Loading...

torstaina, kesäkuuta 17, 2010

Melatoniini

Kun kävin joitakin aikoja sitten omalääkärini vastaanotolla, pyysin samalla häntä uusimaan pari lääkereseptiä; verenpainetta on hoidettu jo monia vuosia lievällä lääkityksellä, lähinnä kai siinä on kyse jonkinlaisesta varmistamisesta, ei niinkään korkean verenpaineen alas hinaamisesta. No joka tapauksessa se lääkemääräys uusittiin.

Oli vielä toinenkin resepti, melatoniini, josta viisas tohtorini lausui seuraavaa: Tämä lääke on eräs niitä, joita mielihyvällä kirjoitan varsinkin ikääntyneille, koska aine alunperin on ihmiskehon omaa tuotantoa ja vaikuttaa juuri siihen asiaan johon sen pitääkin vaikuttaa, rauhallisen unen saantiin.

Uni on tunnetusti sellainen asia, jonka puutteesta monet vanhukset kärsivät ja jota vastaan taisteleminen kuluttaa nykymaailmassa ihmisten resursseja aivan liian paljon. Myös ne keinot, joilla perinteisesti unettomuutta torjutaan, hävittävät luvattoman paljon niin sanottua "hiljaista tietoa", niitä voimavaroja, jotka oikein käytettyinä loisivat hyvinvointia myös nuorempien ikäluokkien piirissä. Ajatellaanpa vaikka sitä, kuinka mummit ja vaarit voisivat siirtää lapsenlapsilleen omaa kokemustaan, sitä maailmaa, josta he ovat ammentaneet oman henkisen pääomansa. Jos kuitenkin vanhuksen kokemusmaailma sumennetaan synteettisillä unilääkkeillä, tuo tiedon ketju saattaa katketa vain sen vuoksi, että vanhus unilääkkeeitten vuoksi on siinä määrin sekava, ettei pysty muistamaan. Kuinka silloin siirtää tietoa eteenpäin!

Mitä se melatoniini sitten on? Lainaan tähän tietoa lääketehdas Leiraksen sivuilta:

"Melatoniini on ns. yöhormoni, jota erittyy aivoissa sijaitsevasta käpyrauhasesta. Melatoniini auttaa elimistön sisäistä kelloa pysymään ajassa säädellen vuorokausirytmiä ja edistäen unensaantia. Sen eritys on suurimmillaan yöllä pimeän aikaan ja huipussaan keskiyön jälkeisinä tunteina. Melatoniinilla on vuorokausirytmin säätelyn ohella muitakin vaikutuksia. Se vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmää ja vaikuttaa vireystilaan".
Tuohon voisin lisätä vielä sen, että melatoniini on hormoni, joka säätelee myös muiden hormonien tuotantoa. Esimerkkinä tästä naissukupuolihormoni.


Tuosta puolustusjärjestelmään vaikuttamisesta kirjoittaa amerikkalainen fil.tri David W. Gregg omassa arikkelissaan mm. siitä, kuinka melatoniini saattaa auttaa muutamissa autoimmuunisairauksissa, kuten Crohnin taudissa
elimistön puolustusjärjestelmän tasapainottamisessa.

Kun ihminen kärsii stressistä tai käyttää liikaa alkoholia, hänen melatoniinin tuotantonsa heikkenee. Samoin vaikuttaa ikääntyminen; keho ja sen käpylisäke ei jaksa enää tuottaa riittävästi melatoniinia, jolloin uniongelmat puskevat esiin. Lapsilla on tunnetusti kaikkein suurin melatoniinin tuotanto, mutta myös pisin yöuni.
Masentununeen henkilön uniongelmat saattavat selittyä vähentyneen melatoniinin tuotannon kautta. Tilanteissa, joissa yritetään päästä eroon unilääkkeistä, melatoniinilla on tutkimusten mukaan saatu käyttöön kannustavia tuloksia.

Eräiden tutkimusraporttien mukaan muutamissa tautitiloissa on havaittu alentuneita melatoniinitasoja. Tällaisia ovat esimerkiksi naisten rintasyöpä, miehillä eturauhasen syöpä. Joissakin tapauksissa taas eräät lääkkeet saattavat selittää melatoniinin alentunutta tasoa. Näin saattaa tapahtua kun nautitaan pitkäaikaisesti esimerkiksi tulehduskipulääkkeitä (NSAIDS).

Johtopäätösten teko melatoniinilääkityksen käyttöönottamiseksi on aina asiantuntevan lääkärin tehtävä. On kuitenkin hyvä tuoda esiin myös tämä vaihtoehto, jota uniongelmista kärsivä ikääntynyt henkilö voisi ehdottaa lääkärilleen erääksi vaihtoehdoksi, ihan vaan noiden turruttavien unilääkkeiden tilalle.

Kauniita unia toivottaen RikkiMikko
Lähetä kommentti