sunnuntaina, joulukuuta 11, 2005

Kolesteroli ja artisokka


Drink moderately, for drunkeness neither keeps a secret, nor observes a promise.
Nauti kohtuullisesti alkoholia, sillä juopumus ei pidättele salaisuuksia eikä noudata lupauksia.
Miguel de Cervantes
(1547-1616)

Kolesteroli ja artisokka
By Dr. Rita Huang
Special to The Epoch Times Dec 09, 2005

Tri Rita Huangin artikkeli The Epoch Timesille.
Joulukuun 9. 2005

Artichoke leaves contain a number of active constituents known to improve health.

SAN DIEGO


Eräs maailman vanhimpia lääkekasveja on artisokka. Jo muinaiset egyptiläiset antoivat suuren arvon tälle ohdaketta muistuttavalle kasville, ja sitä on vanhoissa piirtokirjoituksissa selvästi kuvailtu hedelmällisyyteen ja uhrimenoihin liittyvissä yhteyksissä.

Artisokkakasvia käyttivät myös antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset ruuansulatuksen apuna. Kuudennentoista vuosisadan Euroopassa artisokka oli kuninkaallisten suosikkiravinto.

Artisokan lehdet sisältävät lukuisan joukon aktiivisia aineosia. Sappihappoa tuottavana kasvina (sappea stimuloivana) artisokka on hyvin dokumentoitu. Tämä sappiefekti on johtanut artisokkauutteen kansanomaiseen käyttöön Euroopassa lievän dyspepsian ja huonon ruoansulatuksen hoitoon, erityisesti silloin, kun kyseessä on hyvin rasvainen ruoka.

Kliinisissä tutkimuksissa artisokkauutteen on havaittu vähentävän pahoinvointia, vatsakipua, ummetusta ja ilmavaivoja. Sen on todettu myös suojelevan maksaa ja alentavan kolesterolia.

Tutkijat eivät ole varmoja siitä, kuinka artisokan lehdet alentavat kolesterolia. Tutkimukset viittaisivat siihen, että tämä tapahtuisi siten, että artisokka saattaisi estää kolesterolisynteesiä ja /tai että se lisäisi kolesterolin eliminointia koska sillä ominaisuus aktivoida sappieritteen poistumista elimistöstä.
Tuotteet: Tipat ja tabletit > Cynara

Artisokkateen valmistusohjeita

Laita teekannuun parasta saatavissa olevaa vettä.

Kuumenna vesi kiehumapisteeseen. Tuore kiehuva vesi sisältää suurimman mahdollisen määrän happea, antaen siten parhaan mahdollisen maun teelle. Jonkin aikaa kiehunut vesi on menettänyt hapen, ja sen mukana tee myös parhaan makunsa. Anna teelehtien (tässä tapauksessa artisokan lehtien) hautua kunnolla. Lämmitä teekannu ja teekupit sillä aikaa kun vesi kiehahtaa.

Varoituksen sana

Ne joilla on ahtauma sappitiehyessä (esimerkiksi sappikivien aiheuttama) ei tule käyttää tätä kasvia terapeuttisena vaihtoehtona. Artisokan lehtien käytön seurauksena syntyneistä munuaisten toiminnan häiriöistä ja/tai tähän liittyneistä myrkytystapauksista on raportoitu. Myöskään kasvin turvallisuutta raskauden ja imetyksen aikana ei ole voitu varmentaa.

Tri Huangin kommentteja ei pidä missään tapauksessa pitää lääketieteellisinä ohjeina. Tarjottu tieto on luonteeltaan yleisluontoista ja ainoastaan viitteenomaista. Niiden, jotka kokevat terveydellisiä ongelmia, tulee keskustella oman lääkärinsä kanssa.

Tri Huang on suorittanut akateemisen loppututkinnon Samran Itämaisen Lääketieteen Yliopistossa (Samra University of Oriental Medicine), ja hän on myös Kalifornian Valtion lääketieteellisen vakuutuslautakunnan laillistama akupunktuurin harjoittaja (a licensed acupuncturist of the California State Board of Medical Quality Assurance).

RikkiMikon kommentti:
Lisätietoja artisokasta saat klikkaamalla seuraavia linkkejä:


http://www.fineli.fi/food.php?foodid=310&lang=fi

http://www.terveydenhoitouutiset.fi/thu1202/3.htm

Ei kommentteja: