perjantaina, maaliskuuta 23, 2007

Tiedeuutisia

13. 03. 2007
American Journal of Clinical Nutrition- lehden maaliskuun numerossa julkaistun pienen, satunnaisotantaan perustuneen kaksoissokkotutkimuksen mukaan sinkki täydentävänä ravintolisänä vähentää ikääntyvän potilaan infektioiden esiintyvyyttä. Voit lukea englanninkielisen artikkelin täältä, Kun sivu aukeaa, voit rekisteröityä maksutta MedScapen käyttäjäksi ja sitten pääset lukemaan tuon artikkelin ja monta muuta hyödyllistä juttua.

Kansanterveyslaitos kertoo sivuillaan, että miehet kuluttavat sinkkiä merkittävästi enemmän kuin naiset. Tämä johtunee siitä, että siemenneste sisältää melkoisesti sinkkiä. Sen tuotanto ja poistuma kehosta vaihtelee ikäkausien mukaan.
Sinkin tarpeen huiput asettuvat naisilla imetysaikaan ja miehillä varhaiseen puberteettiin. Raskaana olevien naisten sinkin suositeltava saanti on sama kuin miehillä koko aikuisiän (noin 9 mg/vrk). Sen sijaan imettävillä naisilla ja puberteetti-ikäisillä pojilla sinkin tarve on suunnilleen sama (11 mg/vrk).

March 13, 2007 — Zinc supplements reduce the incidence of infection in elderly patients, according to the results of a small, randomized, double-blind trial reported in the March issue of the American Journal of Clinical Nutrition.

Lisäksi eläinkokeissa on osoitettu bakteeri-, sieni-, virus-, ja loisperäisten taudinaiheuttajien lisääntymistä eläimissä sinkin puutteen vuoksi.

And, animal studies have demonstrated a reduction in bacterial, fungal, viral, and parasitic pathogens in animals with zinc deficiency.

Eilispäivän uutisista poimin tähän nöyryyttämisestä kertovan Tiede- lehden artikkelin:

22.03.2007

Kuvapörssi
Nöyryyttäminen vastaa kidutusta
Nöyryyttämisestä ja alistamisesta on vangeille vakavia psyykkisiä seurauksia siinä kuin ruumiillisesta kidutuksesta. Tämä käy ilmi brittiläis-serbialaisesta tutkimuksesta.

YK:n Kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun vastainen sopimus pitää tämänkaltaista kohtelua kidutuksena. Yhdysvallat on silti kyseenalaistanut tällaisten kuulustelumenetelmien laittomuuden ja käyttänyt niitä Irakissa, Afganistanissa ja Guantanamossa.

Tutkimuksessa haastateltiin 279 henkilöä, jotka olivat joutuneet kidutuksen uhriksi Jugoslavian sodan aikana. Tulosten perusteella ruumiillinen kidutus on erityisen vahingollista, mutta myös väkivallalla uhkaaminen, valeteloitukset, nöyryyttäminen, eristäminen, silmien sitominen, valvottaminen ja epämiellyttäviin asentoihin pakottaminen sekä seisottaminen ovat psyykkisiltä vaikutuksiltaan verrattavissa moniin fyysisesti raaempiin kidutuskeinoihin. Kidutuksen traumaattisuus johtuukin pitkälti avuttomuudesta ja hallinnan menettämisestä.

Tutkimuksen julkaisi Archives of General Psychiatry

Lähde: Duodecim

26.05.2005 Tiede-lehti julkaisi seuraavanlaisen artikkelin:

Kuva: Corbis RF.
Aivot eivät erottele kipua
Todellinen ja suggestiivinen kipu tuntuvat samalta, vaikka aivot käsittelevät niitä eri tavalla.

Lääketieteen lisensiaatin Tuukka Raij:n Helsingin yliopistossa huomenna (27.05.2006) tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että aivot käsittelevät suggestiivista ja todellista kipua osittain eri tavalla, vaikka koehenkilö kokee molemmat yhtä voimakkaina ja epämiellyttävinä.

Raij:n tutkimuksessa tarkasteltiin aivojen kipuun liittyviä toimintoja magnetoenkefalografian (MEG) ja toiminnallisen magneettikuvauksen (fMRI) avulla. MEG mittaa millisekunnin aikatarkkuudella aivokuoren sähkömagneettista toimintaa, ja fMRI:llä saadaan tietoa aivojen verenkierron muutoksista millimetrin paikantamistarkkuudella. Kipuärsykkeinä tutkimuksessa käytettiin iholle suunnattuja lyhyitä laserpulsseja.

Raij selvitti, miten voimakas mielikuva kivusta aktivoi kivunkäsittelyyn osallistuvia aivoalueita. Tutkimukseen valittiin suggestioherkkiä koehenkilöitä, jotka hypnotisoitiin fMRI- tutkimuksen ajaksi. Koehenkilöt arvioivat suggestiolla aiheutetun kivun yhtä voimakkaaksi ja epämiellyttäväksi kuin laserilla aiheutetun, mutta erottivat kuitenkin laserilla aiheutetun kivun todellisemmaksi. Molemmissa tilanteissa kivun tunnekomponentin käsittelyyn liittyvät aivoalueet aktivoituivat samalla tavoin, mutta kivun sijainnin, voimakkuuden ja tyypin käsittelyyn liittyvät alueet aktivoituivat voimakkaammin laserilla aiheutetun kivun aikana, ja näiden alueiden aktivaatiovoimakkuus oli suoraan verrannollinen koehenkilön arvioon kivun todellisuudesta.

”Terveiden koehenkilöiden aivotoiminnasta saatava uusi tieto luo pohjaa krooniseen kivun ja mahdollisesti myös todellisuudentajun häiriöiden mekanismien selvittämiselle", Raij arvioi väitöstiedotteessaan.

Tutkimustulokset vahvistavat käsitystä siitä, että kipu vaikuttaa myös liikeaivokuoren toimintaan, sillä kivuliaan ärsykkeen seurauksena liikeaivokuoren spontaani rytminen toiminta samoin kuin liikeaivokuoren ja lihasten välinen rytminen yhteydenpito muuttuivat. Tällä saattaa väittelijän mukaan olla merkitystä lihasjännityskivun ymmärtämisen kannalta, mikäli jatkotutkimukset osoittavat, että liikeaivokuori on osallisena lihasjännityskipuun liittyvässä kivun ja kivuliaan lihassupistuksen välisessä noidankehässä.


Aiheeseen liittyviä uutisia
- Hylkääminen koskee
- Naisten kipuherkkyydelle selitys
- Anna piiskaa, kipusisko!

Muutama viikko sitten Tiede- lehti julkaisi jälleen kipuun liittyvän artikkelin.Tässä lainaus:

27.01.2006

Terve hermo voi kivistää
Kroonisen säryn saavat aikaan terveet eivätkä vaurioituneet hermosyyt, raportoivat brittitutkijat Journal of Neurosciencessa .

Jatkuva särky on polttavaa tai pistävää kipua, joka voi vaivata hermovaurion jälkeen.

Kun vaurioita tunnistavat hermot aktivoituvat, ne ryhtyvät ampumaan sähköimpulsseja selkäydintä pitkin aivoihin. Mitä nopeammin syyt tykittävät, sitä ankarammalta kipu tuntuu.

”Nyt kun saimme selville, että syypää särkyyn onkin terve hermo, voimme selvittää, miksei sen kipusignaalien syöttö aivoihin taltu”, sanoo professori Sally Lawson Bristolin yliopiston tiedotteessa.

Tutkijoiden mukaan näyttää siltä, että tykitys voi jäädä päälle hermokudoksen sisäisen tulehduksen takia.

Lawson toivoo, että havainnot auttavat lääkeyhtiöitä tehokkaampien särkylääkkeiden valmistuksessa. Nykyiset kipulääkkeet eivät krooniseen hermovauriokipuun pure.


Takaisin uutisiin >>
Takaisin edelliselle sivulle >>

Ei kommentteja: