maanantaina, elokuuta 22, 2011

Vanhan kertausta ja vähän uuttakin: tupakoinnin seuraamuksista

Aluksi tiivistelmä, jonka sisältämät asiat eivät ole todellakaan RikkiMikon keksintöä. Tässä on nimittäin aiheeseen liittyviä uutisia Tiede.fi- lehdessä:
- Sauhuttelu edesauttaa dementiaa
- Tupakka vaurioittaa spermaa jo kohdussa
- Tupakka muuttaa aivoja
- Kaikki tupakka on riski sydämelle
- Tupakka latistaa erektion
- Tupakka yhä ykköstappaja
- Tupakka heikentää jälkeläisten perimää
- Passiivinen tupakointi turmioksi lapselle

Sitä uutta tietoakin on sitten saatavilla. Nimittäin pari päivää sitten YLE:n puheohjelmassa suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri, Turun yliopiston dosentti Tero Soukka mainitsee Leena Mattilan Reseptori-ohjelmassa, että tupakointi aiheuttaa kudosten paranemisen hidastumista, ja varsinkin diabetestä sairastavan tupakoitsijan vakavan sairastumisen riski on erittäin suuri jo senkin vuoksi, että verisuonten supistuminen edistää tulehduksen puhkeamista ja hidastaa paranemista.

Hammasperäinen tulehdus vie vaikka keinonivelen polvesta. 16.08.2011
Hammasperäinen tulehdus voi irrottaa polviproteesin tai hampaan. Hoitamaton infektio hampaissa tai ikenissä, luikahtaa verenkierron kautta minne sattuu. Tulehdus voi iskeä sydämen tekoläppään tai lonkkaproteesiin ja aiheuttaa muutakin riesaa. Suomalaisten hampaiden ja suuvärkkien kunto vaihtelee äärestä laitaan. Osa hoitaa virheettömät hampaansa huolelle ja osa muhittaa suussaan leikkaushoitoa vaativia mätäpesäkkeitä. Muiden ihmisten hampaita kaivelevat Leena Mattila ja suu- ja leukakirurgian erik.hammaslääkäri, dos Tero Soukka Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.
Kuuntele toistaiseksi
Lataa mp3 | Tilaa podcast

 Käy kuuntelemassa ohjelma ja ota kantaa!
Lähetä kommentti