maanantaina, syyskuuta 29, 2014

Kysymyksiä tupakoinnista. Tupakka ja terveysQuestions About Smoking. Tobacco and Health

What are the health risks of smoking pipes or cigars?


 
Sähkötupakka
Kysymyksiä tupakoinnista. Tupakka ja terveys 

Mitkä ovat sähkötupakan, sikarien ja savukkeiden polton terveysriskit? Onko ”liuosmainen tupakka”, siis sähkötupakan ”polttoaine” turvallista?
 
Liuosmainen tupakka
Sähköiset savukkeet (sähkötupakat) tai e-savukkeet on suunniteltu näyttämään savukkeilta, jopa hehkuvaa kärkeä myöten. Kun tupakoitsija imee sitä, järjestelmä tuottaa sumumaista nestettä, joka sisältää aromiaineita ja nikotiinia. Tuo sumu näyttää jokseenkin savulta.Tupakoitsija hengittää sitä kuin tupakansavua, ja nikotiini imeytyy keuhkoihin. E-savukkeita myydään tavallisesti siinä tarkoituksessa, että tupakoitsija voisi saada nikotiinia sellaisissa paikoissa, joissa tupakointi ei ole sallittua. Jotkut ihmiset ajattelevat, että niitä voidaan käyttää auttamaan ihmisiä luopumaan tupakasta.

Sähkötupakan valmistajat sanovat, että ainesosat ovat "turvallisia", mutta tämä vain tarkoittaa, että ainesosat on todettu turvalliseksi, jos niitä syödään. Hengittää ainetta, joka on ensin höyrystetty, ei ole sama kuin niellä sitä. Onkin kysyttävä onko turvallista hengittää keuhkoihin saakka e-savukkeen höyryn sisältämiä kemikaaleja. Sitä paitsi e-savukkeiden sisältämiä aineosia ei ole merkitty tuoteluetteloon, joten käyttäjä ei tiedä mitä niissä oikeasti on. On myös epäselvää, kuinka suuria määriä nikotiinia ja muita aineita henkilö saa kustakin patruunasta. Useimmat tämän ryhmän tuotteet valmistetaan Kiinassa, mikä sinänsä jo aiheuttaa epäilyjä tuotteiden puhtaudesta ja tasalaatuisuudesta, etenkin, kun tiedostaa kiinalaisen lainsäädännön ja hygieniatason erilaisuuden verrattuna länsimaisiin vastaaviin.


Tutkimuksen tehnyt FDA löysi syöpää aiheuttavia aineita puolesta testatuista sähkötupakkaliuoksista. Muita epäpuhtauksia havaittiin myös, joista yksi näyte sisälsi dietyleeniglykolia, joka on samaa myrkyllistä ainetta, jota käytetään pakkasnesteissä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että e-savukkeet voivat aiheuttaa lyhytaikaisia keuhkojen muutoksia, jotka ovat paljolti samanlaisia kuin ne, jotka aiheutuvat normaalien savukkeiden polttamisesta. Mutta pitkäaikaiset terveysvaikutukset ovat vielä epäselviä. Tämä on tällä hetkellä aktiivinen tutkimusalue. Näiden tuotteiden turvallisuutta ei tällä hetkellä todellakaan vielä tiedetä tarkkaan. Näin ollen on syytä olla varuillaan sen suhteen, mitä keuhkoihinsa imee.

Me tiedämme, että sähköiset savukkeet on suunniteltu tuottamaan nikotiinia, ja että nikotiini aiheuttaa riippuvuutta. Tämä viittaa vahvasti siihen, että e-savukkeiden käyttö johtaa nikotiiniriippuvuuteen, ellei käyttäjä yritä vieroittaa itseään niistä. Vuonna 2013 julkaistu CDC tutkimus osoitti, että e-savukkeiden käyttö yläasteen ja lukion oppilaiden keskuudessa kaksinkertaistui vuosien 2011 ja 2012 aikana. Kymmenen prosenttia (10 %) lukiolaisista ja kolme prosenttia (3 %) yläasteen lapsista käyttää niitä, ja heitä uhkaa nikotiiniriippuvuus. Lukiolaisten keskuudessa 80 % poltti tavallisia savukkeita ja e-savukkeita samanaikaisesti, tai siis vuorotellen.
Koska American Cancer Society ei vielä tiedä, ovatko e-savukkeet turvallisia ja tupakasta vieroitukseen tehokkaita, emme voi suositella niitä käytettäväksi apuna tupakoinnin lopettamisessa. On olemassa muita menetelmiä, jotka auttavat ihmisiä lopettamaan tuopakoinnin. Mainittakoon vaikka hengitettävät nikotiinia sisältävät nenäsuihkeet, purukumit ja laastarit. (Rikkimikon huomautus tähän: ei vaikuta kovin luotettavalta keinolta. Vaikuttaa vähän samalta kuin jos alkoholistille tarjottaisiin keskiolutta alkoholista vieroittamiseen!)

Siihen saakka kunnes sähköisen savukkeiden on tieteellisesti todistettu olevan turvallisia ja tehokkaita, ACS tukee sähköisten savukkeiden sääntelyä ja sellaisia lakeja, jotka kohtelevat niitä samalla tavalla kuin kaikkia muita tupakkatuotteita.

Sähkötupakkabuumiin on nyt liittynyt sähköisten sikareiden, e-vesipiippujen myynti (katso kohta “What about more exotic forms of smoking tobacco, such as clove cigarettes, bidis, and hookahs?”), Samoin on muitakin erityisiä laitteita suunniteltu toistamaan erilaisia tupakointia matkivia, joiden avulla höyrystetään nikotiinia sisältäviä nesteitä. Vielä vähemmän tiedetään niiden ainesosista ja turvallisuudesta kuin sähkösavukkeiden. Kuten e-savukkeet, nämä uudet tuotteet on tutkittava ja niiden käyttöä on säänneltävä.

Ei kommentteja: