Astaksantiini
Astaksantiini
on tunnettu muun muassa siitä, että se tuottaa pigmenttiä, joka värjää esimerkiksi lohen
lihan vaaleanpunaiseksi. Korkeat astaksantiinipitoisuudet lohen lihassa ovat
vertaansa vailla eläinkunnassa. Tutkijat uskovat, että juuri astaksantiini
tekee lohelle mahdolliseksi suorittaa raskaan muuttoliikkeensä merestä
kutualueille ylävirtaan, mikä on valtava fyysinen suoritus.
Astaksantiini on erittäin voimakas antioksidantti, jopa tuhat
kertaa tehokkaampi hapetuksen estäjä kuin C-vitamiini, ja sen kyky suojata
elimistöä haitallisilta vapailta radikaaleilta voi olla jopa 550 kertaa
voimakkaampi kuin E-vitamiinin, 40 kertaa voimakkaampi kuin beetakaroteenin
ja 17 kertaa voimakkaampi kuin viinirypäleen siemenuutteen. Astaksantiinia
löytyy luonnosta kasvien luonnollisena suojaavana väriaineena, ja sen samat
suojaavat ominaisuudet suojaavat myös kehoamme hapetusstressiltä.
Astaksantiinin tehtävänä on suojata ja vahvistaa eliöiden soluja ja tehdä
niistä vastustuskykyisempiä ulkoiselle stressille, kuten voimakkaalle
auringon UV-säteilylle. Niinpä voimakkaalle auringonvalolle altistuvat kasvit
kehittävät suojakseen erilaisia suojaavia antioksidanttisia ainesosia.
Elimistö hyödyntää näitä luonnon omia hapetuksen estäjiä käyttäen niitä
vahvana suojana hapetusstressin jatkuvaa rasitusta vastaan.
Me tiedämme, että urheilijoiden keskuudessa voimakkaan
fyysisen rasituksen aiheuttamia hapetusvaurioita voidaan torjua vain
keskittämällä lihaksiin mahdollisimman tehokkaita antioksidantteja, jotta keho
pystyy selviytymään esimerkiksi kovaan harjoitteluun liittyvästä
rasituksesta.
Suuren reaktiivisuutensa vuoksi happiradikaalit
kykenevät reagoimaan epäspesifisesti useimpien kohtaamiensa biologisten
makromolekyylien kanssa. Happiradikaali yleensä vaurioittaa kohtaamansa
molekyylin rakennetta ja/tai toimintaa. Kohdemolekyylistä riippuen tämä voi
ilmetä eri tavoilla:
Vapaita radikaaleja muodostuu kehossamme lähinnä elintarvikkeiden
aineenvaihduntaprosessin aikana, kun ruoka muuttuu energiaksi. Vapaat
radikaalit voivat myös tulla kehon ulkopuolelta, esimerkiksi pakokaasujen ja
muiden myrkyllisten yhdisteiden kautta. Vapaat radikaalit ovat erittäin
reaktiivisia hiukkasia, jotka aiheuttavat oksidatiivisia vaurioita niiden
ympäristössä. Vapaat radikaalit voivat vaurioittaa tärkeitä biologisia
molekyylejä, kuten DNA:n ja rasvahappojen solukalvoja.
Antioksidantit suojaavat
ikääntymiseltä
Hapettavat vaikutukset ja oksidatiivinen stressi liiallisina
määrinä altistavat muun muassa syövän ja sepelvaltimotaudin synnylle.
Astaksantiini parantaa lihasten voimaa ja
suorituskykyä. Se on koko kehon antioksidantti koska se pystyy kulkeutumaan
elimistössä kaikkialle ja suojaamaan kehoa vapailta radikaaleilta ja niiden
aiheuttamilta vaurioilta. Astaksantiini voi vahvistaa elimistömme
vastustuskykyä, suojata vatsaa, parantaa lihaskuntoa, nopeuttaa palautumista
fyysisestä rasituksesta, vähentää silmien väsymistä ja ylläpitää joustavaa ja
nuorekasta ihoa. Muihin luonnon antioksidantteihin verrattuna astaksantiini
on ”täysiverinen” antioksidantti, jonka vaikutukset ovat vain
antioksidatiivisia.
Ei ainoastaan esimerkkinä mainittu
lohi pysty hyötymään astaksantiinista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että
urheilijat onnistuvat paremmin, kun he ottavat sitä 4-8 mg annoksen päivässä,
mikä lisää voimaa ja parantaa kestävyyttä.
Astaksantiini voi
hidastaa ihon vanhenemista ja vähentää ihoryppyjen syntymistä. Se estää
ihosolujen DNA-vaurioita, voi lisätä ihon kimmoisuutta ja kosteutta sekä
vähentää ihoryppyjen määrää. Astaksantiini voi suojata ihon
kollageeniverkostoa ja näin auttaa ihoa uudistumaan.
Mm. auringonvalon ultraviolettisäteily, ilman
saasteet ja tupakointi tuottavat iholle suuria määriä vapaita radikaaleja
jotka ovat monin tavoin haitallisia. Astaksantiinin teho suojata ihoa UVA-
säteilyltä voi olla jopa 100–200 -kertainen beetakaroteeniin verrattuna.
Astaksantiinin voimakas antioksidanttinen vaikutus voi suojata vatsan ja
ohutsuolen limakalvoa. Astaksantiini voi lievittää myös silmien väsymisestä
johtuvia oireita kuten silmien kipua ja kuivumista.
Päiväannos: 1-2 tablettia päivässä ruokailun yhteydessä tai
asiantuntijan suosituksen mukaisesti.
Vaikuttavat aineet: Astaksantiini 4 mg, C-vitamiini
10 mg, E-vitamiini 10 mg
Astaksantiini on terpeeneihin kuuluva ksantofylli-karotenoidi. Kuten monet karotenoidit, se on rasvaliukoinen pigmentti. Astaksantiinin kemiallinen kaava on C40H52O4, moolimassa 596,84 g/mol, sulamispiste 215-216 °C ja CAS-numero 472-61-7.
Astaksantiinia valmistetaan
kolmella menetelmällä.
- Ensinnäkin sitä
tuotetaan synteettisesti petrokemikaaleista
- Viljelemällä
astaksantiinia voi tuottaa Haematococcus pluvialis
-mikrolevästä, jonka pigmenttipitoisuus (40 g/kg kuivapainosta) on
10 000 -kertainen esimerkiksi lohen lihaan verrattuna.[4][5]
- Astaksantiinia
kalanviljelyyn tuotetaan myös Phaffia rhodozyma -hiivan avulla dekstroosista.[6]
Kala Health
Internationalin ja FinnMSM Oy:n markkinoima Astaksantiini tuotetaan viljelemällä Haematococcus pluvialis –mikrolevästä.
Sen pigmenttipitoisuus on (40 g/kg kuivapainosta), eli noin 10 000-kertainen
esimerkiksi lohen lihaan verrattuna.[4][5]
Toisaalla esimerkiksi
Kiinassa tuotetaan Astaksantiinia kalanviljelyyn myös Phaffia
rhodozyma –hiivan, siis fermentoinnin avulla dekstroosista
(D-glukoosi).[6]
|
"Rikkiä kipuun" on terveyttä ja sairauksia käsittelevä päiväkirja, jossa julkaisen tieteellisten tutkimusren referaatteja ja tarveysvinkkejä. Tilaa sivu kehotteesta, joka sijaitsee tämän ylätunnisteen alapuolella. Tekstit: Mikko Oinonen, toimitusjohtaja FinnMSM Oy, www.finnmsm.fi. Tavoitat minut myös facebookissa: https://www.facebook.com/RikkiMikko. Want to see fresh new articles? Subscribe to the prompt, which is located in the header below. Foto: Jorma Räsänen
perjantaina, huhtikuuta 05, 2013
Astaksantiini, erittäin voimakas hapetuksen (härskiintymisen) estäjä
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti