja he kärsivät muita useammin muistin menettämisestä. ”Rankka harjoittelu rasittaa kehoa ja saattaa herkistää sairauksille,” sanoo professori.

Axtin argumentointi pohjaa amerikkalaiseen tutkimukseen, joka osoittaa, että stressi voi vähentää immuunijärjestelmän tehoa jopa 40 % ja johtaa suolen ärtymiseen ja migreeniin.

YLENSYÖNTI

Joulun juhlinta saattaa lihottaa ja tehdä sinut kykenemättömäksi liikkumaan, mutta sinun on nähtävä asian valoisa puoli – se saattaa auttaa kääntämään kelloa takaisin päin. Suomalaistutkijat ovat vahvistaneet, että juhlinnan jälkeinen lepäily ja uneliaisuus käynnistää endorfiinien ja kasvuhormonin (HGH) erityksen aallon, joka on solujen uusiutumisen ja korjaantumisen perustana. HGH:n lisääntyminen saattaa olla niin suuri, että se edistää sellaisten kudosten nuortumista, jotka muutoin eivät uusiutuisi ollenkaan.

HYVÄKSY ITSESI
Älä tunne syyllisyyttä ahmimisesta. ”Tutkijat ovat havainneet, että ne henkilöt, jotka ovat alttiimpia syyllistämään ja paheksumaan itseään, ovat myös alttiimpia vilustumaan, saamaan huulirokahtuman, selkäkivun, ovat alttiimpia ahdistumaan ja masentumaan,” sanoo Caroline Meyer, Lontoossa vaikuttava elämäntaidon valmentaja.

”Toisaalta niillä henkilöillä, jotka ’näkevät itsessään hyvää’ muistuttaen itseään siitä kuinka rakastettavia, kauniita tai menestyviä he ovat, on vahvempi immuniteetti, ja he harvemmin kärsivät ahdistukseen tai masentuneisuuteen liittyvistä ongelmista.”
Niille henkilöille, jotka kärsivät joulun ajan syyllisyydestä tai masennuksesta, Meyer suosittelee pistäytymistä aamuisin peilin eteen ja toteamaan siinä: ”Minä pidän sinusta” tai jotain vastaavaa kohteliaisuutta omalle peilikuvalleen. Sitä mukaa kuin itsetuntosi nousee, kohenee myös mielialasi ja immuniteettisi.http://enjoyment.independent.co.uk/food_and_drink/features/article334263.ece
Lähetä kommentti