lauantaina, tammikuuta 19, 2013

Lukunopeuden parantaminen


Onko sinua ärsyttänyt se, ettet ehdi lukea television vieraskielisten ohjelmien tekstityksiä niin nopeasti, että ehtisit ymmärtää mitä on kirjoitettu, kun jo uudet tekstit ilmestyvät ruutuun? 

Ovatko nämä RikkiMikon blogikirjoitukset liian pitkiä? Sellaisia, ettei niitä viitsi ryhtyä lukemaan! 

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että et jaksa lukea artikkeleita, koska ne ovat liian pitkiä. Haluaisitko, että lukunopeutesi olisi nopeampi? 

Tässä muutamia neuvoja: 
- Pyri välttämään takaumia. Takauma, siis se että, palaat lukemaan uudestaan jo lukemasi tekstin, hidastaa huomattavasti lukunopeuttasi. Sen sijaan voit tekstin lukemisessa mennä eteenpäin, ja kas kummaa, ymmärrät kuitenkin senkin mitä on jäänyt väliin. Tulevan tekstin asiayhteys palauttaa ajatuksen oikeaan. 
- Toinen vinkki: Kohdista katseesi kunkin rivin toiseen tai kolmanteen sanaan, ei siihen rivin ensimmäiseen sanaan. Alitajuntasi tai asiayhteys tuottaa sen sanan oikean  merkityksen, vaikka et olisi sitä suorastaan katsonut. Näin säästät huomattavasti aikaa, ja tajuat paljon nopeammin tekstissä olevia asioita.

Edesmennyt äidinkielen opettajamme Martti Saraste sanoi usein, että hämärästi kirjoitettu on hämärästi ajateltu. Hiukan soveltaen voisi sanoa, että hitaasti luettu on hitaasti tajuttu. Toisin sanoen voi ajatella, että mitä nopeammin luet tekstiä sitä nopeammin myös tajuat sen lukemasi tekstin merkityksen. 

Lukunopeuden kehittämiseen on olemassa useita tieteellisesti tutkittuja  ja hyväksi havaittuja menetelmiä. Eräs sellainen on iPad-sovellus Sharp Eye. 

A Sharp Eye (Fast Reading Training) HD tekijänä SP Soft
https://itunes.apple.com/fi/app/sharp-eye-fast-reading-training/id407461859?l=fi&mt=8


Ei kommentteja: