Loading...

maanantaina, maaliskuuta 04, 2013

Flunssan hoitoa nokkakannun avulla
Näin flunssa-aikaan on paikallaan kertoa keinoista, joilla voi torjua tukkoisen nenän ja poskiontelotulehduksen aiheuttamaa hankaluutta. Omakohtainen kokemus taistelusta viikko sitten alkanutta flunssaa vastaan on mielestäni kertomisen arvoinen asia. Tauti ei tietenkään vielä ole kokonaan voitettu, mutta olo on nyt huomattavasti parempi kuin muutama päivä sitten.

Tämä tauti alkoi perjantai-iltana, puolitoista viikkoa sitten pienenä kurkun karheutena, joka aika ajoin meni ohi. Lauantaina ei mainittavia oireita ollut, samoin sunnuntai meni kohtalaisen hyvin, mitä nyt pientä karheutta kurkussa ja nenä silloin tällöin vähän tukossa. Maanantaina todellinen tauti sitten ryöstäytyi valloilleen; kurkku todella kipeä, nenä välillä aivan tukossa, raivoisat yskän puuskat olivat repiä keuhkot palasiksi. Yöllä ei voinut nukkua, kun hengitys oli vaikeata. Kuumettakin oli hiukan.

Lääkityksenä lämmintä mustaherukkamehua ja Ester-C 1000 mg tabletti neljän tunnin välein. Joka kerralla näiden troppien jälkeen olo oli pari tuntia jollakin tavalla siedettävä, mutta vain tunnin pari, ja sitten taas alkoi kova yskiminen. Tauti oli elämäni kokemuksissa aivan pahinta lajia. Yskiminen oli niin tuskallista, että välillä tuntui tajunnan menettäminen olevan aivan muutaman hengenvedon päässä. 

Tiistaista perjantaihin meni suunnilleen samaa tahtia; työnteosta ei tullut mitään. Lauantain sauna oli jätettävä väliin, ja aika kului makaillessa. Edes lukemisesta ei tullut mitään, televisiota sen sijaan saattoi katsella puolihorroksessa, mistään oikein mitään tajuamatta.

Nenähuuhtelukannu
Sitten alkoi poskionteloissa tuntua selvä paine, joka muuttui kumartuessa hammaskipua muistuttavaksi viiltäväksi kivuksi. Mietin jo lääkäriin lähtemistäkin, mutta onneksi muistin vanhan hyvän konstin. Kaivoin esiin nenähuuhtelukannun, johon laitoin lämmintä, merisuolalla maustettua vettä ja lisäsin siihen vielä noin 15 % OptiMSM jauhetta.

Sierainten huuhtelu tällä liuoksella muutaman kerran päivässä teki lääkäriin menon tarpeettomaksi. Nenäontelon perukoilta pulpahti kellahtavan vihertävää limaa joka kerta, kun tein huuhtelun, ja samalla poskionteloiden oireilu aluksi väheni ja sitten hävisi kokonaan. Huuhtelun jälkeen oli tosi helppo hengittää, ja nuhanenästä oli tullut raikas ja hyvin toimiva terveen oloinen henityselimen osa. 

Nyt maanantaina on ihan hyvä olo, ei paljon yskitä, kurkku ei ole yhtään kipeä, mutta lepoa toki edelleen kaipaan. Suosittelen lämpimästi jokaiselle tätä menetelmää, joka saattaa alussa tuntua hiukan epämiellyttävältä, mutta siihenkin huuhteöuun tottuu yllättävän helposti. Nenän puhdistaminen tällä tavalla on hyvä tehdä myös silloin, kun mitään nuhaoireita ei ole oelmassa.
Lähetä kommentti