maanantaina, kesäkuuta 09, 2014

Valohoito parantaa Alzheimerin tautia sairastavien unta ja käyttäytymistä.




 Megan Brooks 06 kesäkuu 2014

Alkuperäinen artikkeli, "Light Therapy Improves Sleep, Behavior in Alzheimer's Patients" löytyy täältä.



MINNEAPOLIS - Uusi tutkimus osoittaa, että vuorokausirytmiä tehostamaan räätälöity, päiväsaikaan annettava valohoito hyödyttää pitkäaikaishoidossa olevia Alzheimerin tautia sairastavia potilaita ja vähentää sairauteen liittyviä dementiaoireita.


Tutkijoiden havainto oli, että neljän viikon päivittäinen altistus sinivaalealle valonlähteelle on merkittävästi lisäännyt unen kokonaismäärää, laatua ja tehokkuutta. Samalla se on vähentänyt masennusta ja rauhattomuutta. "Se on yksinkertainen, edullinen, ei-lääkkeellinen hoitomenetelmä parantamaan Alzheimerin tautia ja dementiaa sairastavien potilaiden unta ja käyttäytymistä", sanoi lausunnossaan projektin päätutkija, FT, dosentti Mariana Figueiro, joka on Valo ja terveys-ohjelman johtaja Lightning Research Center Rensselaer Polytechnic Institute Troy, New York.
"Parannukset, jotka havaitsimme levottomuuden ja masennuksen suhteen olivat erittäin vaikuttavia", hän lisäsi.
Tutkimuksesta raportoitiin SLEEP 2014, Associated Professional Sleep Societies'in 28. vuosikokouksessa.

Parantunut uni, Parantunut käyttäytyminen

"On hyvin tiedossa, että Alzheimerin tautia sairastavilla on paljon univaikeuksia; he voivat herätä yöllä ja harhailevat ympäriinsä, ja tämä saattaa osaltaan johtaa laitoshoitoon," Tri. Figueiro kertoi Medscape Medical Newsille.

Alustavat tutkimukset valohoidon käytöstä ovat osoittaneet, että asianmukaisesti ajoitettu altistuminen valolle voi vahvistaa ja parantaa yöunta ja lisätä päivällä valveillaolon määrää ja vähentää illalla levottomuutta, hän selitti.

"Valotasot hoitokodeissa (valaistuksen määrä, kirkkaus) ovat tosin erittäin korkeat," Tri. Figueiro sanoi, mutta koska ihmisen vuorokausirytmin järjestelmä on herkempi lyhyen aallonpituuden (siniselle) valolle, niin pienempi ja paremmin kohdennettu valaistus antaa interventiolle enemmän terapeuttista potentiaalia. Tri Figueiron pilottitutkimuksessa, hän ja hänen kollegansa asensivat valonlähteen, joka tuottaa alhaista 300 - 400 luksin sinertävän valkoista valoa. Sen värilämpötila oli yli 9000 Kelviniä. Näitä valaisimia käytettiin 14:ssa Alzheimerin tautia ja siihen liittyvää dementiaa sairastavien, kotihoidossa olevien potilaiden huoneissa.

Ranteessa oleva mittari keräsi uneen, lepo-/aktiivisuustasoon liittyviä ja vuorokausirytmin häiriöitä koskevia tietoja ennen valaistusintervention vaikutusta, sekä sen aikana. Unen laatua, masennusta ja levottomuutta kuvaavat mittaustulokset myös kerättiin käyttäen standardoituja kyselylomakkeita.

Altistuminen tälle räätälöidylle valohoidolle lisäsi merkittävästi yleisesti käytettävissä olevaa unen laatua kuvaavaa pistemäärää (Pittsburgh Sleep Quality Index). Samanaikaisesti altistuminen valolle laski masennuspistemäärää (Cornell Scale for Depression Dementia -asteikolla) samoin agitaatiopisteitä Cohen-Mansfield agitaatio Inventory -asteikolla.

Valoaltistus lisäsi myös merkitsevästi eri vaiheiden valo-pimeä ja toiminta-lepo suhteellista osuutta, joka mittaa 24 tunnin myötävärähtelyä, "joka on johdonmukaista vuorokausirytmin sekoittumisen lisääntyessä", sanoo tohtori Figueiro. Uniaijan määrä ja unen tehokkuus (suhdeluku, joka määrittää kokonaisaikaa unessa ja kokonaisaikaa sängyssä) olivat myös merkitsevästi suurempia valointervention jälkeen kuin lähtötilanteessa.

Unen laadun parannukset johtivat parannuksiin käyttäytymisessä. Subjektiiviset hoitohenkilökunnan raportit osoittivat, että potilaat olivat "rauhallisempia, söivät paremmin ja heidän yleinen käyttäytymisensä oli helpommin hallittavissa," tri Figueiro sanoi. Hän kertoi, että laajempia tutkimuksia tarvitaan vahvistamaan nämä havainnot. Hän totesi, että tutkimuksessa valonlähteinä olleita lamppuja myydään akvaario lamppuina "ja enemmän tämän tyyppisiä sinivaaleata valoa tuottavia valonlähteitä on tulossa markkinoille."

"Eräs asia, jonka omaishoitajat voivat tehdä parantaakseenAlzheimerin tautia sairastavien unen laatua on saada heidät ulkoilemaan enemmän, varsinkin aamun tunteina," tri Figueiro sanoi.

Kommentoidessaan tätä tutkimusta Medscape Medical Newsille, LKT Christopher Winter sanoi, että valolla voi olla muita, toistaiseksi tuntemattomia vaikutuksia sen uneen ja vuorokausisyklien herättämiseen liittyvän säännellyn vaikutuksen lisäksi.
"Olemme tienneet jo pitkään, että valoboksit ovat tehokkaita kaamosmasennuksen ehkäisyyn", hän sanoi. Tri Winter, joka on lääketieteellinen johtaja Charlottesvillessä Virginiassa sijaitsevassa Martha Jefferson Hospital SleepMedicine Centerissä, ja jäsen American Academy of Sleep Medicine-nimisessä tutkimuslaitoksessa, totesi myös, että pitkäaikaishoitoon käytettävissä tiloissa, "huoneet useinkin voivat olla suhteellisen tummia, ja suuren osan ajastaan nämä potilaat viettävät vuoteittensa viereisessä tuolissa, istuen siellä koko päivän. Siirtämällä nämä yksilöt valoisampiin paikkoihin tai tuomalla oleskelupaikkoihin enemmän valoa, saatettaisiin todennäköisesti tehdä ihmeitä heille, ei ainoastaan heidän mielialalleen, vaan myös heidän uni-valverytmiinsä."
Tutkimuksen rahoitti National Institute on Aging. Valo-tuotteet lahjoitti GE Lighting. Kirjoittajien taustalta ei ole paljastunut mitään asiaan liittyviä taloudellisia suhteita.

Ei kommentteja: