maanantaina, toukokuuta 14, 2018

"Verho" toisen silmän näkökentässä, pitäisikö huolestua?

Hyvä ystäväni kertoi minulle eilen, äitienpäivänä, että hän oli juuri ollut kaulavaltimon leikkauksessa. Hän oli kärsinyt vuosia sitten aivoinfarktin, ja usean vuoden oireettoman jakson jälkeen hän oli saanut silmäänsä oudon varjostuman; ikään kuin verho oli laskeutunut sen puolen silmän näkökenttään, jonka puolella edellinen aivotapahtuma oli ollut.

Ystäväni tietysti huolestui asiasta ja hakeutui lääkärille, joka passitti hänet jatkotutkimuksiin. Paljastui että hänen kaulavaltimossaan oli tukkeutuma, joka vaatii pikaista toimenpidettä; valtimo avattiin ja tukkeuma poistettiin. Nyt kaikki on hyvin!

Ystäväni kertoi lääkärin maininneen, että vastaavanlainen tapahtuma saattaa ilmaantua niille, joilla on ollut tällainen aivoinfarkti. Ilmeisesti ahtautunut valtimo ei päästänyt riittävästi verta siihen aivopuoliskoon, jossa tuo aivotapahtuma oli ollut, ja tuo ”verho” oli varoitusmerkki mahdollisesta tulevasta, edellistä vakavammasta infarktista. Lääkärin neuvo oli: jos tällainen ”verho” ilmestyy toisen silmän eteen, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin!


Ei kommentteja: