keskiviikkona, kesäkuuta 25, 2014

Kymmenen tärkeintä tapaa, joilla nauru tekee terveeksi

Nauraminen on luonnollinen tapa lievittää kipuaNauru pidentää ikää. Sehän on kautta aikojen tunnustettu ja hyväksytty asia. Mutta se myös tunnetusti parantaa elämän laatua, siitäkään kai kukaan ei ole eri mieltä.

Tämä artikkeli paneutuu tavallista syvemmälle tähän aihepiiriin ja tuo esiin sellaisia seikkoja, joita et varmaankaan tullut ajatelleeksi; naurulla on monia terveyteen positiivisesti vaikuttavia, syvällisiä ominaisuuksia, joita kannattaa hyödyntää jokapäiväisessä elämässä. Naurettava juttuhan tämä silti on kaiken kaikkiaan!

 

Why Am I Unhealthy?

Kirjoittanut David Aston

Ten Reasons to Make Laughter A PriorityAlkuperäisen artikkelin osoitteen löydät klikkaamalla.  
The original article can be found by clicking on the link.
English lines in the table of contents are links to the original article in those paragraphs.Kymmenen syytä nostaa nauru etusijalle


Sisällysluettelo
1. Nauru virkistää mielen ja kehon  1. Refreshes Your Mind & Body
2. Nauru vähentää stressiä                2. Reduces Stress
3. Nauru on kipulääke                       3. Natural Analgesic
4. Nauru luo henkisiä sidoksia          4. Laughter Creates Bonds
5. Nauru on vahva ennaltaehkäisevä keino sairauksia vastaan 5. Strong Prophylactic
6. Nauru stimuloi verenkiertoa          6. Stimulates Vascular Circulation
7. Nauru alentaa verenpainetta          7. Lowers Blood Pressure
8. Nauru vähentää merkittävästi masennusta ja ahdistusta    8. Significantly Reduces Depression & Anxiety
9. Nauru auttaa vakauttamaan verensokeritasoa     9. Helps Stabilize Blood Sugar
10. Nauru tehostaa muistia ja vähentää stressiä     10. Boosts Memory

Nauru on auttanut minut läpi monien pimeiden päivien ja on tehnyt joistakin parhaista päivistäni vielä parempia.
Eräs niistä asioista, joiden avulla voimme nauttia elämästämme enemmän on nauru. Nauraminen ei pelkästään tunnu hyvältä, mutta sen tukena on olemassa myös vahva näyttö siitä, että se todellakin on hyväksi terveydelle.
On olemassa vanha sanonta, että "Nauru on paras lääke", mutta se on usein hylätty viime aikoina, kun kaikki elämä on niin kiireistä.
 Nykyään lääkärit ja tutkijat ovat yhä usesammin alkaneet  arvostaa uudestaan naurun voimaa.
Tutkimuksissa on todettu, että nauru on kirjaimellisesti lääke, joka pystyy lievittämään ja rauhoittamaan useilla muilla, aikaisemmin tuntemattomilla tavoilla.

1       1.   Nauru virkistää mielen ja kehon
Hyvällä naurua sisältävällä istunnolla voi olla sama vaikutus kuin lyhyillä nokosilla. Se on virkistävä ja palauttaa mielen ja kehon tasapainon. Vaikka nauruun ei pitäisi vedota silloin, kun olet todella unta vailla ja jos samalla joudut käyttämään koneita tai ajamaan autoa, se voi olla erinomainen piristysruiske esimerkiksi liian hyvän lounaan aiheuttaman väsymyksen voittamiseksi! Hyvä nauruistunto siivittää tarkkaavaisuutta ja luovuutta, joten varmista, että pomosi tai opettajasi tiedostaa, että kujeilusi tekee todella koko yhteisöösi valtavan vaikutuksen!
    2. Vähentää stressiä
Huolien, ahdistuneisuuden ja pettymysten tiedetään aiheuttavan fyysisiä oireita, kuten jännittyneisyyttä, vatsan kipuja, päänsärkyä ja kipeitä, jäykkiä niveliä. Hyvä nauraminen työntää kaikki huolet pois mielestä ja rentouttaa lihaksia ja niveliä.
Stressi aktivoi sympaattista hermostoa ja vapauttaa stressihormoneja, kuten kortisolia ja adrenaliinia, jotka voivat pahentaa oireita ja tuntemuksia. Naurun on todettu vähentävän näiden kahden hormonin määriä, mikä voi auttaa sinua pitämään pelkoja kurissa.

     3. Luonnollinen kipulääke
On jo pitkään ollut tiedossa, että nauru on hyvä kipulääke, jopa voimakkaaseen kipuun, kuten syöpään sairastuneiden kokemaan ankaraan kipuun.

Tutkimuksessa havaittiin, että potilaat voisivat parantaa unensa laatua ja vähentää riippuvuuttaan kipulääkkeisiin katselemalla hauskoja videoita juuri ennen nukahtamista - suuri siunaus mihin tahansa sairauteen, jonka aikana syvä, mukava uni voi saada aikaan ihmeitä.
Jotkut jopa uskovat, että nauru voi auttaa torjumaan sairauksia ja jotkut tutkimukset näyttävät varmentavan tämän - mutta se ei vielä ole yleisesti hyväksytty teoria.
Sen tosiasian, että nauru voi vähentää kipua, tunnustavat ja hyväksyvät monet lääketieteen ammattilaisetkin, joten se on näin ollen koeteltu ja hyväksi havaittu, täysin luonnollinen kipulääke!
     4. Nauru luo henkisiä siteitä
Naurun jakaminen omanikäisten kanssa voi vahvistaa ryhmän identiteettiä, jolloin jokainen tuntee olevansa osa tiimiä ja kykenee luomaan kestäviä siteitä toisiinsa.
Ihmiset ovat seurallisia olentoja ja tarvitsevat muita ihmisiä elämässään tunteakseen itsensä "normaaleiksi" ja osaksi ihmiskuntaa. Tämä sidos voi torjua masennusta ja auttaa ihmisiä pääsemään vaikeiden aikojen läpi elämässä.
 
Nauru luo henkisiä siteitä
     5. Vahva ennaltaehkäisevä vaikutus
Naurun on havaittu lisäävän immuunijärjestelmän toimintaa!
Syljen IgA tason havaittiin suurentuneen potilailla välittömästi sen jälkeen, kun he katselivat komediaa - tämä on luotettavaksi havaittu immuunijärjestelmän toimintaa mittaava ndikaattori.
Usein tarkkaavaiset ihmiset ovat huomanneet, että masentuneet ihmiset ovat alttiimpia infektioille, saamaan yskän ja nuhan kuin heidän onnellisemmat, optimistisemmat vertaisensa. Ehkä he eivät ole sen vuoksi onnellisempia, koska he ovat terveitä, vaan kenties he ovat terveempiä, koska he ovat onnellisia, ja nauravat enemmän!

Voit "huijata" aivojasi olemaan onnellinen, kun järjestät kasvonpiirteesi miellyttävään hymyyn. Näin voit karkottaa masennusta yksinkertaisesti teeskentelemällä naurua. Ehkä hetken kuluttua tilanteen huumori potkaisee ilon esiin ja siitä seuraa aitoa naurua, kaikkine siihen liittyvine terveyshyötyineen?
Ystäväni ja sivuston toisen perustajan, Michaelin kanssa oleskellessamme hänen kanssaan pari kuukautta Englannissa, meillä oli tapana viettää 30 minuuttia joka päivä pakottamalla itsemme nauramaan - joka aina johti aitoon nauruun hörähtämiseen noin 10 - 15 sekunnin kuluttua.

     6. Stimuloi verenkiertojärjestelmää
Nauru näyttää laajentavan tai siis rentouttavan endoteeliä eli verisuonen sisäpintaa, mikä vähentää verenpainetta ja edistää verisuonten kykyä siirtää verta. Sydämen toiminta vaikuttaa tehostuvan naurukohtauksen jälkeen, kun verisuonet rentoutuvat ja työskentelevät tehokkaammin.
Mielenkiintoista oli se, kun samalle joukolle vapaaehtoisia näytettiin järkyttävää elokuvaa, joka loi jännitystä ja levottomuutta katsojissa - lähes kaikilla heistä näkyi endoteelin supistumista tai kiristymistä (jännittymistä).
Jos haluat ehdottomasti katsoa televisiota (jota en suosittele) katso mieluiten niitä hauskoja ohjelmia, ja tunnet olosi paremmaksi!
     7. Alentaa verenpainetta
Nauru itse asiassa lisää verenpainetta kun nauruun liittyvä kouristus on käynnissä. Kuitenkin, kun nauraminen on päättynyt, hengitys hidastuu ja syvenee. Se tarkoittaa, että veri on happipitoisempaa kuin ennen naurua. Verenpaine laskee tässä vaiheessa, mikä myös rasittaa vähemmän sydäntä.
  
Nauru voi todella toimia kuten pienimuotoinen liikuntapiiri, se tehostaa verenkiertoa ja lihaksien toimintaa - jotka kaikki hyödyttävät kehoa.
Vaikka monet lääkärit suosittelevatkin vähintään 30 minuutin harjoitusta - viitenä päivänä viikossa, he ovat alkaneet suositella myös päivittäistä 15 minuutin nauruistuntoa!


     8. Vähentää merkittävästi masennusta ja ahdistuneisuutta
 Kliininen masennus on vakava sairaus, jonka voittamiseksi yleensä tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä. On olemassa hyvin vähän tutkimuksia siitä, miten nauru vaikuttaa mielen sairauksiin, mutta ne tutkimukset, jotka on saatu päätökseen, osoittavat lähes kaikki positiivisia tuloksia.
Fyysisenä suorituksena nauraminen tyhjentää keuhkot, joten ne voidaan täyttää puhtaalla raikkaalla ilmalla. Kyseessä on sellaisten lihasten harjoitus, joita ei muuten yleensä käytetä, ja tämä lisää hyvänolon hormonien tasoa ja vähentää niitä hormonitasoja, jotka pahentavat ahdistusta ja hätää.
Kognitiivinen toiminta on usein parantunut naurukohtauksen jälkeen, ja ikääntyneet potilaat voivat hyötyä säännöllisistä, huvittavista vuorovaikutustilanteista muiden kanssa ja torjua alkavaa dementiaa.
     9. Auttaa vakauttamaan veren sokeria
Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että diabeetikoilla todetaan alempi verensokeri sen jälkeen, kun he ovat saaneet nauttia hauskasta elokuvasta tai televisio-ohjelmasta.
Vaikka ei ole varmaa, että ei-diabeetikotkin saisivat samanlaista, veren sokeritasoon vaikuttavaa hyötyä naurusta, näyttää selvältä, että makea nauru voi auttaa ainakin diabeetikkoa pitämään verensokerinsa alhaisena ja vakaana.
     10. Tehostaa muistia
Nauru auttaa ihmistä avautumaan, joten hän on sosiaalisempi, mutta se tehostaa myös heidän muistiaan. Useampia alueita aivoissa aktivoituu, kun henkilö on nauraa. Se tarkoittaa, että suurempaa aluetta aivoista harjoitetaan, virkistetään ja käytetään - jotain sellaista, joka on takuunamme myöhempinä vuosina.
Etsi huumoria elämässäsi äläkä pelkää itse vitsailla silloin tällöin. Paitsi että nautit hyvästä naurusta ja saat iloisia muistoja itsellesi, voit saada myös terveyshyötyjä! 
Health by choice, not by chance.
-David Aston BTW, haluaisin kuulla sinusta! Kirjoita minulle. Samalla haluaisin tietää, mikä "saa sinut halkeamaan naurusta".


Tietoja David Astonista
Hei olen David,  WhyAmIUnhealthy'n perustaja ja  Why You're Unhealthy & What To Do About It -sivuston kirjoittaja. Autan ympäri maailmaa asuvia ihmisiä parantamaan terveyttään luonnollisesti, jaan puolueetonta tietoa, joka ei räjäytä pankkia. 
 
David Aston
About David Aston
Hey I'm David, founder of WhyAmIUnhealthy & author of Why You're Unhealthy & What To Do About It. I help people all over the world dramatically improve their health naturally, with unbiased info that doesn't break the bank.

Lähetä kommentti