Loading...

keskiviikkona, joulukuuta 14, 2005

Ravintokin säätelee ajatuksiamme

Maahanmuuttajien levottomuuksien syiden pohdintaa

Tämä on provokatiivinen kirjoitus, jonka kärki on suunnattu lähinnä ruuan teollisesta valmistuksesta vastuussa olevien tahojen suuntaan.

Useissa medioissa on pohdittu varmaan hyvin arvovaltaistenkin tahojen toimesta niitä syitä, jotka aiheuttivat Ranskassa ja viimeksi Australiassa levottomuuksia, suorastaan mellakoita. Emme ole huomanneet (me Mikot Palokan Visalantie 3:ssa) tähän saakka sellaista lähestymistapaa, jossa otettaisiin huomioon maahanmuuttajien elinolosuhteissa tapahtuneet ratkaisevan tärkeät muutokset, jotka liittyvät nimenomaan heidän ravitsemukseensa.

Ihminen on sitä mitä hän syö. Näin on sanottu kautta aikojen. Onko kuitenkaan otettu huomioon sitä, että ihminen syö sitä, mikä kuuluu hänen kulttuuriinsa, on peräisin hänen kulttuuristaan? Tai ainakin hänen pitäisi syödä.
Otetaanpa esimerkki: Jos olet lähdössä matkalle ulkomaille, sinua varoitetaan matkustusripulista. Varoitus on aivan aiheellinen, koska suolistossasi oleva mikrobikanta on hyvin usein aivan erilainen kuin se kanta, joka osaisi sulattaa ne uudet ravintoaineet, joita saat nautittavaksesi siellä eksoottisessa matkasi kohteessa. Kehosi kaikessa ekologisuudessaan on pitänyt huolta ainoastaan niiden mikrobien elossa pitämisestä, jotka muuttavat kehosi hyödynnettäväksi vain sen ravintoainemassan, jota olet nauttinut viimeisten viikkojen, kuukausien tai ehkä vuosien ajan. Kun matkustat toiseen kulttuuripiiriin, kehosi (suolistosi) kohtaa pahimmassa tapauksessa aivan toisenlaisen mikrobikannan, joka ei osaa ”keskustella” niiden ruoka-aineiden kanssa, joista sinun pitäisi hankkia elantosi, toisin sanoen, suolistosi ei pysty sulattamaan sitä aivan uudentyyppistä ravintoa, jota uusi ravintokulttuuri sinulle tarjoaa. Kyse ei useinkaan ole mistään ruokamyrkytyksestä, vaan siitä, että kehollasi ei ole työkaluja tähän tehtävään. Saat ripulin. Paitsi, jos olet varautunut tilanteeseen nauttimalla vatsasi mikrobikantaa tukevia maitohappobakteereja. Osaavatko kaikki varautua tähän? Tietävätkö kaikki, että näin tulisi toimia?

Maahanmuuttajat, jotka ovat usein oman yhteisönsä parasta ainesta ja tulomaansakin väestöön verrattuna usein keskitason paremmalla puolella, ovat monenlaisten sosiaalisten paineiden alaisia, kun he saapuvat uuteen kotimaahansa. Vähäisin ei liene ravitsemukseen liittyvä amerikkalaistyyppisen roskaruokakulttuurin painostus, jolloin pahimmassa tapauksessa kaikki se, mikä lähtömaassa oli kunnioitettavaa, sallittavaa ja ainoa oikea, nyt asetetaan uuden kulttuurin painostuksesta kyseenalaiseksi tai ainakin toisarvoiseksi sen rinnalla, joka tässä tulomaassa voisi olla tavoiteltavaa, jopa palkitsevaa. Muutos aikaisempaan saattaa olla todella huikaisevan suuri juuri suoliston flooran kannalta. Kaikkihan tietävät, että ihmisen immuunijärjestelmän keskus sijaitsee hänen toisissa aivoissaan, suolistossa. Jos siellä on ongelmia, niitä on aivan varmasti myös muualla kehossa, luultavasti aika pian myös kehon toisessa tärkeässä elimessä, päässä sijaitsevissa aivoissa.

Tohtori Matti Tolonen on suorittanut merkittävää tutkimustyötä ylivilkkaiden oppilaiden piirissä Espanjassa ja Englannissa. ” Rauha ja oppimishalu palasivat Marbellassa toimivaan kouluun, Calpe International Collegeen, kun siellä alettiin noudattaa tohtori Matti Tolosen ravitsemusohjeita. Koulun alueella kiellettiin kolajuomat ja muut virvoitusjuomat, suklaa, jäätelö, perunalastut, purkat ja muu roskaruoka. Koululaisille järjestettiin terveellinen kouluruoka – ennen oli syöty omia eväitä. Osalle oppimis- ja keskittymisvaikeuksista kärsiviä oppilaita annettiin tohtori Tolosen suunnittelema "paketti" ravintolisiä”. Lue lisää: http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/calpe_raportti.html

Tulee mieleen väistämättä, että se kulttuurishokki, jonka kohteeksi maahanmuuttaja esimerkiksi Ranskassa on joutunut ihonvärinsä, kielensä, vaikean työllistymisensä ja vaikkapa pukeutumisensa vuoksi, saa varmasti erittäin vahvaa lisävaikutusta siitä seikasta, että myöskään muodin mukainen ravitsemus ei välttämättä tue sopeutumista uuteen yhteiskuntaan. Ihminen on evoluution tuloksena hankkinut tietynlaiset ominaisuudet, joiden avulla hänen kehonsa hallinnoi sen kaikkia tapahtumia, tai ainakin pitäisi hallinnoida. Jos ei ole edellytyksiä tuottaa vaikkapa tiettyjä entsyymejä, joiden avulla keho voisi toimittaa aivoille sen tarvitsemia rasvahappoja, saattaa ajatus kulkea aivan eri tavalla kuin on tarkoitus. Tietysti tämä pätee ihan samalla tavalla meihin suomalaisiinkin silloin, kun ravitsemus on päässyt harhateille. Tässä on kai kyseessä vallankumous, jossa valta vaihtuu ruuan toimittajien piirissä. Enää ei toimita ikiaikaisten ruokatottumusten mukaan, vaan muoti ja jonkinlainen tilanteen luoma tarkoituksenmukaisuus määrää, mitä pitäisi syödä. Siitä taas johtuvat ne monet ongelmat, joista yhteiskuntamme saa nyt kärsiä. Syökää terveellisesti, eläkää onnellisesti!

Terveisin RikkiMikko
Lähetä kommentti