Matalat omega-3 tasot lisäävät USA: n huoltojoukojen heikon
kognitiivisen joustavuuden ja heikentyneen suorituskyvyn riskiä. (ICF -koodi: Kognitiivinen joustavuus [b1643])
Nutraingredients.com:in tämänpäiväisessä verkkotiedotteessa tohtori Stephen Daniells kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan niillä Yhdysvaltojen huoltojoukkojen jäsenillä, joilla on matalat omega-3 tasot, on riski kärsiä alentuneesta kognitiivisesta joustavuudesta ja heikentyneestä suorituskyvystä.
Johtopäätös: Optimaalinen neurokognitiivinen suorituskyky on olennainen osa joukkojen sijoittelun aikana. Havaintomme, että suorituskyky (Executive Function, EF) ja kognitiivinen joustavuus (Cognitive Flexibility, CF) olivat positiivisessa suhteessa HS-Omega-3 Index®:iin, tukee ajatusta, että omega-3:n tason vahvistaminen omega-3 lisäravinnetta nauttimalla voi lisätä neurokognitiivista suorituskykyä ja antaa toipumiskykyä univajeesta johtuvien ongelmien ratkaisemiseksi.
Nutraingredients.com:in tämänpäiväisessä verkkotiedotteessa tohtori Stephen Daniells kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan niillä Yhdysvaltojen huoltojoukkojen jäsenillä, joilla on matalat omega-3 tasot, on riski kärsiä alentuneesta kognitiivisesta joustavuudesta ja heikentyneestä suorituskyvystä.
Johtopäätös: Optimaalinen neurokognitiivinen suorituskyky on olennainen osa joukkojen sijoittelun aikana. Havaintomme, että suorituskyky (Executive Function, EF) ja kognitiivinen joustavuus (Cognitive Flexibility, CF) olivat positiivisessa suhteessa HS-Omega-3 Index®:iin, tukee ajatusta, että omega-3:n tason vahvistaminen omega-3 lisäravinnetta nauttimalla voi lisätä neurokognitiivista suorituskykyä ja antaa toipumiskykyä univajeesta johtuvien ongelmien ratkaisemiseksi.
Meille suomalaisille kaikkein helpoin ja tehokkain keino
matalan omega-3 tason nostamiseksi on nauttia Kala Health
Internationalin valmistamia Krilliöljykapseleita.
Krilliöljy
tuotetaan Antarktisten alueiden kylmien, puhtaiden vesien pienistä äyriäisistä,
krilleistä. Krilliöljy sisältää runsaasti omega-3 rasvahappoja, erityisesti
hyvin tunnettuja EPA- ja DHA -rasvahappoja, koska krilli käyttää ravinnokseen mikrolevää. Suurin osa krilliöljyn
rasvahapoista on sitoutunut fosfolipideiksi, jotka tarjoavat suuria etuja
tavallisiin kalaöljyihin verrattuna.
Myös kalaöljyissä esiintyy tärkeitä
rasvahappoja, kuten EPA ja DHA, mutta kalaoöljyissä on krilliöljyyn verrattuna
suuri ero. Kalaöljyjen omega-3 rasvahapot ovat sitoutuneina triglyserideiksi, kun
krilliöljyssä ne ovat suurimmaksi osaksi fosfolipideihin kiinnittyneenä. Nämä
fosfolipidit tekevät krilliöljystä kalaöljyihin verrattuna ylivoimaisen omega-3
rasvahapon lähteen.
Kalavaranto on laajoilla alueilla
ylikalastuksen rasittama ja siten ehtymässä. Kalaöljyn kansainvälisen kaupan
vaikutuksesta useimpien kalaöljyjen alkuperää on vaikea tietää.
Krillikantaa ei ole ylikalastettu, ja
krillin alkuperä on yksityiskohtia myöten tuunnistettavissa. Krilli kalastetaan
tuoreena puhtaista Antarktisista vesistä, ja kalastusta valvoo tarkasti
Antarktiksen merielämän resurssien säilyttämistä valvova komissio, Commission for the Conservation
of the Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR). Krillin kalastus on erittäin
ympäristöystävällistä ja ekologisesti kestävää, koska siinä käytetään vasta
kehitettyä, innovatiivista kalastusmenetelmää, joka erottelee ja vapauttaa
vahingoittamatta tarpeettoman saaliin.
Vielä haluan
palata omega-3:n vaikutuksiin kertomalla eräästä tutkimuksesta, jonka sain juuri
tänään 14.8.2012 sähköpostiini.
Alkuperäinen
tutkimusraportti kokonaisuudessaan on osoitteessa: http://www.microbialcellfactories.com/content/pdf/1475-2859-11-96.pdf
Tässä lyhyt suomenkielinen
ote tuosta raportista:
Mikrolevistä
saatavien omega-3
rasvahappojen
terveysedut
Omega-3 rasvahapot ovat ihmisen solukalvojen, erityisesti hermosolujen tärkeä rakenteellinen osa [59]. EPA- ja DHA- lisäravinteiden nauttimisen on osoitettu ehkäisevän sydämen ja hermoston sairauksia sekä tulehdustiloja [60].
Mitä
tulee sydämen ja verisuonten terveyteen, ω-3 rasvahappojen säännöllinen nauttiminen voi vähentää
korkean verenpaineen, tromboosin,
sydäninfarktin ja sydämen rytmihäiriöiden riskiä [61].
Tämä johtuu siitä, että ω-3-rasvahapot
lisäävät HDL / LDL
suhdetta ja vähentävät kokonaiskolesterolin / HDL:n suhdetta
[61]. Sydän-verisuonitilanteeseen
vaikuttavien hyötyjen lisäksi, omega-3 rasvahapot
ovat myös osoittaneet positiivisia vaikutuksia hermoston ja aivojen toimintaan [62].
Raskaana olevilla naisilla
EPA:n ja DHA:n
riittävä saanti on välttämätöntä sikiön aivojen terveen
kehityksen kannalta [63]. Vauvoilla arakidonihappo (ARA), omega-6
rasvahappo ja DHA ovat myös välttämättömiä normaalille kasvulle ja toiminnallisen
kehittymisen kannalta [64].
Mielenkiintoista on, että
lisääntynyt DHA:n käyttö voi myös vähentää vakavan
masennuksen riskiä [65].
Immuno-moduloivia vaikutuksia on havaittu, kun
ω-3rasvahappoja käytettiin tulehduksellisten sairauksien, kuten nivelreuman, Crohnin taudin, haavaisen
paksunsuolentulehduksen, psoriasiksen, astman, lupuksen ja
kystisen fibroosin hoidossa[66,67].
Lapsilla, jotka nauttivat kalaöljyä enemmän kuin
kerran viikossa, oli pienempi todennäköisyys sairastua astman [68].
Lisäämällä DHA:n ja EPA:n tasoja potilailla,
joilla on reumaattinen niveltulehdus
tai ulseratiivinen koliitti on myös
todettu taudin paranemista ja vähemmän kipua,
vaikkakin käyttötavat ovat epäselvää tässä vaiheessa
[69,70].
Ravitsemusteollisuudessa ja lääketeollisuudessa on tällä hetkellä suuri kysyntä mikrolevästä, mikä johtuu niiden terveyttä edistäviä vaikutuksista.
Mikroskooppisista levistä
johdetut monityydyttymättömät rasvahapot (PUFA),
kuten ARA-ja DHA
lisätään suojaksi äidinmaidonkorvikkeisiin. Tuo äidinmaitovalmisteiden teollisuudenala yksistään on arvoltaan noin 10 miljardia euroa vuodessa.
Tähän mennessä mikroleväuutteita löytyy monista kasvojen
ja ihonhoitotuotteista, kuten ikääntymisen estävistä voiteista,
ihoa virkistävistä tai korjaavista hoitotuotteista, aurinkovoiteista,
pehmittävistä ja ärsytystä
vähentävistä kuorintavoiteista[19].
Dermochlorella todella uutetaan Chlorella
vulgariksesta, jolla voidaan edistää
kollageenin synteesiä, ihon sidekudoksen uudistumista
ja ryppyjen vähentymistä. Protulines
on proteiinipitoinen uute Arthrospira (Spirulina), joka auttaa torjumaan varhaista
ihon vanhenemista, kohdistamalla ihoon
tiukentavaa vaikutusta ja estää ryppyjen muodostumista
[72].
Viittakset:
59. Brunner E: Oily fish and omega 3 fat supplements. BMJ 2006, 332(7544):739–740.
60. Sijtsma L, Swaaf ME: Biotechnological production and applications of the n-3
polyunsaturated fatty acid docosahexaenoic acid. Appl Microbiol Biotechnol 2004,
64(2):146–153.
polyunsaturated fatty acid docosahexaenoic acid. Appl Microbiol Biotechnol 2004,
64(2):146–153.
61. Horrocks LA, Yeo YK: Health benefits of docosahexaenoic acid (DHA). Pharmacol
Res 1999, 40(3):211–225.
Res 1999, 40(3):211–225.
63. Damude HG, Kinney AJ: Enhancing plant seed oils for human nutrition. Plant Physiol
2008, 147(3):962–968.
64. Dyerberg J, Leaf A, GA C: ISSFAL board statement: recommendations for the
essential fatty previous termacidnext term requirement for infant formulas. J Am Coll
Nutr 1995, 14:2.
65. Hibbeln JR, Salem N Jr: Dietary polyunsaturated fatty acids and depression: when
cholesterol does not satisfy. Am J Clin Nutr 1995, 62(1):1–9.
2008, 147(3):962–968.
64. Dyerberg J, Leaf A, GA C: ISSFAL board statement: recommendations for the
essential fatty previous termacidnext term requirement for infant formulas. J Am Coll
Nutr 1995, 14:2.
65. Hibbeln JR, Salem N Jr: Dietary polyunsaturated fatty acids and depression: when
cholesterol does not satisfy. Am J Clin Nutr 1995, 62(1):1–9.
66. Simopoulos AP: Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and
development. Am J Clin Nutr 1991, 54(3):438–463.
67. Calder PC: Sir david cuthbertson medal lecture. Immunomodulatory and antiinflammatory
effects of n-3 polyunsaturated fatty acids. Proc Nutr Soc 1996, 55(2):737–
774.
68. Hodge L, Salome CM, Peat JK, Haby MM, Xuan W, Woolcock AJ: Consumption of
oily fish and childhood asthma risk. Med J Aust 1996, 164(3):137–140.
69. Stenson WF, Cort D, Rodgers J, Burakoff R, DeSchryver-Kecskemeti K, Gramlich TL,
Beeken W: Dietary supplementation with fish oil in ulcerative colitis. Ann Intern Med
1992, 116(8):609–614.
70. Simopoulos AP: Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. J
Am Coll Nutr 2002, 21(6):495–505.
development. Am J Clin Nutr 1991, 54(3):438–463.
67. Calder PC: Sir david cuthbertson medal lecture. Immunomodulatory and antiinflammatory
effects of n-3 polyunsaturated fatty acids. Proc Nutr Soc 1996, 55(2):737–
774.
68. Hodge L, Salome CM, Peat JK, Haby MM, Xuan W, Woolcock AJ: Consumption of
oily fish and childhood asthma risk. Med J Aust 1996, 164(3):137–140.
69. Stenson WF, Cort D, Rodgers J, Burakoff R, DeSchryver-Kecskemeti K, Gramlich TL,
Beeken W: Dietary supplementation with fish oil in ulcerative colitis. Ann Intern Med
1992, 116(8):609–614.
70. Simopoulos AP: Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases. J
Am Coll Nutr 2002, 21(6):495–505.
71. CODIF Recherche & Nature: DERMOCHLORELLA D - DERMOCHLORELLA DP
skin restructuring. In St Malo cedex. Edited by. France: CODIF Recherche & Nature; 2006.
72. Exymol SAM: Protulines: spirulina extract. In Exymol SAM. Edited by. Monaco:;
2012.
skin restructuring. In St Malo cedex. Edited by. France: CODIF Recherche & Nature; 2006.
72. Exymol SAM: Protulines: spirulina extract. In Exymol SAM. Edited by. Monaco:;
2012.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti