Loading...

maanantaina, tammikuuta 09, 2006

Tri Tolonen kirjoittaa:

Särkylääkkeet lisäävät sydänkuolemia
RikkiMikko ottaa vapauden lainata ja kommentoida tri Matti Tolosen ansiokasta artikkelia, joka on julkaistu alla olevassa osoitteessa:
http://www.drtolonen.com/document.asp?id=90
Viime elokuussa alkoi paljastua, että nivelvaivojen hoitoon käytetyt ns. koksibilääkkeet (Vioxx, Bextra, Celebra) voivat lisätä kuolemaan johtavien sydän- ja verisuonitautien riskiä. Syynä on ilmeisesti se, että koksibilääkkeet estävät valtimoissa tulehdusta ehkäisevien eikosanoidien (prostasykliinin ja resolviinin) suojavaikutusta valtimoiden seinämissä. Vioxx ja Bextra on vedetty pois myynnistä ja myyntikieltoa esitetään myös Celebralle.
Uusi tutkimus koksibilääkkeiden sydän- ja verisuonikuolemista julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä. Siinä analysoitiin tuloksia 2 035 potilaan paksusuolisyövän ehkäisytutkimuksesta, jossa heille annettiin 200 mg tai 400 mg kahdesti päivässä selekoksibia (Celebraa) taikka vastaavaa plaseboa. Tutkimus keskeytettiin näiden lääkettä saaneiden ylimääräisten kuolemantapausten vuoksi.
Kaikki potilaiden keskuudessa seuranta-aikana (2,8–3,1 vuotta) sattuneet kuolemantapaukset tutkittiin tarkoin. Sydän- ja verisuonitautiin (sydän- tai aivoinfarktiin taikka sydämen toiminnanvajauteen) kuoli 7 plaseboryhmästä (n=679) eli 1 %, mutta 16 potilasta 200 mg:n lääkeryhmästä (n=685) eli 2,3 % ja 23 potilasta 400 mg saaneista eli 3,4 %.
Johtopäätös: Selekoksibin käyttöön liittyi annoksesta riippuvainen kuolemaan johtavien sydäninfarktien, sydämen toiminnnanvajavuuden ja aivohalvausten riski. Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa tämä havainto vahvistaa käsitystä, jonka mukaan COX-2-estäjät voivat lisätä vakavien sydän- ja verisuonitautien vaaraa.
Tohtori Tolosen kommentti
Koksibilääkkeet estävät elintärkeän resolviini E1:n suojavaikutuksen verisuonissa. Uuden tutkimuksen mukaan valtimoiden sisäsenämän endoteelisolut tuottavat tulehdusta aiheuttavaa proteiinia, CRP:tä. Sen vähäinenkin lisääntyminen jäykistää ja tulehduttaa verisuonen sisäpinnan ja alkaa jäykistää valtimoa. Aikaisemmin on luultu, että endoteelisolut suojaavat CRP:ltä. Uusi käänteentekevä havainto julkaistiin huhtikussa 2005 arvostetussa tiedelehdessä American Journal of Pathology.
Näiden uusien tietojen valossa suosittelen käyttämään turvallisia luonnontuotteita nivelvaivojen ehkäisyyn ja hoitoon. Ne antavat suojaa myös lääkkeiden haittoja vastaan. Erityisen suuressa sydäntaudin vaarassa ovat nivelreumaa sairastavat potilaat, joiden tulisi ehdottomasti ottaa ruoan lisänä suojaravinteita.

(RikkiMikon kommentti: Tutkimusten mukaan myös sydän- ja aivoinfarktien taustalla aina esiintyvä veren seerumin kohonnut homokysteiinipitoisuus johtuu edellä mainittujen tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaisesta nauttimisesta, ja joukkoon kuuluvat myös mm. ibuprofeeni ja diklofenaakki. Homokysteiinitasoa nostaa myös runsas eläinproteiinien nauttiminen).

Jos välttämättä tarvitset särkylääkkeitä, ota suojaksi karnosiinia, sillä se laajentaa valtimoita ja suojaa sydäntä. Myös kalaöljyn omega-3-rasvahapot sekä foolihappo ovat hyväksi sydämelle ja verisuonille. Ikävä kyllä koksibilääkkeet – mutta ei aspiriini – kumoavat omega-3:n suotuisia vaikutuksia. Aspiriini tehostaa EPA-rasvahapon tulehdusta ehkäisevää vaikutusta.

(RikkiMikon kommentti: Suojaravinteina kannattaa käyttää foolihapon lisäksi myös B6- ja B 12-vitamiineja sekä MSM:ää. Lue lisää marraskuun postistani tai osoitteesta: http://www.nutraingredients-usa.com/news/ng.asp?id=62843-cardinal-nutrition-mintel-vioxx-glucosamine-joint-health).

RikkiMikko jatkaa: Sunnuntain 8.1.2006 Daily Mail- aikakauslehden internetversiosta osui silmiini tätä samaa asiaa koskeva aivan uusi uutispommi: Uusi niveltuleduskipulääkkeitä koskeva varoitus! Siinä kerrottiin yhdysvaltalaisten asiantuntijoiden kehottavan lääkäreitä pidättäytymään kokonaan koksibilääkkeiden määräämisestä potilailleen, koska kuolemantapauksia on sattunut niin paljon juuri näiden lääkkeiden käyttäjien kohdalla. http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/health/healthmain.html?in_article_id=333553&in_page_id=1774.

Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney'n sairastuminen ei ehtinyt panna vauhtia tämän suosituksen julkaisemiseen juuri nyt, vaikka hän sairastui nimenomaan tulehduskipulääkkeiden aiheuttamien sivuvaikutusten vuoksi, ja hänet kiidätettiin sairaalaan maanantaina 09.01.2006. Mutta tämä tapahtui siis vasta sen jälkeen, kun suositus oli jo annettu. Oheisista linkeistä saat lisätietoa asiasta:
http://kyw.com/seenon/local_story_009155828.html

The diagnosis turned out to be an easily fixable side effect of painkillers Cheney was taking for a foot ailment: The anti-inflammatory drug caused his body to retain fluid, leading to swelling around the lungs. Given a diuretic to flush out the fluid, Cheney headed home and by afternoon was back at work.
http://www.forbes.com/work/feeds/ap/2006/01/09/ap2438534.html


Ystävällisin terveisin RikkiMikko
Lähetä kommentti