Yritän
koota tähän esityssarjaan mahdollisimman paljon sellaisia jokaisen helposti
saavutettavia toimintatapoja, joilla voisi hallita veren sokeri- ja
kolesterolitasoa – ennaltaehkäistä diabeteksen ja sydäntautien aiheuttamia ongelmia
ilman lääkkeitä. Pyrin etsimään kokonaisen sarjan luontaislääketieteen
menetelmiä hyväksi käyttäviä keinoja erilaisten terveydellisten ongelmien
välttämiseksi. Kaikki informaatio tulee pohjautumaan tieteellisiin
tutkimuksiin, ja pyrin liittämään kunkin artikkelin yhteyteen suoran linkin
asianomaiseen alkuperäislähteeseen. Muussa tapauksessa mielipiteet ja
mahdolliset väitteet ovat minun omiani, ja tuon sen selvästi esiin.Tämä
artikkelisarja ei missään tapauksessa ole lääketieteellinen ohje tai kehotus
johonkin hoitoon, tai ohje tai kehotus jonkun muun hoitotoimenpiteen
lopettamiseen tai korvaamiseen niillä keinoilla, joita mahdollisesti näissä
artikkeleissa tuon esiin. Nämä ovat puhtaasti mielipiteitä ja tieteellisten
tutkimusraporttien referaatteja. Tarkoitus on vaikuttaa ihmisten elintapoihin
ja ennaltaehkäisevään käyttäytymiseen. Lääketieteellisissä ongelmatapauksissa
on aina käännyttävä lääkärin puoleen!
Osa II
Tämä
on toinen osa sarjasta, jossa kerrotaan ruoka-aineiden vaikutuksista
terveyteen. Kannattaa muistaa vanha totuus, että "ei ole niin
vaarallista, jos ahmii joulun ja uudenvuoden välisenä aikana, kuin jos ahmii
koko uudenvuoden ja joulun välisen ajan!" Kolmannessa osassa pohditaan
juomien osuutta joulun ajan ruokavaliossa.
Jouluruokien ahmiminen onkin hyväksi sinulle
Juominen, ylensyönti ja jopa laiskottelu –
juhlahemmottelu voi oikeastaan edistää terveyttäsi. Niinpä avaa rauhassa
kuohuviinipullo ja nauti syyllisyyttä tuntematta piirakkaa, sanoo AnastasiaStephens.
Lue joulunajan hyvää tekevistä nautinnoista lisää täältä / Read more about good-making pleasures of the Christmas season here:
Anastasia Stephens |
Lue joulunajan hyvää tekevistä nautinnoista lisää täältä / Read more about good-making pleasures of the Christmas season here:
RUOKA
Savustettu
lohi
Sitä huolimatta, että lohi on rasvaista, se saattaa
oikeastaan auttaa polttamaan muun jouluateriasi kaloreita. Tämä johtuu siitä,
että se sisältää runsaasti tärkeitä rasvahappoja (EFA), samoin kuin erästä
toista rasvahappoa nimeltään DHA. Korkeina pitoisuuksina nämä lisäävät
aineenvaihdunnan tasoa ja rasvan palamista. EFA- rasvahapoilla on myös muita
etuja. Lukemattomat tutkimukset ovat osoittaneet, että ne voivat lisätä
hedelmällisyyttä, pitää loitolla Alzheimerin tautia ja parantaa ihon kuntoa,
esimerkiksi ihottuman ollessa kyseessä. Näiden lisäksi tulevat vielä kalaöljyn
vaikutukset sydämen ja verisuonten terveyden kannalta. Eräässä kokeessa USA:ssa
osoitettiin, että ihmisillä, jotka söivät kaksi rasvaista kala-ateriaa
viikossa, oli 40 prosenttia alhaisempi sydänkohtausriski. Toisessa, Harvard
School of Public Health’in tutkimuksessa todettiin, että viisi viikoittaista
kala-ateriaa syöneet naiset saivat 66 % pienemmällä todennäköisyydellä
sydänkohtauksen.
KALKKUNA, ANKKA JA HANHI
Kalkkuna on vähärasvainen, joten se lisää vähemmän
kiloja kuin tavallinen juhlapaisti. ”Sen runsas proteiinisisältö ei ehkä
auta kehoasi rakentamaan lihaksia, mutta kylläkin tarvittavia entsyymejä, joita
tarvitaan rasvan polttoon ja kehon myrkkyjen poistoon.” sanoo lontoolainen
ravitsemusasiantuntija Amanda Wakeford. Eikä pidä jättää mainitsematta sen
hyödyllistä vaikutusta mielialaan. Kalkkuna on eräs parhaita tryptofaanin
lähteitä. Tryptofaani on eräs proteiini, jota tarvitaan mielialan kohottamiseen
vaikuttavan kemikaalin, serotoninin valmistukseen. Maastrichtin yliopiston
tutkijat huomasivat, että tryptofaanin alhaiset tasot olivat yhteydessä
alhaiseen mielialaan ja unohteluun, kun taas korkeammat tasot havaittiin
niillä, jotka olivat iloisia ja henkisesti valppaita.
Ankka ja hanhi sisältävät enemmän rasvaa kuin kalkkuna, mutta silläkin on omat etunsa. Mary Enig, amerikkalainen biokemisti ja ravitsemustieteilijä korostaa, että ankka ja hanhi sisältävät palmitiinihappoa (heksadekaanihappo, CH3(CH2)14COOH, valkoinen, veteen liukenematon kiteinen tyydyttynyt rasvahappo; sulamispiste 63 °C. Palmitiinihappoa on melkein kaikissa varsinkin jähmeissä luonnonrasvoissa glyseridinä. Tavallinen saippua on suurelta osalta sen natriumsuolaa ja tavallinen steariini on palmitiini- ja steariinihappojen seos, suomentajan huomautus), joka on antimikrobinen aine, joka auttaa taistelemaan talviflunssaa vastaan. Molempien lihasta saadaan myös runsaasti sinkkiä, jota tarvitaan hedelmällisyyden ja immuunijärjestelmän ylläpitämiseen, rautaa, jota tarvitaan veren hapettamiseen, sekä B-vitamiineja, joita tarvitaan ruuan muuttamiseen energiaksi.
Mary G. Enig |
Ankka ja hanhi sisältävät enemmän rasvaa kuin kalkkuna, mutta silläkin on omat etunsa. Mary Enig, amerikkalainen biokemisti ja ravitsemustieteilijä korostaa, että ankka ja hanhi sisältävät palmitiinihappoa (heksadekaanihappo, CH3(CH2)14COOH, valkoinen, veteen liukenematon kiteinen tyydyttynyt rasvahappo; sulamispiste 63 °C. Palmitiinihappoa on melkein kaikissa varsinkin jähmeissä luonnonrasvoissa glyseridinä. Tavallinen saippua on suurelta osalta sen natriumsuolaa ja tavallinen steariini on palmitiini- ja steariinihappojen seos, suomentajan huomautus), joka on antimikrobinen aine, joka auttaa taistelemaan talviflunssaa vastaan. Molempien lihasta saadaan myös runsaasti sinkkiä, jota tarvitaan hedelmällisyyden ja immuunijärjestelmän ylläpitämiseen, rautaa, jota tarvitaan veren hapettamiseen, sekä B-vitamiineja, joita tarvitaan ruuan muuttamiseen energiaksi.
JUUSTO
Juustosta aterian jälkeen saatu apu on juuri se,
minkä hampaasi tarvitsevat suojautuakseen rappeutumista vastaan. ”Kaikki
runsaasti proteiineja sisältävät ruoka-aineet madaltavat suun happamuutta,
missä suussa elävä bakteerikanta menestyy.” sanoo Maria Rodriques, Madridin
yliopiston hammaslääketieteen professori, joka on tutkinut ruuan vaikutusta
hampaisiin. "Juusto myös auttaa hampaiden mineraalisoinnissa nostamalla
kalsiumtasoa hammaskiilteessä, joka on hampaan päällä oleva kova kerros”.
Tämä myös auttaa vahvistamaan hampaita niitä haurastuttavilta hapoilta, joita
muodostuu suussa, kun syöt hiilihydraatteja sisältävää ruokaa, esimerkiksi
leipää, makeisia tai perunaa.
KERMA
Jos mikä, niin kerma yhdistetään korkeaan kolesteroliin, mutta se auttaa ihoa
pysymään taipuisana, edistää henkistä selkeyttä ja pitää luut vahvoina. Sen
kolesteroli on vasta sitten vaarallinen, jos LDL:n eli pahan kolesterolin taso
nousee korkeammaksi kuin hyvän eli HDL:n taso. Tämä rasvainen aine auttaa
kuljettamaan vitamiineja soluihin, ja sitä tarvitaan D-vitamiinin valmistamiseen.
Sukupuolihormonit kuten estrogeeni, testosteroni ja progesteroni valmistetaan
myös siitä. Patrick Holford, tavitsemustieteilijä ja Optimum NutritionInstituutin perustaja sanoo: ”kolesterolilla saattaa olla roolinsa
ajattelussa, tietoisuudessa ja mielialan säätelyssä.”
Patrick Holford |
Älä
välitä siitä sokerista, jota ne sisältävät; niiden pääasiallinen valmistusaine
on hienonnettu hedelmä – sekoitus kuivattuja hedelmiä, kuten rusinoita, omenia
ja aprikooseja – jotka tuottavat tiivistetyn antioksidanttien lähteen.
Joulutorttujen mausteiden, kuten kanelin on huomattu rauhoittavan
ruuansulatusta auttavan säätelemään veren sokeria ja vähentämään vatsan
happamuutta.
"KONJAKKIVOI" (Brandy Butter), amerikkalaisten suosima joulun ajan jälkiruoka
Valmistusohje:
- Neljä ruokasikallista pehmeätä suolatonta voita.
Valmistusohje:
- Neljä ruokasikallista pehmeätä suolatonta voita.
- Puoli
kahvikupillista pölysokeria.
- Kolme
teelusikallista konjakkia.
- Puoli
teelusikallista vaniljauutetta.
Yhdistä
ainekset kulhossa ja sekoita sähkövatkaimella hyvin kunnes saat pehmeän
"taikinan". Jäähdytä vähintään neljä tuntia jääkaapissa, jotta
konjakkivoi on jähmeää. Konjakkivoin päälle voi sirotella muskottia ennen
tarjoilua.
Tämän artikkelin lainasin ja suomensin 28. joulukuuta 2005 kello 21:04:18 (UTC) sivulta:
Ole huoletta edellä mainitun herkun rasvaisista
kaloreista. Mary Enig, (Katso myös: http://www.hypnopaleolaihdutus.com/trans.html)
joka on kirjoittanut teoksen ”Syö rasvaa, hävitä rasvaa” (Hudson Street Press),
sanoo, että voissa olevilla rasvahapoilla on kasvaimia ehkäiseviä ja
immuunijärjestelmää tukevia ominaisuuksia. ”Lauriinihappo auttaa kehoa
taistelemaan sairauksia vastaan monilla tavoilla, ja sitä löytyy vain voista ja
kookosöljystä. 4C butyyrihapolla on sieniä tappavia ja kasvaimia estäviä
ominaisuuksia ja se on ainutlaatuinen aine voissa.” Voi on myös ainut ”Wulzenfaktorin” lähde – kankeutta poistava aine.
Suklaa kohentaa mielialaa, aktiivisuustasoa ja seksuaalista halukkuutta – mutta sen täytyy olla tummaa ja täyskaakaosuklaata. ”Kaakaossa olevat aineet, teobromiini (teobromiini ja fenetyyliamiini http://fi.wikipedia.org/wiki/Fenetyyliamiini) stimuloivat dopamiinin tuotantoa ja ovat voimakkaita mielialan kohottajia,” sanoo Patrick Holford, ravintotieteilijä ja teoksen Natural Highs (Piatkus,£14,99) kirjoittaja. ”Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että dopamiini käynnistää DARPP 32- nimisen aivokemikaalin erityksen. Tämä aine aktivoi niitä hormoneja, jotka saavat naisen kiinnostumaan enemmän seksistä.” Kuitenkin hän varoittaa nauttimasta halpoja suklaalaatuja, jotka ovat liiaksi makeutettuja eivätkä sisällä kylliksi kaakaota, jotta niistä olisi hyötyä.
http://enjoyment.independent.co.uk/food_and_drink/features/article334263.ece
Sarja jatkuu...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti