torstaina, kesäkuuta 26, 2014

Uusi Päivän Terveysvinkki Nro 1Päätin aloittaa pitkän tauon jälkeen uuden sarjan terveysvinkkejä. Toivottavasti nämä vinkit tulevat ahkeraan käyttöön, ja lukijani voivat näin lisätä päivittäin tietämystään terveyteen liittyvistä seikoista! Voit tilata tämän blogin päivitykset sähköpostiisi käyttämällä blogin oikeassa reunassa olevaa kehotetta: Tilaa!  Käytän lähteenä  Michael Quachin iPhoneen laatimaa sovellusta Health Tips 1000. Androidille on olemassa sama sovellus. Ensimmäiseksi sieltä löytyi tämä:

Studies have shown that the scent of Rosemary can help in better mental performance and make individuals feel more alert.

Исследования показали, что нюх розмарина может помочь в лучшем умственной деятельности и сделать люди чувствуют себя более бдительными.


Tutkimukset ovat osoittaneet, että rosmariinin tuoksu voi tehostaa henkistä suorituskykyä ja saattaa tehdä yksilöt valppaammiksi.


Rosmariinista kertoo Wikipedia seuraavaa:
Rosmariini (Rosmarinus officinalis) on ainavihanta yrtti, jonka neulasmaisia lehtiä käytetään ruoanlaitossa ja yleensä maustamisessa. Rosmariinin alkuperä on Välimeren alueella, jossa rosmariinipensaat saattavat kasvaa kahden metrin korkuisiksi. Rosmariini kuuluu Lamiaceae-heimoon, johon kuuluu paljon mintun sukuisia yrttejä. Rosmariinin nimi tulee latinasta rosmarinus, joka tarkoittaa meren kastetta tai merenruusua, mutta nimen tulkintavirheen vuoksi se saavutti keskiajalla aivan erityisen aseman, kun yrtin nimen arveltiin viittaavan Neitsyt Mariaan.

Rosmariinin runko on puumainen ja kasvumuotoja on matalista lajeista aina yli metrin korkuisiin pensaisiin. Rosmariinin kukkia on monen värisiä, valkoisista vaalenpunaisiin ja sinisiin. Tuoreita tai kuivattuja rosmariinin lehtiä käytetään mausteena ennen kaikkea Välimeren keittiössä. Kasvista tislataan myös eteeristä rosmariiniöljyä. Rosmariini sopii erityisesti lampaan-, porsaan-, vasikanlihan sekä kanapatojen mausteeksi. Hienonnettuna sitä voi ripotella kalan ja lihan pinnalle ennen parilointia.[1].
Suomessa rosmariinia voi kasvattaa kesäisin ulkona ruukussa tai maassa, mutta pohjoisen kylmää talvea se ei kestä. Yrtin voi antaa talvehtia sisätiloissa noin 10 asteen lämmössä. Talvehtimisen aikana rosmariinia tulee kastella normaaliakin kevyemmin, vaikka muutenkaan kasvi ei viihdy märässä maassa.

Shakespeare viljelee rosmariinia näytelmissään tavan takaa, esimerkiksi Perikleessa. Platina mainitsee rosmariinin siemenet, kukat ja juuret lehtien ohella kasvin käyttökelpoisiksi osiksi.

Rosmariinilla kerrotaan olevan muistia parantavia vaikutuksia ja sitä pidetäänkin muiston ja muistamisen symbolina.
Wikipedian käyttämä lähde: Enemmän iloa puutarhasta, Oy Valitut Palat, Reader's Digest Ab,1981

Ei kommentteja: