tiistaina, marraskuuta 29, 2016

Univaje ja motivaatio



YLE:n parin päivän takaisissa uutisissa huomioni kiinnittyi artikkeliin, jossa kerrottiin univajeesta
Suurin osa meistä on jossakin elämänvaiheessa kokenut, miltä unettomuus tuntuu tai mitä muutaman yön vähäiset unet tekevät elimistölle. 
Univajeesta kärsii koko keho, ja univaje voi syntyä jo muutamasta unettomasta yöstä. Olo on tokkurainen, väsynyt ja kömpelö, keskittymiskyky on nollissa ja samaten motivaatio. Työt ja kotiaskareet voivat tuntua ylipääsemättömän hankalilta. Monet puskevat läpi nukkumattomien öiden tai liian vähäisten unien, mutta harvat tietävät, että jatkuvalla unettomuudella ja univajeella voi olla vakavia seurauksia koko elimistön terveyden kannalta.
Omalla kohdallani asia on tullut hyvin ajankohtaiseksi nyt, kun olen ollut toipilaana vakavan sairauskohtauksesta ja sen seurauksena suoritetusta suuresta suolisto-operaatiosta. 
Kaiken tämän edellä kerrotun seurauksena olen päättänyt karsia tehtäviäni radikaalisti. Ensimmäiseksi päätin karsia sellaisia tehtäviä, joissa olen kokenut riittämättömyyden tuntemuksia; Jyväskylän kansanmusiikkiyhdistyksen hallituksen jäsenyys on nyt taakse jäänyttä aikaa! Jospa näillä ratkaisuilla unitilanne korjautuisi? En halua asettaa terveyttäni alttiiksi joidenkin "tärkeiden" tehtävien vuoksi.
Sen sijaan haluan jatkaa Vapari-toimintaani (päiväaikaiset musiikkihetket kaupungin palvelukeskuksissa), koska siinä tunnen olevani omimmillani; kannustava palaute niin järjestäjien kuin kuulijoidenkin taholta motivoi aivan toisella tavalla kuin palaute edellä mainitussa tehtävässä, kun liian monenlaisia totuuksia risteili eri tasoilla. Juuri nämä huhut sitten risteilivät myös öisissä unimaailmoissani ja estivät rauhallisen unen.
Seuraava musiikkihetki on ensi torstaina 1.12.2016 klo 16:00 Lahjaharjun päiväkodissa, jonne piipahdamme Mikael Elglandin kanssa esittämään joululauluja laitoksen avajaisissa.
Asumispalvelut mielenterveys- ja päihdeasiakkaille. 

lauantaina, marraskuuta 12, 2016

Älä missa yöuniasi



Älä missaa yöuniasi 

Saatat tehdä muutamia asioita, joista tiedät ettei pitäisi - me kaikki teemme joskus niin. Mutta jotkut näistä huonoista tavoista voivat tehdä tuhojaan aivoissa. Esimerkiksi unen puute voi olla dementian (mukaan lukien Alzheimerin tauti) syntymisen taustalla eräs tekijä.
 
On parasta noudattaa säännöllistä nukkumaanmenoa. Jos sinulla on ongelmia unen suhteen, sinun kannattaa välttää alkoholin ja kofeiinin nauttimista illalla, ja elektroniikan hyödyntäminen (tietokone, padit ja älypuhelimet) kannattaa jättää päivän hetkiin, sillä näytön sinertävä valo jarruttaa pimeähormonin (melatoniini) tuotantoa aivoissa. 

Sinun kannattaa elektroniikan hyödyntämisen sijaan kehittää rauhoittava nukkumaanmenorituaali. Tähän rituaaliin voisi kuulua lasillinen lämmintä maitoa ja ehkä banaani iltapalaksi. Myös jonkun kirjan lukeminen saattaa auttaa unen päästä kiinni saamiseen. Melatoniini nautittuna noin tunti ennen suunniteltua nukahtamisajankohtaa saattaa joillekin olla pelastus. 

Nukahtamis- ja unilääkkeisiin kannattaa turvautua vain niissä tapauksissa, joissa unettomuus on jatkunut pitkään, ja joissa edellä mainituista keinoista ei ole ollut apua. Riippuvuus, syöpäriski ja suurentunut kuolleisuuden riski ovat eräiden tutkimusten mukaan lisääntyneet pitkäaikaisen unilääkkeiden käytön seurauksena. Tohtori. fi kertoo asiasta lisää.