”Terveistä tehdään sairaita” |
YLE
uutiset: Terveys 23.10.2014 klo
11:34 | päivitetty 23.10.2014 klo 11:34
Lue
ensin tämä artikkeli. Klikkaa yllä olevaa linkkiä.
Yhä
useampia terveitä ihmisiä hoidetaan sairaina, uskoo Itä-Suomen yliopiston
terveyssosiologian professori Markku Myllykangas, joka on jo vuosien ajan
perehtynyt medikalisaatioon Suomessa ja maailmalla.
–
Medikalisaatio on kiihtynyt 1950–60-luvuilta lähtien ja on mennyt koko ajan
villimmäksi. Uusia asioita medikalisoidaan jatkuvasti, puhuu Myllykangas ja
viittaa esimerkiksi masennuksen, kolesterolin ja osteoporoosin hoitoon.
Tuon artikkelin luettuasi olet
saanut hiukan pohjustusta sille, mitä aion kertoa seuraavaksi.
Unilääke voi viedä äitisi muistin |
Maanantaina
27.10.2014 YLE uutiset kertoi tutkimuksesta, jossa
selvitettiin vanhusten lääkkeiden käyttöä. Siinä todettiin melko
yksiselitteisesti, että vanhusten elämänlaatu kärsii huomattavasti liiallisesta
lääkkeiden käytöstä. Eräänä huomattavan tärkeänä haittana pidetään pitkäaikaista,
jopa vuosia jatkunutta nukahtamislääkkeiden ja rauhoittavien lääkkeiden
aiheetonta käyttöä. Ne aiheuttavat, paradoksaalista kyllä, huonolaatuista,
katkonaista unta ja päiväaikaista väsymystä. Myös kaatuilun ja muistin
heikkenemisen todettiin johtuvan juuri pitkäaikaisesta lääkkeiden käytöstä.
Taustalla
saattaa olla hoitolaitosten henkilöstövajeesta johtuva seuraamus; vähillä
resursseilla toimiva työyhteisö ehkä yrittää korvata puuttuvia käsiä antamalla
vanhuksille sellaisia lääkkeitä, jotka saavat hoidokit hiljaisiksi.
Useiden
tutkimusten mukaan nukahtamislääkkeet voitaisiin korvata lisäämällä
päivittäistä liikuntaa, suunnittelemalla ruokavaliot sellaisiksi, että ne
luonnollisella tavalla kohentaisivat hoidokkien kykyä saada nopeammin unen
päästä kiinni. Tällaisia unen laatua parantavia ravintoaineita tunnetaan
runsaasti, esimerkkinä voisi mainita hapankirsikkamehun, maissin, riisin, ohran,
kauran, inkiväärin ja banaanin. Kaurapuuro banaanilla höystettynä onkin
erinomaista iltaruokaa.
Huippukuntoon.fi
kertoo asiasta seuraavaa:
Hermoston välittäjäaineet keskeisessä
roolissa
Hermoston välittäjäaineilla on
keskeinen asema unen, valveillaolon ja mielialojen säätelyssä. Tryptofaani on maitohappobakteerien tuottama elimistön ja ravinnon proteiineissa
esiintyvä elintärkeä aminohappo, joka muuttuu elimistössä 5-hydroksitryptofaanin kautta serotoniiniksi
ja lopulta melatoniiniksi.
Välittäjäaineita syntyy aivoissa myös välttämättömien
rasvahappojen tuottamista eikosanoideista.
Serotoniinin vajaus voi ilmetä alakulona, apatiana, masennuksena sekä
kroonisena väsymyksenä, ja se vaikuttaa jossain määrin myös nukkumiseen.
Serotoniinin puute voi aiheuttaa ruokahalun ja makeanhimon lisääntymistä.
Keski-iässä ja sen jälkeen serotoniinin määrä aivoissa alkaa laskea.
Melatoniini on elimistössä luontaisesti esiintyvä pimeähormoni, jota erittyy
pääasiassa käpyrauhasesta. Melatoniinin eritys lisääntyy pian pimeyden tulon
jälkeen ja on huipussaan aamuyöllä kahden ja neljän välillä aamua kohti
vähentyen.
Serotoniinia
on muun muassa saksanpähkinöissä. Tryptofaania löytyy kohtuullisesti
kikherneistä, pavuista, kurpitsansiemenistä, taateleista, viikunoista,
avokadosta, banaanista, bataatista ja parsasta. Myös maitotaloustuotteet ja
munat sisältävät runsaasti tryptofaania.
Eräiden
tutkimusraporttien mukaan muutamissa tautitiloissa on havaittu alentuneita melatoniinitasoja. Tällaisia ovat
esimerkiksi naisten rintasyöpä, miehillä eturauhasen syöpä. Joissakin tapauksissa
taas eräät lääkkeet saattavat selittää melatoniinin alentunutta tasoa. Näin
saattaa tapahtua kun nautitaan pitkäaikaisesti esimerkiksi
tulehduskipulääkkeitä (NSAIDS).
Viikunan
hiilihydraattien uskotaan parantavan mielialaa, suorituskykyä ja
keskittymiskykyä. Ne myös rauhoittavat ja poistavat väsymystä. Kuivatut
viikunat illalla nautittuina parantavat yöunta. Taatelien sokeri nostaa
serotoniinitasoja ja niiden tryptofaani auttaa unettomuuteen. Viisi taatelia
ennen nukkumaanmenoa saattaa tuoda hyvän yöunen.
Vielä
kannattaa mainita, että B-vitamiinien riittävä saanti on myös unen kannalta hyvin tärkeää.
Suuri määrä niasiinia (B3) säästää kehon
tryptofaania, jolloin tryptofaania jää serotoniinin ja melatoniinin tuotantoon.
Tryptofaanipitoiset ruoat nostavat niasiinipitoisuuksia. Niasiinia on runsaasti
täysjyväviljassa ja pähkinöissä. B6-vitamiini puolestaan osallistuu
lukemattomien entsyymien toimintaan, rasvahappo- ja sokeriaineenvaihduntaan
sekä hermoston välittäjäaineiden (mm. serotoniinin, tryptofaanin ja
rauhoittavan GABAn) ja tiettyjen
hormonien (mm. steroidien) valmistukseen ja toimintaan. Sitä saa muun muassa avokadosta, pähkinöistä, siemenistä ja
täysjyväviljasta.
B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa hermostuneisuutta,
väsymystä ja uniongelmia. Sitä ei saa kasviksista hapankaalia lukuun ottamatta.
Folaatin puute aiheuttaa uupumusta ja unettomuutta.
Folaatti on tärkeä mielialoihin vaikuttava vitamiini, sillä se osallistuu
serotoniinin ohella myös muiden välittäjäaineiden muodostukseen. Punajuuressa,
pinaatissa, nokkosessa, linsseissä ja kaaleissa folaattia on todella paljon.
Kesäisin folaattia saa helposti mansikoista.
Kun laitoksissa asuvien vanhusten ravitsemukseen
kiinnitettäisiin enemmän huomiota, voitaisiin tuntuvasti vähentää
nukahtamislääkkeiden määrää. Kun ryhdyttäisiin tarkemmin analysoimaan niitä
vaikutuksia, joita oikeanlaisella ja tasapainoisella ravitsemuksella voitaisiin
saavuttaa, ja kun tuloksia toteutettaisiin myös käytännössä, saavutettaisiin
kustannustehokkaita tuloksia myös vanhusten elämänlaadun parantamisessa. Nyt
olisi sopiva aika paneutua ikääntyvien lähimmäistemme arvostavaan elämiseen, vanhusten
jäljellä olevien päivien saattamiseksi heidän arvolleen sopivaksi ja samalla kunnioittaen
heidän elämäntyötään. Pois lamaannuttavat lääkkeet ja tilalle ravitsevia ja
hyvää unta antavia ruokia.
Kauniita ja lääkkeettömiä unia toivottaa RikkiMikko
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti