sunnuntaina, joulukuuta 11, 2011

Eturauhasen syövästä

Onko tämä aihe juuri sinua varten?
Suomennos WebMD:n artikkelista. Alkuperäinen teksti löytyy täältä  

Mikä on eturauhasen syöpä?

Eturauhasen syöpä eli prostatasyöpä on miehen eturauhasessa tapahtuvaa epänormaalia solujen kasvua. Eturauhanen sijaitsee juuri virtsarakon alapuolella. Se tuottaa osan siemennesteestä. Nuorilla miehillä eturauhanen eli prostata on noin saksanpähkinän kokoinen. Normaalisti se suurenee iän myötä. Prostatasyöpä on yleinen yli 65-vuotiailla miehillä.

Syöpäsolukko kasvaa tavallisesti hyvin hitaasti, ja saattaa kulua vuosia, ennen kuin se aiheuttaa ongelmia. Aivan kuten muidenkin syöpien kohdalla, hoito tehoaa parhaiten, jos syöpä on havaittu varhain. Hoito tehoaa usein myös levinneeseen syöpään. Ikääntyneet eturauhassyöpää sairastavat miehet kuolevat usein muista syistä kuin syövän vuoksi. 

Asiantuntijat eivät tiedä mikä aiheuttaa eturauhasen syövän, mutta he uskovat, että ikä, sukuhistoria (geenit) ja rotuominaisuudet vaikuttavat sairastavuuteen. Ruokavalio, etenkin runsasrasvaisten ruoka-aineiden nauttiminen saattaa myös vaikuttaa asiaan. 

Mitkä ovat tärkeimmät oireet?
Prostatasyöpä ei tavallisesti aiheuta varhaisvaiheessaan mitään oireita. Useimmat miehet eivät tiedä heillä olevan syöpää ennen kuin se havaitaan rutiininomaisissa lääkärintarkastuksissa. Jos ongelmia havaitaan, ne liittyvät useimmiten virtsaamiseen. Mutta samanlaisia ongelmia aiheuttaa myös hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu (benign prostatic hyperplasia).

Suurentunut eturauhanen on yleinen ikääntyneillä miehillä. 
Pyydä lääkäriltäsi selvitystä, jos 
- Sinulla on virtsaamisongelmia, eli 
- Jos et pysty virtsaamaan ollenkaan 
- Jos sinun on vaikea aloittaa tai lopettaa virtsaaminen 
- Jos sinun on virtsattava usein, etenkin öisin 
- Jos tunnet poltetta tai kipua virtsatessasi 
- Jos sinulla on vaikeuksia saada erektio 
- Jos havaitset verta virtsassa tai siemennesteessä 
- Jos tunnet voimakasta ja usein esiintyvää kipua alaselän, vatsan tai lantion alueella

Kuinka eturauhassyöpä todetaan? 
Yleisin tapa todeta eturauhassyöpä on tuseeraus, eli lääkärin sormella tekemä tunnustelu, jolloin hän työntää peräaukkoon liukasteaineella voidellun hansikaskäden sormen, ja siis tunnustelee eturauhasta, ja toisaalta verikokeen avulla, josta määritellään eturauhaselle ominaisen antigeenin määrä (a Prostate-Specific Antigen, PSA). 

Kohonnut PSA saattaa merkitä, että potilaalla on eturauhassyöpä, mutta se saattaa merkitä myös eturauhasen laajentumista tai tulehdusta. Jos PSA on korkea tai jos lääkäri toteaa jotain poikkeavaa tunnustellessaan eturauhasta, hän saattaa ottaa ohutneulanäytteen todetakseen tilanteen. Ohutneulanäyte tarkoittaa, että lääkäri ottaa hyvin ohuella neulalla pieniä näytteitä eturauhasen kudoksesta ja lähettää ne tutkittavaksi laboratorioon. 

Pitääkö eturauhastasi testata säännöllisesti? 
On tärkeää suorittaa säännöllisiä terveystarkistuksia, mukaan lukien tuseeraus. Mutta asiantuntijat ovat sitä mieltä, että PSA:n seulontatutkimus ei ole oikea ratkaisu. Tutkimus saattaa johtaa siihen, että myös syöpää sairastamattomat miehet joutuvat tarpeettomasti lääkityiksi. Syöpälääkitys saattaa aiheuttaa muita terveysongelmia, kuten virtsarakon kontrollin häviämistä ja erektiokyvyn hiipumista. Keskustele siis lääkärisi kanssa. Kysy syöpäriskistäsi ja PSA- testin hyödyistä ja mahdollisista haitoista. 

Kuinka eturauhassyöpää hoidetaan? 
Hoito riippuu siitä, minkälaisia syöpäsolut ovat, kuinka laajalle ne ovat levinneet, potilaan iästä ja yleiskunnosta sekä preferensseistä. Potilas ja lääkäri voivat päättää syövän hoidoksi leikkausta, sädehoitoa, hormoniterapiaa ta niiden yhdistelmää. Tai jos syöpä on riskiltään alhainen eikä ole levinnyt (on varhaisvaiheessa), saattaa olla mahdollista, että odotetaan ja katsotaan aktiivisesti tarkkaillen mitä tapahtuu.
Aktiivisen tarkkailun aikana suoritetaan säännöllisiä testejä, jotta todetaan onko syöpä mahdollisesti muuttunut. 
 Hoidon valinta saattaa olla hämmentävää. Keskustele lääkärisi kanssa sinulle parhaan hoitomuodon valinnasta. 

Kuinka hoito saattaa vaikuttaa elämänlaatuusi? Ikäsi ja yleiskuntosi määrittää sen, kuinka hoito vaikuttaa elämänlaatuusi. Mitkä tahansa terveysongelmat, joita on ollut ennen hoidon aloittamista, erityisesti virtsaamiseen, suoliston toimintaan tai seksuaalisuuteen aktiivisuuteen liittyvät ongelmat vaikuttavat siihen kuinka palaudut. Sekä kirurginen että sädehoito saattavat aiheuttaa virtsan pidätysongelmia tai impotenssia. Virtsanpidätyskyvyn taso ja kesto sekä erektioiden laatu hoidon jälkeen riippuvat siitä kuinka laajalle syöpä on levinnyt. Myös se, mikä hoito on valittu, vaikuttaa asiaan. 

Erektion saamiseen vaikuttavat hermot sijaitsevat juuri lähinnä prostataa. Leikkaus, jolla syöpä poistetaan, saattaa vahingoittaa näitä hermoja. Usein erityinen kirurgian muoto, hermoja säästävä kirurgia saattaa suojella hermoja. Mutta jos syöpä on levinnyt hermojen alueelle, ne saatetaan joutua poistamaan leikkausta tehtäessä. Nämä samat hermot voivat vahingoittua myös sädehoitoa annettaessa. Lääkkeet ja mekaaniset apukeinot saattavat auttaa hoidon miehille aiheuttamaa impotenssia. Muutamille miehille erektiokyky saattaa palautua leikkauksen jälkeen muutamien kuukausien tai jopa vuosien kuluttua.
Lähetä kommentti