torstaina, helmikuuta 27, 2014

Rikkiä nivelrikkoon?

Kannattaa käydä katsomassa  YLE 1:n lähetys tänään torstaina klo 9:30 ja ensi sunnuntaina, 2.3.2014 klo 13.30 Yle TV1.
Tänään keskiviikkona 26.2.2014 klo 20:00 televisiossa oli mielenkiintoinen lähetys, jossa käsiteltiin  tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja niiden ehkäisemiseen ja hoitoon käytettäviä erilaisia keinoja ja menetelmiä.
    
Erikoislähetys tuki- ja liikuntaelinsairauksista. Leikataanko polvia ja olkapäitä turhaan? Liike on lääke moneen vaivaan. Osteoporoosin hyvä hoito. Rikkiä nivelrikkoon? Lisätietoja: teksti-TV s. 374.

Pääset katsomaan lähetyksen myös täältä seuraavien 28 vuorokauden ajan: http://areena.yle.fi/tv/2150918

Asiantuntijana ohjelmassa oli liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tiina Nylander
Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tiina Nylander

Millaista liikuntaa suosittelisit nivelrikkopotilaalle?Nivelrikkopotilaalle varsinkin sellaista pehmeää liikuntaa, jossa niveliin ei tule iskua tai tärinää, kuten juoksua. Kaikki vesiliikuntamuodot ovat aivan loistavia, uinti, vesijuoksu, vesijumpat, pyöräily yleensä käy hyvin, hiihtokin ja kuntosalilla sopivasti räätälöidyt liikkeet. Mutta nivelrikossakin kannattaa muistaa se ennaltaehkäisy, että tekee ajoissa oikeita asioita, ja välttää niveliä liikaa kuormittavia juttuja. Ylipaino on yksi ongelma, eli jos ylipainoa saa pois, niin se toimii nivelrikon ennaltaehkäisyssä että hoidossa.

Tämä vastaus ja monenlaista muuta tietoa tästä etenkin vanhusväestöä haittaavasta oireilusta löydät tästä erinomaisesti toimitetusta ohjelmasta. Mainittakoon tässä vaikkapa ylipainon, tupakoinnin, valkoisen vehnän ja sokerin haitat tuki- ja liikuntasairauksien provosoijina, ja toisaalta riittävän liikunnan merkitys näiden sairauksien torjujana. Yksinkertaisia, mutta erittäin tehokkaita menetelmiä, joihin meillä jokaisella on mahdollisuus ja varaa.
  
Sitten se terveyden kannalta merkittävä seikkakin tuli ohjelman lopussa esiin: MSM eli bioaktiivinen rikki on monissa tapauksissa erinomainen aine kivun hallinnan kannalta; myrkytön ja suhteellisen edullinen keino päästä jälleen liikkumaan, kun nivelten kipu ei enää aseta rajoituksia. Ohjelmassa olisi voinut mainita senkin, että monet urheilijat parantavat hapenottokykyään ja palautumista intensiivisistä harjoituksistaan MSM:n (OptiMSM) avulla. Siitä kertoo sekin, että monet kuntosalit ovat ottaneet valikoimiinsa OptiMSM:n


msm methylsulfonylmethane

Lähetä kommentti