Loading...

maanantaina, elokuuta 10, 2009

MSM:n mausta; vaikuttaako puutostila MSM:n makuelämykseen?

Eräs lukijani tiedusteli vaikuttaako bioaktiivisen rikin (MSM) puutostila MSM:n makuelämykseen? Kerroin hänelle että tuohon en osaa sanoa mitään varmaa. Onhan totta, että ihmisen makuaisti adaptoituu (sopeutuu) useamman maistamiskerran myötä, jolloin myös aivan akuutein puutoskin saattaa olla ohi. Tämä ei suinkaan välttämättä tarkoita sitä, että sen puutoksen vaikutuksesta MSM:n maku olisi ollut aluksi pahempi ja myöhemmin puutoksen poistuttua parempi, vaan syynä voi olla myös tämä makuaistin sopeutuminen.

Makuaistimukseen vaikuttaa niin moni seikka; esimerkiksi joku tietty punaviini saattaa maistua jonkun ruoka-aineen kanssa tai välittömästi ruoan nauttimisen jälkeen erinomaiselta, toisen ruoka-aineen kanssa taas aivan hirvittävän kitkerältä. Vastaavasti MSM:n kanssa joku aine tai sen jättämä jälkimaku saattaa muuttaa MSM:n makua joko hyvään tai pahaan suuntaan. Myös se, mihinkä kohtaan kielellä MSM- jauhe asettuu, vaikuttaa makuelämykseen. Tästä kielen "kartasta" voit lukea Wikipedian artikkelista, josta myös oheinen kielen kaaviokuvakin on lainattu. Makuasioista voi siis keskustella, mutta kiistelemään ei kannattane ruveta!

Lainaan tähän vsfinland.fi -sivustolta pienen pätkän havainnollistamaan asiaa:

Viinien ystäviä ja vihollisia

Seuraavat ruoka-aineet tekevät pääsääntöisesti viineistä pehmeämpiä ja runsaampia:

Viinien tukijoukot – ystävät:

1. sienet
2. useat varsinkin kypsennetyt juurekset
3. kala- ja liharuoat
4. monet meijerituotteet
5. öljyt ja rasvat
6. pähkinät
7. mausteet ja yrtit kohtuullisesti käytettyinä

Viinien haastajat – viholliset

1. voimakkaasti maustetut ruoat
2. kananmunat (varsinkin keitetyt ja keltuaiset)
3. terävät etikat
4. monet tuoreet hedelmät ja marjat
5. monet tuoreet vihannekset
6. suklaa
7. makeat jälkiruoat ja makeiset

Viinit ja MSM eivät ole tietenkään makuaistimuksen kannalta sama asia; MSM:n ystävät ja viholliset löytyvät etsimällä. Hyviä ystäviä ovat minun mielestäni verigreippi- ja tomaattimehu sekä raikas vesi nautittuna välittömästi MSM- jauheen päälle. Jälkimaku jää olemattomaksi jo kahden kulauksen jälkeen.

Hyvää lukukauden alkua koululaisille, heidän vanhemmilleen ja tietysti myös opettajille!

Lähetä kommentti