torstaina, syyskuuta 12, 2013

Keinotekoiset makeutusaineet muuttavat aivoja!



Innovaatioita syntyy nyt tekniikan ja biologian risteyskohdassa. Uusilla välineillä ihminen voi kehittää älyään ja muistiaan sekä hallita tunteitaan.



Iän myötä joutuu miettimään erilaisia keinoja, kuinka voisi säilyttää aivojen toiminnan sellaisena, että selviäisi vielä jotenkuten tämän hektisen maailman ryöpytyksiltä. Olen havainnut erääksi keinoksi kielten opiskelun; etenkin englanninkieltä tulee harrastaneeksi, kun kirjoittelee blogiartikkeleita suomeksi ja englanniksi. 

Myös jotkut pelit saattavat olla tärkeitä apuvälineitä aivokapasiteetin säilyttämisen kannalta. Näitä pelejä olen löytänytkin, ja eräs pelejä sisältävä ohjelmakokonaisuus on Lumosity, tieteelliseen tutkimukseen perustuva kokonaisuus, jonka avulla voi suorittaa erilaisia tehtäviä, joita tämä ohjelma sitten analysoi ja ilmoittaa mahdollisen edistymiseni. 

Koska Lumositylla on valtava määrä käyttäjiä, sen keräämät aineistot eri-ikäisten ja eri sukupuolia edustavien käyttäjien suorituksista ovat oikealla tavalla käytettyinä hyvä perusta paitsi seurata omaa suoritusta, myös verrata sitä toisten samaan ikäluokkaan kuuluvien henkilöiden suorituksiin.

David Drescher

Kunal Sarkar (vas) ja Michael Scanlon
Lumosity kehittää aivojen suorituskykyä ylläpitäviä ja parantavia aivopelejä. Yrityksen ovat perustaneet matemaattiseen tietojenkäsittelyyn perehtynyt Columbian yliopiston kasvatti David Drescher, Princetonin yliopistosta valmistunut neuropsykologi Michael Scanlon ja Walt Disneyllä uransa aloittanut menestyksekäs ekonomi Kunal Sarkar.
 

Improve your Brain Health - Lumosity
 


 Bongasin Lumosityn FaceBook-sivulta seuraavanlaisen artikkelin: 

Keinotekoiset makeutusaineet voivat suistaa raiteiltaan aivojen ruoan nauttimiseen liittyvän ja nälän tunnetta säätelevän palkitsemisjärjestelmän. Oikean sokerin syöminen vapauttaa dopamiinia aivojen mielihyväkeskukseen, joka edistää kokemaasi herkullista makuelämystä. Samalla leptiini-niminen kylläisyyshormoni, joka säätelee ruokahalua, laukaisee kylläisyyden tunnetta ja vähentää dopamiinin virtausta aivoihin. Tämä tasapainoinen järjestelmä estää sinua ylensyömästä, koska mitä useamman suupalan otat, sitä kylläisemmäksi tulet ja sitä vähemmän miellyttäväksi ruoka muuttuu. Mutta jos syö säännöllisesti keinotekoisia makeutusaineita, muuttuu aivojen palkitsemisjärjestelmä koska makuaistin havaitsema makeus lakkaa olemasta energian saannin luotettava mittari. Vaikka tutkimus on vasta alkamassa paljastaa miten tämä muutos vaikuttaa pitkällä aikavälillä terveyteen, se viittaa siihen, että keskeistä asiassa saattaa olla sekä oikean sokerin että keinomakean kohtuullinen saanti. Mitä mieltä olet? Jaa tämä viesti ystävien kanssa ja siitä meille kommentteja. 



Artificial sweeteners may be derailing your brain’s food-reward system. Eating real sugar releases dopamine into your brain’s reward center, which contributes to the delicious taste you experience. At the same time the hormone leptin, which regulates appetite, triggers a feeling of fullness and reduces the flow of dopamine to your brain. This balanced system keeps you from overeating because the more bites you take, the fuller you become and the less pleasurable the food. But regularly eating artificial sweeteners alters your brain’s reward system as the taste of sweetness stops being a reliable measure of caloric intake. While research is only beginning to uncover how this alteration impacts long-term health, it suggests that the key may be moderating intake of both real and fake sugar. What do you think? Share this post with friends and let us know in the comments.

Ei kommentteja: