Loading...

lauantaina, marraskuuta 19, 2005

Purukumi nopeuttaa leikkauksesta toipumista

Purukumi nopeuttaa leikkauksesta toipumista

Potilaat, jotka jauhoivat purukumia, pääsivät päivää aikaisemmin kotiin suolistoleikkauksen jälkeen

Torstai lokakuun 27 (HealthDay News) –
Uusi tutkimus on antanut lääkäreille ja heidän potilailleen uutta purtavaa: Ne potilaat, jotka käyttivät purukumia, viettivät lyhyemmän ajan laparoskooppisen*) suolistoleikkauksen jälkeen kuin ne jotka eivät käyttäneet purukumia.

Laparoskooppisessa leikkauksessa kirurgi käyttää videokameralla varustettua leikkausvälinettä, jolla suorittaa pienen viillon tietylle alueelle.

*)laparoskopia (< kreik.), vatsaontelon tähystys (laparoskoopilla vatsanseinämään tehdyn aukon kautta).

Tiedämme, että potilaat, jotka käyvät läpi laparoskooppisen suolistoleikkauksen, toipuvat nopeammin ja kokevat vähemmän kipua kuin perinteisellä tekniikalla leikatut. Me halusimme nähdä, voisimmeko tehdä vielä paremmin. Nykyään ihmiset haluavat päästä kotiin mahdollisimman pian, takaisin normaalielämään ja perheittensä pariin,” toteaa tri James McCormick, Länsi Pennsylvanian Sairaalan laparoskopiakirurgi Pittsburgissa ja tämän tutkimuksen johtaja.

”Jokin niin yksinkertainen kuin purukumi saattaa auttaa tämän todeksi” hän sanoo.

Tutkimuksessa 102 potilasta, jotka joutuivat valikoivaan suolenpoistoleikkaukseen, oli jaettu kahteen ryhmään. Kontrolliryhmään kuuluvat saivat normaalia ruokaa vatsaleikkauksen jälkeen – siemailla kirkasta liemiruokaa. Tutkimusryhmän potilaille annettiin lisäksi purukumia aterioiden välillä.

Tutkijat huomasivat, että ne potilaat, jotka pureskelivat purukumia, pääsivät keskimäärin päivää aikaisemmin kotiin kuin ne jotka eivät saaneet purukumia.

Tutkimuksen tekijät sanoivat, että purukumin pureskelu leikkauksen jälkeen saattaa ehkäistä tai vähentää leikkauksen jälkeisen ileuksen syntyä [(ileus [i:-] (lat.), suolentukkeuma tai suolen lamaantuminen (paralyyttinen ileus)], tilan, jossa ruoansulatusjärjestelmä jää laiskaksi leikkauksen jälkeen. Ileus on leikkauksen jälkeisten ongelmien ja pitkittyneiden sairaalassaolojen suurimpia aiheuttajia ja aiheuttaa USA:ssa jopa miljardiluokan kustannukset vuosittain, tutkijat painottavat.

”On olemassa niukasti tieteellisiä teorioita, jotka voisivat selittää, miksi tämä ongelman lähestymistapa toimii. Vallitseva käsitys on, että kyseessä on ’syömisen huijaaminen’ ” McCormick sanoi.

”On normaalia istahtaa ruoka-aikana ja pureskella ja niellä varttitunnin ajan,” hän selvittää. ”Purukumin pureskelu stimuloi tätä aktiviteettia mukavasti. Mitä varhaisemmassa vaiheessa keho ajattelee sen olevan normaalia, sitä nopeammin se alkaa toimia normaalisti. Ja sitä nopeammin hän pääsee kotiin.”

Tutkimus esiteltiin tällä viikolla (viikko 43/2005)Amerikan kirurgikorkeakoulun (American College of Surgeons) vuosikokouksessa San Franciscossa.

Katso animaatio: http://www.healthscout.com/animation/1/37/main.html
Lähetä kommentti