sunnuntaina, joulukuuta 04, 2005

Karpalomehu suojelee hampaita kariekselta


Huyn Koon johtamat tutkijat Rochesterin yliopiston lääketieteellisessä keskuksessa ovat huomanneet, että samat ominaisuudet, jotka tekevät karpalomehusta tehokkaan aseen virtsarakon tulehduksia vastaan, antavat lupauksia myös hampaiden suojelussa kariesta vastaan.

Koo huomasi, että karpalomehu toimii hampaille kuten teflon kattilalle, tehden bakteereille vaikeaksi tarttua hampaan pintaan. Streptococcus mutans–bakteerin kannalta tarttuvuus on elinehto. Tämä bakteeri aiheuttaa suurimman osan kariestapauksista syömällä sokereita ja tuottamalla aineenvaihduntatuloksena hampaita turmelevia happoja.

”Tiedemiehet uskovat pääasiallisimman tekijän siihen, että karpalot ehkäisevät virtsateiden tulehduksia, on se, että se estää patogeenien kiinnittymistä virtsarakon pintaan. Kenties sama pätee suun kohdalla, jossa bakteerit käyttävät kiinnitysmolekyylejä pysyäkseen hampaiden pinnalla,” Koo sanoo.

Koon ryhmä huomasi myös todennäköisyyden, että karpalomehu pysäyttää glukaanina (glukaanit (<> tunnetun plakin muodostumisen. Kuten muurari, joka käyttää sementtiä rakentaakseen seinää tiili tiileltä, bakteerit käyttävät glykosyylitransferaasi- nimisiä entsyymejä rakentaakseen hammasplakkia pala palalta, muodostaen nopeasti aseistautuneen linnoituksen joka peittää koko hampaan ja antaa bakteereille turvapaikan rouskuttaa sokeria, kukoistaa ja pursottaa happoa ympäriinsä. Koon ryhmä havaitsi, että karpalomehu estää bakteereja muodostamasta plakkia ehkäisemällä noiden entsyymien syntyä ja lopettamalla uusien bakteerien kehittymisen yhä kasvavaksi tahmaksi.

”Jokin karpalomehussa riisuu hampaitten tuhoa aiheuttavat taudinaiheuttajat aseista”, Koo sanoi.

"Mutta älä edes ajattele juosta suoraan marketin mehuhyllylle ostamaan karpalomehua suojellaksesi hampaasi tuholta", Koo sanoo. "Karpalomehuun tavallisesti lisätty sokeri saattaa aiheuttaa reikiintymistä, ja tuotteen luonnollinen happamuus voi osaltaan edistää jo suoraan hampaiden rappeutumista".

Sen sijaan, että opastaisi karpalomehun massakäyttöön, Koo toivoo voitavan eristää mehussa olevia yhdisteitä, jotka pakattaisiin reikiä estäväksi booliksi. Tehoaineet voitaisiin sitten lisätä hammastahnaan tai huuhdella suu niillä suoraan. Hän työskentelee läheisessä yhteistyössä Nicholi Vorsan kanssa, joka on Rutgersin Mustikan ja Karpalon Tutkimuksen ja Edistämisen Keskuksen (TheBlueberry and Cranberry Research and Extension Center at Rutgers) johtaja, voidakseen eristää kaikkein parhaiten suojelevat aineet.

Lähde: University of Rochester Medical Center, 2005
http://www.xagena.it/news/medicinenews_net_news/b9531e7d2a8f38fe8dcc73f58cae9530.htmlXagenaMedicine2005

Ei kommentteja: