torstaina, joulukuuta 12, 2013

Kommentti Helsingin Sanomien artikkeliin 12.12.2013Kommentti Helsingin Sanomien artikkeliin
12.12.2013 10:35 Toimittanut Jani Kaaro 

Lue ensin Jani Kaaron toimittama HeSan artikkeli ja palaa alla olevaan tekstiin sen jälkeen.

Tämä on merkittävä tutkimustulos, mutta olisi mielenkiintoista tietää vähän niistä keinoista, joilla alakulon muuttuminen masennukseksi voitaisiin estää.
Minulla on pari ehdotusta tähän: Ensimmäisenä tulee mieleen huumorin käyttäminen alakulon torjunnassa. Huumoria voi viljellä läheisten kanssa keskustellessa ja kaveripiirissä. Sitä voi hakea kirjallisuudesta, vitsipalstoilta, elokuvista, jopa YouTubesta. Myös FaceBookissa on omia sivuja huumorille.


Toinen keino on pitää yhteyttä ystäviin, siis sekä vanhoihin että uusiin tuttavuuksiin. Kannattaa kuitenkin ehkä välttää sellaisia kavereita, joiden kanssa voi joutua ikävyyksiin. Etenkin ryyppykaverit saattavat usein olla vahingollisia tässä suhteessa.

Hyvät harrastukset ovat oiva keino mielialan nostattamiseen. Sieltä löytää hyviä ystäviä ja keskustelukumppaneita, yhteistä puuhailua ja virkistystä aivoille. Esimerkiksi teatteriharrastus ja konserteissa käyminen tuo sekä sisältöä että uusia ystäviä. Omakohtainen musiikin harrastus vaikkapa pelimanniyhtyeessä on eräs parhaita mielialan nostajia. Unohtaa ei sovi myöskään tanssiharrastusta.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Riittävän ja laadukkaan unen merkitystä ei voi liiaksi korostaa hyvän mielen tuottajana.

Lopuksi vielä täytyy vielä korostaa oikeanlaisen ravitsemuksen merkitystä mielialan ylläpitämisessä; terveellinen ruoka antaa hyvää mieltä, mutta kannattaa varoa ylensyömistä, jolla on negatiivinen vaikutus henkiseen hyvinvointiin. Nautinnolliset välipalat, kuten vaikka suklaa ja makeat hedelmät (banaani) lisäävät niitä aivojen tarvitsemia välittäjäaineita, jotka vaikuttavat mielialaan. Ravinnolla on myös suuri vaikutus kivun hallinnassa. Jokainen varmaan käsittää, että jatkuva kipu on eräs merkittävimmistä masennuksen aiheuttajista. Aiheesta voit lukea lisää osoitteessa: http://finnmsm.blogspot.fi/2005/06/msm-jauhe-pelasti-elmni.html

Ei kommentteja: