sunnuntaina, kesäkuuta 13, 2010

Migreenin hoidosta, artikkelin päivitys 7.3.2014

Migreenin hoidosta, artikkelin päivitys 7.3.2014: muutama lisätieto migreenin hoitoon.

Tänään sunnuntaina 13.06.2010 Tri Al Sears lähetti jälleen jokaviikkoisen yhteenvedon edellisen viikon uutiskirjeistään. Siellä oli mukana mielenkiintoinen artikkeli migreenin hoidosta: Migreenini hävisi minuuteissa.

Jyskyttääkö? Näin tunnistat migreenin


Migreeni on periytyvä aivojen sairaus, joka johtuu hermosolukeskusten toiminnan häiriöistä. Migreeni ei tarkoita pelkkää päänsärkyä, vaan kyseessä on koko elimistön kohtauksellinen tila, jossa oireet alkavat aivoista. Oireena saattaa esiintyä palelu, ruokahalun muutos, haukottelu ja esimerkiksi kirkas näköhäiriö. Keskushermosto toimii poikkeavasti kohtauksen aikana. Useat aistit, kuten näkö, kuulo ja haju herkistyvät, iho kalpenee, suoliston toiminta hidastuu, nestettä kertyy elimistöön ja lopuksi potilas voi pahoin tai oksentaa kovan, sykkivän päänsäryn jälkeen. Kohtauksen jälkeen aivosolutoiminta palautuu vähitellen normaalitilaan, eikä migreeniin tavallisesti liity pysyviä aivovaurioita tai riskiä lisääntyneestä suonen puhkeamisesta ja aivoverenvuodosta.
Tri Al Sears selvittää artikkelissaan, kuinka hoitaa luonnonmukaisesti, siis ilman varsinaisia lääkkeitä, niitä vaivoja, joita migreenikohtaukseen saattaa liittyä.

Aikaisemmissa kirjoituksissani olen kertonut Ubikinonin eli CoQ-10:n, tuon vitamiininkaltaisen aineen hyödyllisistä vaikutuksista fibromyalgiaan. Nyt on myös tutkimuksin osoitettu, että Q-10 on erittäin tehokas myös migreenin hoidossa.
Ubikinoni eli koentsyymi Q10 kannattaa ottaa esimerkiksi oliiviöljyn tai krilliöljykapselin kanssa, jotta keho voisi hyödyntää sen mahdollisimman tehokkaasti. Krilliöljy sen vuoksi, että siinä oleva omega-3 rasvahappo on valmiiksi sellaisessa muodossa, että aivot voivat käyttää sen hyödykseen sellaisenaan.

Kun nautittavien aineiden palettiin lisätään vielä riboflaviini eli B2- vitamiini ja magnesium, ollaan Tri Al Searsin artikkelin mukaan hyvin pitkällä migreenin luonnonmukaisen eli lääkkeettömän hoidon tiellä. Edellä mainitut kolme ainettahan eivät ole lääkkeitä, vaan ne on pikemminkin luokiteltava lisäravinteiksi. Joka tapauksessa niiltä puuttuvat lääkkeille tyypilliset "myrkylliset" ominaisuudet. Ubikinonin, B2- vitamiinin ja magnesiumin hyvistä vaikutuksista kertoo myös seuraava suomenkielinen sivusto: Käypähoito/suositukset

Muista migreeniin ja sen kohtausten tiheyteen liittyvistä seikoista voisi tässä mainita ravitsemuksen; punaviini ja muutkin alkoholituotteet, suklaa ja jotkut juustot sekä keinotekoisia väri- tai lisäaineita sisältävät ravintoaineet ovat hyvin usein se laukaiseva tekijä, joka panee alulle myrskyn aivoissa. Niinpä kannattaa varoa nauttimasta ainakaan saman istunnon aikana edellä mainittuja nautinto- ja ruoka-aineita.


Myös säännöllinen ateriointi ja oikein rytmitetty nukkuminen vähentävät migreenikohtausten esiintymistä. Rentoutuksesta voi olla hyvä apu erityisesti stressiin liittyvästä migreenistä kärsiville. Sopiva säännöllinen kevyt liikunta tai esimerkiksi jooga voivat auttaa kohtausten estossa. Toisinaan myös akupunktiosta tai siihen verrattavista hoidoista voi olla apua. Viileä, hämärä ja rauhallinen paikka, jossa voi levähtää tunnin tai kaksi helpottaa usein kohtauksia, samoin viileä kääre otsalla.


Nykyisin katsotaan, että aktiivinen aurallinen migreeni on aivoinfarktille lievästi altistava tila. Sen vuoksi aurallista migreeniä sairastavien tupakoivien naisten ei pitäisi käyttää lainkaan e-pillereitä, varsinkaan jos heillä on riskitekijöinä myös esim. korkea verenpaine tai korkea veren kolesteroli.


Päivitys 7.3.2014: Kannattaa kokeilla myös OptiMSM:n vaikutusta migreenikohtauksia estävänä joitona, koska sillä on lihasjännitystä rentouttava vaikutus. Omekohtainen kokemukseni yli kymmenen vuoden ajalta on erittäin myönteinen; ei ainuttakaan migreenikohtausta!

Ei kommentteja: